Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές, εγκλωβισμένη η αγορά

Σταθερά κάτω των 1.450 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Στο «τιμόνι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένουν οι πωλητές, συντηρώντας τις καθοδικές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος μοιάζει εγκλωβισμένος.

Η ελληνική αγορά, επηρεασμένη από τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, δυσκολεύεται αισθητά να βρει βηματισμό τις τελευταίες ημέρες, με τις αθροιστικές απώλειες από τις 27 Σεπτεμβρίου να αγγίζουν το -3%.

Το placement στην Εθνική, όπως και η ΑΜΚ στη Cenergy, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο σ’ αυτήν την αδυναμία, καθώς δεσμεύουν ένα πολύτιμο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας.

Κάπως έτσι, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,28% και διαμορφώνεται στις 1.425,92 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.429,73 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.425,38 έως 1.427,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο. 

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει σε «πρωταγωνιστικό» ρόλο, υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 1,3%. Απώλειες κοντά στο 1% εμφανίζει, επίσης, η Τρ. Πειραιώς, ενώ η Cenergy παραμένει κάτω των 9,86 ευρώ, τα οποία αποτελούν την ανώτατη τιμή της εν εξελίξει ΑΜΚ.

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, διολισθαίνει στο -0,80% και τις 1.215 μονάδες, «ανοίγοντας» στο -10% την απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής διολισθαίνει στο -1,35% και τα 7,598 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,96% και τα 3,719 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,38% και το 1,974 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,34% και το 1,485 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,41% και 3.450 μονάδες), η μετοχή της Cenergy, εν μέσω της εξελισσόμενης ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, περιορίζεται στο -1% και τα 9,6 ευρώ. Jumbo και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ χάνουν από περίπου 1%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έπεται στο -0,70% και τα 15,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά το deal με το family office της Μαριάννας Λάτση για την Αττική Οδό, ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,6%. Sarantis και ΔΑΑ κερδίζουν από 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 2.300 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +0,8% και τα 13,1 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να ακολουθεί κατά πόδας στο +0,7% και τα 12,9 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intracom αναδιπλώνεται στο -0,8% και τα 2,96 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intrakat οπισθοχωρεί στο -0,7% και τα 4,8 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία συνεχίζει τη «βουτιά – διαρκείας», διολισθαίνοντας κατά επιπλέον 24%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 22 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα limit down της Attica Bank, τα limit… up της Frigoglass και το 60% της Εθνικής

Αγνοούνται οι αγοραστές

Συνεχίζεται η εικόνα αδυναμίας των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να λάμπουν δια της… απουσίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, 7 Οκτωβρίου, σε σύνολο επτά συνεδριάσεων, οι έξι αποδείχθηκαν αρνητικές και μόλις μία θετική. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να έχει διολισθήσει από τις 1.471 στις 1.429 μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε σωρευτική πτώση κατά περίπου 3%.

Σίγουρα, το placement στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο απορρόφησε μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την καθοδική κίνηση, ενώ μην ξεχνάμε ότι σήμερα ακολουθεί και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη Cenergy, η οποία επίσης θα δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια.

Η διαδικασία στη θυγατρική της Viohalco θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, με την ανώτατη τιμή να έχει προσδιοριστεί στα 9,86 ευρώ/μετοχή. Στόχος της διοίκησης είναι η άντληση έως και 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα μέσω της ΑΜΚ θα επιτευχθεί και βελτίωση της μετοχικής διασποράς (δικαίωμα προτίμησης στους μετόχους μειοψηφίας).

Την ίδια στιγμή, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα της γεωπολιτικής αστάθειας, συνεχίζει να υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα αποτελεί τον χειρότερο εχθρό των μετοχών.

Όλα αυτά, εύλογα, έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει εγκλωβιστεί κάτω των 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να συγκλίνει με τον στόχο των πολυετών υψηλών (1.502 μονάδες) και έχοντας πλέον ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι η τρέχουσα αναδίπλωση έχει καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις εισηγμένες να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount.

Και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά η ισχυρή κερδοφορία του α’ εξαμήνου, η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον πήχη των προσδοκιών για το σύνολο του 2024.

Απώλειες σε Ευρώπη, Ασία

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά το αδύναμο ξεκίνημα στη νέα εβδομάδα, οι κυριότεροι δείκτες ετοιμάζονται για ακόμη μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, κάτι το οποίο επισφραγίστηκε και με το πρωινό κλείσιμο της αγοράς στο Χονγκ Κονγκ, η οποία βούλιαξε κατά σχεδόν 8%.

Η ανησυχία για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών συνιστά μία εκ των βασικών προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τον κίνδυνο διάψευσης των προσδοκιών για έναν υψηλό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, χαρακτηριστικά, υποχωρεί στο -0,85% και τις 515 μονάδες, με τους δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι να χάνουν τουλάχιστον 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα futures της Wall Street προαναγγέλλουν τη διατήρηση των πτωτικών πιέσεων.

Κυριακούλης: Οι φουρτούνες της θάλασσας, οι σταθερές ζημιές και η πολύ μικρή αξία στο Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)