Επτά πτωτικά κλεισίματα στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά τον καταλύτη που θα επαναφέρει τους αγοραστές στο «τιμόνι».
Ο Γενικός Δείκτης, μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, μετρά μια σωρευτική κάμψη της τάξης του 3%, έχοντας εγκλωβιστεί εκ νέου στο στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων -σε μια απόσταση περίπου 5% από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.
Αυτή η βραχυπρόθεσμα καθοδική κίνηση συμπίπτει με μια μεγάλη εξελισσόμενη προσφορά μετοχών εκ μέρους των εισηγμένων, κάτι το οποίο εύλογα συμβάλει στην απορρόφηση πολύτιμων ποσοτήτων της διαθέσιμης ρευστότητας.
Πρώτα είχαμε το placement στην Εθνική, τώρα λαμβάνει χώρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Cenergy (ολοκληρώνεται αύριο) και την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί, εκτός απροόπτου, η κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank.
Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έρχεται να ρίξει περισσότερο νερό στον μύλο της αβεβαιότητας και της επενδυτικής αστάθειας, δεδομένης της απροθυμίας ανάληψης περιττών ρίσκων.
Watch list από τον FTSE
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, χθες το βράδυ, είχαμε μια ευχάριστη είδηση, καθώς ο οίκος FTSE πρόσθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watch-list) για ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών σε βάθος 12 έως 18 μηνών.
Πρόκειται για μια εξέλιξη άκρως ενθαρρυντική για τη Λεωφόρο Αθηνών, δεδομένου του στόχου της διοίκησης της ΕΧΑΕ για σταδιακή επιστροφή στους «ώριμους». Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι είμαστε το μοναδικό χρηματιστήριο της Ευρωζώνης, το οποίο ακόμα και σήμερα βρίσκεται στο «κλαμπ» των αναδυόμενων.
Ο FTSE είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, ο οποίος τοποθετεί την ελληνική αγορά στον προθάλαμο της αναβάθμισης, καθώς το ίδιο είχε πράξει και ο S&P από τον Αύγουστο του 2023. Αντίθετα, οι MSCI και Stoxx επιμένουν να μην κάνουν το ενδιάμεσο βήμα για το upgrade της Αθήνας.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H νέα «πτήση» της Lamda και η άνοδος – ρεκόρ στην Κύπρου
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η εικόνα των κυριότερων χρηματιστηρίων παραμένει νωθρή, με τους επενδυτές να έχουν αφήσει το πόδι από το γκάζι, μετά τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ, υπό τον φόβο της Μέσης Ανατολής αλλά και μιας ηπιότερου ρυθμού νομισματικής χαλάρωσης.
Για σήμερα, ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση, ενώ τα futures στη Wall Street καταγράφουν μικρές απώλειες. Στην Ασία, νωρίτερα, ο κινεζικός CSI 300 βούλιαξε κατά σχεδόν 4%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)