Skip to main content

FTSE : Στον προθάλαμο για αναβάθμιση το ΧΑ – Χατζηδάκης: Εξαιρετική είδηση

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

«Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την ένταξη στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου»

Σε watch list (λιστα παρακολούθησης) τους επόμενους 12-με 18 μήνες, για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη, έβαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών ο οίκος FTSE Russell, σε μια σε μία ιδιαίτερα θετική έκπληξη.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος Αναπτυγμένης Αγοράς:

  •  τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
  •  τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και της μέτρησης τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου  του 2024
  •  το όριο στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Μέθοδος Atlas)  στο «Υψηλό».

Η κατάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές προυποθέτει απόφαση τεσσάρων οίκων: του FTSE Russell, θυγατρικής του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, του MSCI της Morgan Stanley, του S&P Dow Jones Indices, θυγατρικής της S&P Global, και του Εurostoxx, θυγατρικής του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Κ. Χατζηδάκης: Εξαιρετική είδηση

Για μια «εξαιρετική είδηση» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «είναι αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, των θετικών προοπτικών που διανοίγονται αλλά και των συγκεκριμένων επιτυχημένων κινήσεων της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων».

«Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, την εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της Helleniq Energy. Και κυρίως – λόγω μεγέθους και ειδικού βάρους των τραπεζών στην οικονομία – την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στη δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την ένταξη στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου. Και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα, βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».