Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε ρόλο… κομπάρσου οι αγοραστές – Προς την τιμή του placement η Εθνική

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σωρευτικές απώλειες 3% για τον Γενικό Δείκτη από τις 27/9

Σε καθοδικό έδαφος συνεχίζει και σήμερα (8/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία, αφήνοντας τους αγοραστές σε θέση… κομπάρσου.

Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να επηρεάζει την ελληνική αγορά, η οποία από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2024 μετρά σωρευτικές απώλειες της τάξης του 3%, αδυνατώντας να βρει θετικό βηματισμό.

Το placement στην Εθνική, όπως και η εν εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Cenergy, διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο σ’ αυτήν την αδυναμία, καθώς απορροφούν ένα πολύτιμο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. 

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,46% και διαμορφώνεται στις 1.423,13 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.429,73 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.418,87 έως 1.427,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει σε «πρωταγωνιστικό» ρόλο, υποχωρώντας κατά περίπου 1,5% και οδεύοντας προς την τιμή του placement (7,5 ευρώ). Απώλειες κοντά στο 1% εμφανίζουν, επίσης, οι Πειραιώς – Eurobank, ενώ η Cenergy παραμένει κάτω των 9,86 ευρώ, τα οποία αποτελούν την ανώτατη τιμή της ΑΜΚ. Ράλι 6% πετυχαίνει, αντίθετα, η Τρ. Κύπρου, η οποία από σήμερα διαπραγματεύεται στον Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστήριο – Τρ. Κύπρου: Άλμα +6% στην καλύτερη συνεδρίαση από το comeback της

Πτώση 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, διολισθαίνει στο -0,95% και τις 1.213 μονάδες, «ανοίγοντας» στο -10% την απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -1,48% και τα 7,588 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,69% και τα 3,729 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,78% και το 1,966 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,37% και το 1,4845 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68% και 3.441 μονάδες), η μετοχή της Cenergy, εν μέσω της εξελισσόμενης ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, αναδιπλώνεται στο -1,3% και τα 9,6 ευρώ. Coca Cola και Titan χάνουν από τουλάχιστον 2% και 1%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Motor Oil έπεται στο -0,70% και τα 20,9 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά το deal με το family office της Μαριάννας Λάτση για την Αττική Οδό, είναι αμετάβλητη στα 17,1 ευρώ. Sarantis και Ελλάκτωρ, δε, κερδίζουν έως 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,45% και 2.288 μονάδες), η μετοχή της Dimand ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και τα 9,3 ευρώ, με τις μετοχές των Intrakat και Profile να έπονται στο -1,7% και στο -1,3%, αντίστοιχα. ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Intracom και ΟΛΠ περιορίζονται κατά σχεδόν 1%, ενώ η Τεχνική Ολυμπιακή διολισθαίνει στο -3,3%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία συνεχίζει τη «βουτιά – διαρκείας», οδεύοντας προς ακόμη ένα limit down στο -30%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,8 δισ. ευρώ. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα limit down της Attica Bank, τα limit… up της Frigoglass και το 60% της Εθνικής

Χωρίς ψυχολογία οι επενδυτές

Συνεχίζεται η εικόνα αδυναμίας των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να λάμπουν δια της… απουσίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, 7 Οκτωβρίου, σε σύνολο επτά συνεδριάσεων, οι έξι αποδείχθηκαν αρνητικές και μόλις μία θετική. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να έχει διολισθήσει από τις 1.471 στις 1.429 μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε σωρευτική πτώση κατά περίπου 3%.

Σίγουρα, το placement στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο απορρόφησε μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την καθοδική κίνηση, ενώ μην ξεχνάμε ότι σήμερα ακολουθεί και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη Cenergy, η οποία επίσης θα δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια.

Η διαδικασία στη θυγατρική της Viohalco θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, με την ανώτατη τιμή να έχει προσδιοριστεί στα 9,86 ευρώ/μετοχή. Στόχος της διοίκησης είναι η άντληση έως και 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα μέσω της ΑΜΚ θα επιτευχθεί και βελτίωση της μετοχικής διασποράς (δικαίωμα προτίμησης στους μετόχους μειοψηφίας).

Την ίδια στιγμή, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα της γεωπολιτικής αστάθειας, συνεχίζει να υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα αποτελεί τον χειρότερο εχθρό των μετοχών.

Όλα αυτά, εύλογα, έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει εγκλωβιστεί κάτω των 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να συγκλίνει με τον στόχο των πολυετών υψηλών (1.502 μονάδες) και έχοντας πλέον ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι η τρέχουσα αναδίπλωση έχει καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις εισηγμένες να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount.

Και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά η ισχυρή κερδοφορία του α’ εξαμήνου, η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον πήχη των προσδοκιών για το σύνολο του 2024.

Απώλειες στην Ευρώπη, βουτιά στο Χονγκ Κονγκ

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά το αδύναμο ξεκίνημα στη νέα εβδομάδα, οι κυριότεροι δείκτες ετοιμάζονται για ακόμη μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, κάτι το οποίο επισφραγίστηκε και με το πρωινό κλείσιμο της αγοράς στο Χονγκ Κονγκ, η οποία βούλιαξε κατά σχεδόν 8%.

Η ανησυχία για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών συνιστά μία εκ των βασικών προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τον κίνδυνο διάψευσης των προσδοκιών για έναν υψηλό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, χαρακτηριστικά, υποχωρεί στο -0,56% και τις 516 μονάδες, με τους δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι να χάνουν 1,1% και 0,7%, αντίστοιχα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα futures της Wall Street προσπαθούν να ανακόψουν τις πτωτικές πιέσεις.

Κυριακούλης: Οι φουρτούνες της θάλασσας, οι σταθερές ζημιές και η πολύ μικρή αξία στο Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)