Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αγνοούνται οι αγοραστές – Η προσοχή σε Εθνική και Cenergy

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Ξεκινά η ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ στη Cenergy

Συνεχίζεται η εικόνα αδυναμίας των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να λάμπουν δια της… απουσίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, 7 Οκτωβρίου, σε σύνολο επτά συνεδριάσεων, οι έξι αποδείχθηκαν αρνητικές και μόλις μία θετική. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να έχει διολισθήσει από τις 1.471 στις 1.429 μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε σωρευτική πτώση κατά περίπου 3%.

Σίγουρα, το placement στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο απορρόφησε μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την καθοδική κίνηση, ενώ μην ξεχνάμε ότι σήμερα ακολουθεί και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη Cenergy, η οποία επίσης θα δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια.

Η διαδικασία στη θυγατρική της Viohalco θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, με την ανώτατη τιμή να έχει προσδιοριστεί στα 9,86 ευρώ/μετοχή. Στόχος της διοίκησης είναι η άντληση έως και 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα μέσω της ΑΜΚ θα επιτευχθεί και βελτίωση της μετοχικής διασποράς (δικαίωμα προτίμησης στους μετόχους μειοψηφίας).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα limit down της Attica Bank, τα limit… up της Frigoglass και το 60% της Εθνικής

Την ίδια στιγμή, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα της γεωπολιτικής αστάθειας, συνεχίζει να υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα αποτελεί τον χειρότερο εχθρό των μετοχών.

Όλα αυτά, εύλογα, έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει εγκλωβιστεί κάτω των 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να συγκλίνει με τον στόχο των πολυετών υψηλών (1.502 μονάδες) και έχοντας πλέον ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες.

Ελκυστικές αποτιμήσεις

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι η τρέχουσα αναδίπλωση έχει καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις εισηγμένες να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount.

Και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά η ισχυρή κερδοφορία του α’ εξαμήνου, η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον πήχη των προσδοκιών για το σύνολο του 2024.

Ανησυχία στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά το αδύναμο ξεκίνημα στη νέα εβδομάδα, οι κυριότεροι δείκτες ετοιμάζονται για ακόμη μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, κάτι το οποίο επισφραγίστηκε και με το πρωινό κλείσιμο της αγοράς στο Χονγκ Κονγκ, η οποία βούλιαξε κατά σχεδόν 8%.

Η ανησυχία για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών συνιστά μία εκ των βασικών προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τον κίνδυνο διάψευσης των προσδοκιών για έναν υψηλό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Κυριακούλης: Οι φουρτούνες της θάλασσας, οι σταθερές ζημιές και η πολύ μικρή αξία στο Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)