Skip to main content

Χρηματιστήριο – Τρ. Κύπρου: Άλμα +6% στην καλύτερη συνεδρίαση από το comeback της

Από χθες βρίσκεται στον Γενικό Δείκτη αλλά και στον δείκτη Συνολικής Απόδοσης

Την καλύτερη συνεδρίαση από την ημέρα επιστροφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δηλαδή από τις 23 Σεπτεμβρίου, πετυχαίνει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι της Τρίτης, ο τίτλος της εισηγμένης αναρριχάται κατά +6%, με αποτέλεσμα να ανακάμπτει στα 4,78 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και η τιμή εισαγωγής της μετοχής.

Μάλιστα, το ράλι συνοδεύεται από εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 241.734 τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι ήδη διπλάσιο του μέσου ημερήσιου τζίρου (575 χιλ. ευρώ).

Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται και στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 16η πολυτιμότερη εισηγμένη στο ταμπλό της Αθήνας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η στάθμιση της Κύπρου, τα όρια του 10% για «3» και οι νέες μετοχές της Fourlis

Προσθήκη στον Γενικό Δείκτη

Η άνοδος σχετίζεται με τη χθεσινή εισαγωγή της μετοχής στον Γενικό Δείκτη -συνιστά την 61η μετοχή του επίμαχου δείκτη- αλλά και στον δείκτη Συνολικής Απόδοσης του Γενικού Δείκτη.

Η προσθήκη της Τρ. Κύπρου έγινε εκτός της τακτικής αναθεώρησης των δεικτών του FTSE. Κι αυτό διότι η κεφαλαιοποίησή της υπερβαίνει το 2% της αθροιστικής αξίας των μέχρι πρότινος 60 εισηγμένων του Γενικού Δείκτη, όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.

Έτσι, μέχρι και την τακτική αναθεώρηση στα τέλη Οκτωβρίου, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα αριθμούν σε 61, προτού αφαιρεθεί μία από τις υπόλοιπες, ώστε ο σχετικός αριθμός να «πέσει» ξανά στους 60.

Αράπογλου: Η Εθνική, η Τρ. Κύπρου και η επιστροφή στο Χρηματιστήριο

Από 4,47 έως 5,10 ευρώ

Στο σύντομο χρονικό διάστημα της χρηματιστηριακής της παρουσίας στην Αθήνα, η υψηλότερη τιμή της Τρ. Κύπρου παρατηρείται την 23η Σεπτεμβρίου, όταν έφθασε προσωρινά έως τα 5,10 ευρώ. Το υψηλότερο κλείσιμο, ταυτόχρονα, εντοπίζεται την ίδια ημέρα στα 5,00 ευρώ.

Αντίθετα, το χαμηλότερο σημείο της μετοχής καταγράφεται στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν υποχώρησε έως το ναδίρ των 4,47 ευρώ, προτού τελικά κλείσει στα 4,51 ευρώ.

Βασικοί μέτοχοι της Τράπεζα Κύπρου είναι η Lamesa Investments με 9,3%, η CAR VAL με 9,1%, η SENVEST Management με 9,0%, η CAIUS Capital με 5,4% και η EBRD με 5,0%.

Στο μεταξύ, κάποιοι εκ των μετόχων είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αξία των προσφερόμενων μετοχών μπορεί να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ.

Στο α’ εξάμηνο του 2024, η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε καθαρά κέρδη 271 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με τα 221 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Πανίκος Νικολάου: Ο άνθρωπος που ξαναφέρνει την Τρ. Κύπρου στην Αθήνα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)