Skip to main content

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Οι μικρές με… mega απώλειες – Ποιες εισηγμένες δεν «τραβάνε»

EUROKINISSI

Παρά το γεγονός ότι η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη κυμαίνεται στο +10%

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών να προσφέρει μια μέση απόδοση της τάξης του 10% από τις αρχές του 2024, βάζοντας γερά «θεμέλια» για το τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος, αλλά η αγοραστική ευφορία δεν φαίνεται να «ακουμπά» όλο το ταμπλό, όπως μαρτυρούν και οι μεταβολές των εισηγμένων της μικρής και της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης.

Αυτήν την στιγμή, για παράδειγμα, ο επενδυτής συναντά στον… πάτο των αποδόσεων τη μετοχή της ΒΙΣ, η οποία χάνει τουλάχιστον 46% μέσα στο τρέχον έτος. Το αποτέλεσμα είναι η αξία της εισηγμένης, η οποία διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Επιτήρησης, να έχει υποχωρήσει μόλις στα 7 εκατ. ευρώ.

Με απώλειες άνω του -40% ακολουθεί και η μετοχή της Προοδευτικής, με την κατασκευαστική να βρίσκεται «εγκλωβισμένη» στην Επιτήρηση, εν μέσω των διάφορων σεναρίων που κατά καιρούς εμπλέκουν την εταιρεία σε πιθανές εξαγορές/συγχωνεύσεις. Άλλωστε, το εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης φαίνεται ότι συνιστά το μεγάλο assets της.

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η οποία είδε τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου να καταγράφουν σημαντική πτώση, κατρακυλά κατά 41% από τις αρχές του έτους.

Περιστέρης: Το «big boss» των ελληνικών αυτοκινητόδρομων και οι επιλογές για spin off σε Παραχωρήσεις & Αττική Οδό

Στην κατηγορία των μεγάλων «χαμένων» της χρονιάς, όσον αφορά τη χρηματιστηριακή επίδοση, συγκαταλέγεται και η Τρία Άλφα, η οποία διολισθαίνει κατά 37%, έχοντας αποτίμηση μόλις 4,5 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή του Αγροτικού Οίκου Σπύρου, η οποία -όπως και η Τρία Άλφα- βρίσκεται στην Επιτήρηση, περιορίζεται κατά 34%. Σίγουρα, ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ για την προοπτική διαγραφής όσων εταιρειών είναι εγκλωβισμένες στην Επιτήρηση για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παραπάνω εικόνα.

Επιστρέφοντας στην Κύρια Αγορά, με κάμψη -33% έπεται η μετοχή της Ικτίνος, η οποία εξακολουθεί να «ταλαιπωρείται» από την Κίνα.

Medicon, Μαθιός Πυρίμαχα και Μύλοι Κεπενού έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα των mega φετινών απωλειών, έχοντας καταγράψει πτώση άνω του 30% από τις αρχές του 2024.

Οι δύο «αστερίσκοι»

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει σε ακόμη δύο εισηγμένες.

Η ΕΚΤΕΡ εμφανίζει απώλειες -59% μέσα στο έτος, αλλά το συγκεκριμένο ποσοστό αναπροσαρμόζεται περίπου στο -20%, αν λάβουμε υπόψη το stock split (1 παλιά προς 2 νέες μετοχές).

Στην Intercontinental, τέλος, η οποία τελεί σε τροχιά απορρόφησης από την BriQ, η κάμψη υπολογίζεται στο -63%, αλλά έχει μεσολαβήσει επιστροφή κεφαλαίου 1,98 ευρώ και διανομή μερίσματος 2,2 ευρώ, κάτι που ουσιαστικά μηδενίζει τις όποιες απώλειες.

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες στο 2024

• ΒΙΣ -46%
• Προοδευτική -42%
• ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ -41%
• Τρία Άλφα -37%
• Σπύρου -34%
• Ικτίνος -33%
• MEDICON -33%
• Μαθιός -32%
• ΚΕΠΕΝΟΥ -30%

Χρηματιστήριο – Τρ. Κύπρου: Βουτιά 8% για τη μετοχή – Placement για το 3% με διψήφιο discount

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)