Skip to main content

Shell: Μειωμένα τα περιθώρια διύλισης πετρελαίου το γ’ τρίμηνο – Στα 5,5 δολάρια ανά βαρέλι

REUTERS/Yves Herman/Φωτ. αρχείου

Μεγάλη «χασούρα» για τη Shell για το κέρδος διύλισης

Η Shell είχε ισχυρές επιδόσεις από τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου για το γ’ τρίμηνο, αλλά τα περιθώρια διύλισης πετρελαίου μειώθηκαν και αναμένει να έχει μεγάλη «χασούρα» στα χημικά.

Η ολοκληρωμένη παραγωγή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου ανήλθε πιθανότατα 920.000-960.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με την παραγωγή του β’ τριμήνου, ανέφερε η εταιρεία.

«Τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών, με τόσο το upstream όσο και το ολοκληρωμένο φυσικό αέριο να είναι πιθανό να δουν αναβαθμίσεις», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας για την ενέργεια στην RBC Europe Ltd.

Ωστόσο, το περιθώριο κέρδους για τη διύλιση του αργού μειώθηκε κατά 29% την περίοδο αυτή στα 5,5 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε η Shell, από 7,7 δολάρια την προηγούμενη περίοδο. Η εταιρεία δήλωσε ωστόσο ότι αναμένει «οριακή ζημία» στην επιχείρηση.

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Shell, η Exxon Mobil προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης θα περιόριζαν τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο κατά 1,6 δισ. δολάρια. Το αργό τύπου μπρεντ, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, σημείωσε πτώση 17% κατά την περίοδο αυτή, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ισχύ της οικονομίας της Κίνας.

Η Shell θα δημοσιεύσει τα πλήρη αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου στις 31 Οκτωβρίου. Η μετοχή της ενισχύεται 0,7%.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΟΠΕΚ μπορεί να καλύψει την «εξαφάνιση» του ιρανικού πετρελαίου