Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διστακτικό ξεκίνημα στην εβδομάδα – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ο Γενικός Δείκτης

Διστακτικό είναι το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία, ενόσω η ελληνική αγορά παραμένει κάτω των 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να κινηθεί πειστικά προς τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι εισηγμένες παρουσιάζουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα, έχοντας ξεκάθαρο discount σε σχέση με τις αποτιμήσεις που «παίζονται» αυτήν την στιγμή στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.436,41 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.437,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.434,68 έως 1.436,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.  

Στο ταμπλό, τώρα, εν αναμονή των «πακέτων» στους Έλληνες αλλά και της αλλαγής στάθμισης στους δείκτες που συμμετέχει, η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κάτω των 7,7 ευρώ, με τις ΟΤΕ – Aegean – Jumbo να χάνουν έως 0,8%. Από την άλλη πλευρά, η Metlen ενισχύεται κατά περίπου 1%.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, παρουσιάζει σημάδια στασιμότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,25% και τις 1.224 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -0,75% και τα 7,68 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 750 χιλ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Alpha, Eurobank και Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητες σε 1,50 ευρώ, 1,96 ευρώ και 3,77 ευρώ, αντίστοιχα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14% και 3.479 μονάδες), η μετοχή της Metlen κινείται ανοδικά στο +0,8% και τα 34,2 ευρώ, με τις μετοχές των Sarantis και ΔΑΑ να κερδίζουν 0,8%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΤΕ, Aegean και Jumbo οπισθοχωρούν κατά 0,5%. Πτώση κατά 1,4% παρουσιάζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία πέφτει στα 5,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 2.305 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +1,2% και το 1,12 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να έπεται στο +0,8% και τα 3,0 ευρώ. ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης διευρύνονται πέριξ του +0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι Κρι χάνει 1,1% και μειώνεται κάτω των 13 ευρώ. Quest και ΑΒΑΞ, ταυτόχρονα, περιορίζονται κατά περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,6 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα 9 placements που άλλαξαν τον μετοχικό χάρτη – Μετατοπίσεις 3,8 δισ. ευρώ σε 12 μήνες

Τα «όπλα» του Χρηματιστηρίου

H σταθερή απροθυμία – φοβία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να προσεγγίσει ή και να υπερβεί τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων, σε συνδυασμό με τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι, το οποίο υποπτευόταν εδώ και καιρό όλη η αγορά: Οι ελληνικές εισηγμένες διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, με τις τρέχουσας αποτιμήσεις να μην αντανακλούν την πραγματική τους αξία.

Κατά το πρώτο μισό του έτους, η αθροιστική κερδοφορία των εταιρειών του Χ.Α. διαμορφώθηκε σε 5,8 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με τη βελτίωση να είναι εμφανέστερη κυρίως στις top εισηγμένες, δηλαδή αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κάπως έτσι, δεν αποκλείεται στο τέλος του 2024, το καθαρό αποτέλεσμα του 12μηνου να υπερβεί το περσινό (10,5 δισ. ευρώ), σημειώνοντας νέο ρεκόρ 17 ετών (από το 2007).

Αυτή η προοπτική, αναμφίβολα, έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο «γλυκές» τις αποτιμήσεις των εισηγμένων στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι οποίες παραμένουν ελκυστικές, δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μια απόδοση +11% στο 2024 και +22% στο 12μηνο. Ποσοστά χαμηλότερα έναντι των περισσότερων χωρών της ευρω-περιφέρειας, όπως σημειώνεται εύστοχα σε έκθεση της Optima Bank. Για παράδειγμα, στην Ισπανία οι αντίστοιχες αποδόσεις καθορίζονται σε +14% και +27%, ενώ στην Ιταλία σε +10% και +28%.

Πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities καταδεικνύει ότι οι μη τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν discount 20% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο του δείκτη EV/EBITDA, αλλά και discount 30% σε σχέση με την Ευρώπη. Παράλληλα, ο μέσος όρος του εκτιμώμενου δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (P/E) για το έτος χρήσης 2024 ανέρχεται στο 12x, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος πρόδρομος δείκτης P/E κυμαίνονται στο 14x και 19x, αντίστοιχα.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνιστούν το βασικό «όπλο» της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να ξεφύγει της τρέχουσας μεταβλητότητας και να επιστρέψει στον ενάρετο κύκλο, με πρώτο στόχο την ανάκτηση των 1.502 μονάδων και την επιστροφή στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων 13 ετών. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι αγορές στο εξωτερικό έχουν «γαντζωθεί» εδώ και αρκετές ημέρες σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η δική μας να ακολουθεί ασθμαίνοντας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η μόνιμη ανησυχία για τη Μέση Ανατολή αντισταθμίζει την ευφορία από τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα διεθνή χρηματιστήρια να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις στην εκκίνηση της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 518 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει μόλις 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street σημειώνουν μικρή πτώση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η στάθμιση της Κύπρου, τα όρια του 10% για «3» και οι νέες μετοχές της Fourlis

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)