Διπλή ζώνη ασφαλείας προσφέρουν τα υψηλά ίδια κεφάλαια των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου, επιτρέποντας στις διοικήσεις να διατηρούν μια υγιή χρηματοοικονομική και κεφαλαιακή θέση, ενόσω συνεχίζουν τα «ανοίγματα» προς την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, προς όφελος της οικονομίας και φυσικά, των μετόχων, οι οποίοι βλέπουν την αξία της επένδυσή τους να διευρύνεται.
Κάπως έτσι, μπορεί ο συνολικός δανεισμός να βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα (41,9 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2024), όπως κατέδειξε πρόσφατο δημοσίευμα της «Ν», αλλά οι εταιρείες της Λεωφόρου Αθηνών φαίνεται ότι έχουν βρει τη «χρυσή» τομή για να παρουσιάζουν μια ανθηρή εικόνα.
Κι αυτό επιτυγχάνεται, όπως προαναφέρθηκε, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης των ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή της καθαρής περιουσιακής θέσης, η οποία ενισχύεται κατά 0,5% από τις αρχές του έτους και φιγουράρει σε πολυετή υψηλά επίπεδα, κεφαλαιοποιώντας στο έπακρο τις θετικές προοπτικές στον τομέα της κερδοφορίας.
Όλα τα παραπάνω, μάλιστα, καθίστανται ακόμα πιο εμφανή στην περίπτωση των μη τραπεζικών εισηγμένων του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με τις 21 εταιρείες του FTSE Large Cap να εκπέμπουν μια σχεδόν αψεγάδιαστη εικόνα (ελάχιστες οι «μελανές» εξαιρέσεις), με την αξία των ιδίων κεφαλαίων να «μασκαρεύει» και να αντισταθμίζει τον ομολογουμένως υψηλό δανεισμό.
Μια προσεκτικότερη ματιά στους δείκτες «συνολικός δανεισμός και συνολικές υποχρεώσεις προς ίδια κεφάλαια» αποδεικνύει του λόγου το αληθές -ανεξαρτήτως των διαφοροποιήσεων που εύλογα παρατηρούνται ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και ανά εταιρεία.
Προτού ξεκινήσουμε την ανάλυση των στοιχείων, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα… κιτάπια της θεωρίας, υπενθυμίζοντας ότι το αποτέλεσμα της διαίρεσης «συνολικού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια» προσφέρει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της κεφαλαιακής διάρθρωσης. Εάν για παράδειγμα, μια επιχείρηση έχει αναλογία 2x, τότε αυτό σημαίνει ότι o δανεισμός είναι διπλάσιος του ποσοστού που οι μέτοχοι έχουν επενδύσει στην εταιρεία, δηλαδή των ιδίων κεφαλαίων.
Χρηματιστήριο – FTSE Large Cap: Ποιες μετοχές… ξεφεύγουν από τα «σκάγια» του Οκτωβρίου
Χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό, εφόσον υπάρχει μια θετική χρηματοοικονομική θέση. Για να έχουμε πληρέστερη εικόνα, μπορούμε να προσμετρήσουμε και την αναλογία «συνολικών υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια», η οποία χρησιμοποιείται για να γίνει αποτίμηση του επιπέδου της κεφαλαιακής μόχλευσης.
Ας σημειωθεί ότι ο «συνολικός δανεισμός» απαρτίζεται από το άθροισμα των μακροπρόθεσμων δανείων, των βραχυπρόθεσμων δανείων και των υποχρεώσεων για μισθώσεις, ενώ οι «συνολικές υποχρεώσεις» αποτελούν το άθροισμα του συνολικού δανεισμού, των αποζημιώσεων προσωπικού, των αναβαλλόμενων φόρων, των λοιπών υποχρεώσεων, των προβλέψεων, των επιχορηγήσεων παγίων και φυσικά, των πληρωμών προμηθευτών.
Επιστρέφοντας, τώρα στα 21 μη τραπεζικά blue chips, η εικόνα από τη μέτρηση των δύο παραπάνω μεγεθών καταδεικνύει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία η κεφαλαιακή θέση των εισηγμένων μπορεί να χαρακτηριστεί ως υγιής, κάτι το οποίο αναμφίβολα ενισχύει την ελκυστικότητα των εταιρειών. Κι αυτό, μάλιστα, χωρίς να συνυπολογιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ταμειακά ισοδύναμα, τα οποία επί της ουσίας «ψαλιδίζουν» το ύψος του συνολικού δανεισμού και κατ’ επέκταση βελτιώνουν την υπό εξέταση αναλογία.
Χρηματιστήριο: Ο Οκτώβριος «βάζει» δύσκολα – Εθνική και Μέση Ανατολή επηρεάζουν το κλίμα
Τι δείχνει το ταμπλό
Αναλυτικότερα, Jumbo και ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν σχεδόν μηδενικό δανεισμό (αρνητικό «καθαρός δανεισμός») και επομένως, ο εν λόγω δείκτης είναι εξίσου μηδενικός, κάτι το οποίο σημαίνει ότι απολαμβάνουν μια… ιδανική κεφαλαιακή διάρθρωση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Sarantis, όπου τα ίδια κεφάλαια είναι υπερ-τριπλάσια του συνολικού δανεισμού (0,2x).
Από εκεί και πέρα, κάτω του 1x, το οποίο θεωρείται απολύτως ικανοποιητική ως επίδοση, ο επενδυτής συναντά την αναλογία «συνολικού δανεισμού/ίδια κεφάλαια» σε Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Titan, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Motor Oil. Πρόκειται για εισηγμένες, των οποίων τα ιδία κεφάλαια υπερβαίνουν τον συνολικό δανεισμό και άρα, έχουν σχεδόν μηδενικό πιστωτικό κίνδυνο. Την ίδια ώρα, λίγο άνω του 1x καθορίζεται η επίμαχη αναλογία για τις ΔΕΗ, Metlen, Viohalco, ΟΠΑΠ, Αutohellas -εξέλιξη ενθαρρυντική για την υγεία των συγκεκριμένων εισηγμένων.
Από την πλευρά τους, οι Cenergy, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca – Cola «παίζουν» γύρω στο 1,5x, ενώ στον προθάλαμο του 2x κινείται η αναλογία στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, λόγω (και) της γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής. Άνω του ψυχολογικού ορίου του 2x, αντίθετα, κυμαίνεται ο δείκτης σε Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή, δύο εταιρείες με μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε αερομεταφορές και «πράσινη» ενέργεια, αντίστοιχα.
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και της μέτρησης «συνολικές υποχρεώσεις/ίδια κεφάλαια», όπου Jumbo, Sarantis και Titan παρουσιάζουν δείκτη 0,3x, 0,7x και 1x, αντίστοιχα, με το σύνολο των υποχρεώσεων να καλύπτεται κατά 100% από τα ίδια κεφάλαια.
Παράλληλα, στην περιοχή μεταξύ 1x και 1,9x υπάρχουν τα εξής blue chips: ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Motor Oil. Την ίδια στιγμή, μεταξύ 2x και 2,9x ακολουθούν οι Coca – Cola, Metlen, Viohalco, Lamda Development, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ και Αutohellas, ενώ άνω του 3x βρίσκονται οι Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Aegean.
Χρηματιστήριο: Οι νέες ισορροπίες στις top εισηγμένες – Η «καπαρωμένη» κορυφή και τα… προσπεράσματα
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)