H σταθερή απροθυμία – φοβία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να προσεγγίσει ή και να υπερβεί τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων, σε συνδυασμό με τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι, το οποίο υποπτευόταν εδώ και καιρό όλη η αγορά: Οι ελληνικές εισηγμένες διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, με τις τρέχουσας αποτιμήσεις να μην αντανακλούν την πραγματική τους αξία.
Κατά το πρώτο μισό του έτους, η αθροιστική κερδοφορία των εταιρειών του Χ.Α. διαμορφώθηκε σε 5,8 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με τη βελτίωση να είναι εμφανέστερη κυρίως στις top εισηγμένες, δηλαδή αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κάπως έτσι, δεν αποκλείεται στο τέλος του 2024, το καθαρό αποτέλεσμα του 12μηνου να υπερβεί το περσινό (10,5 δισ. ευρώ), σημειώνοντας νέο ρεκόρ 17 ετών (από το 2007).
Οι «γλυκές» αποτιμήσεις
Αυτή η προοπτική, αναμφίβολα, έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο «γλυκές» τις αποτιμήσεις των εισηγμένων στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι οποίες παραμένουν ελκυστικές, δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μια απόδοση +11% στο 2024 και +22% στο 12μηνο. Ποσοστά χαμηλότερα έναντι των περισσότερων χωρών της ευρω-περιφέρειας, όπως σημειώνεται εύστοχα σε έκθεση της Optima Bank. Για παράδειγμα, στην Ισπανία οι αντίστοιχες αποδόσεις καθορίζονται σε +14% και +27%, ενώ στην Ιταλία σε +10% και +28%.
Πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities καταδεικνύει ότι οι μη τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν discount 20% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο του δείκτη EV/EBITDA, αλλά και discount 30% σε σχέση με την Ευρώπη. Παράλληλα, ο μέσος όρος του εκτιμώμενου δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (P/E) για το έτος χρήσης 2024 ανέρχεται στο 12x, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος πρόδρομος δείκτης P/E κυμαίνονται στο 14x και 19x, αντίστοιχα.
«Το discount του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές διευρύνεται (!). Ο ελληνικός ρυθμός μεγέθυνσης υπερβαίνει το 2% και οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου), ενόσω στη Γερμανία η ανάπτυξη αγγίζει το μηδέν και η απειλή να γίνει αρνητική είναι ορατή» συμπληρώνει επί τούτου ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνιστούν το βασικό «όπλο» της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να ξεφύγει της τρέχουσας μεταβλητότητας και να επιστρέψει στον ενάρετο κύκλο, με πρώτο στόχο την ανάκτηση των 1.502 μονάδων και την επιστροφή στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων 13 ετών. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι αγορές στο εξωτερικό έχουν «γαντζωθεί» εδώ και αρκετές ημέρες σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η δική μας να ακολουθεί ασθμαίνοντας.
«Έπειτα από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα, “άνευρο” trading σε στενό εύρος 1.400 – 1.450, το οποίο τελικά ο Γ.Δ. διέσπασε ανοδικά σκορπώντας “χαμόγελα” σε traders και αναλυτές της Αγοράς, η ελληνική αγορά εσχάτως επανήλθε εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη “αγοραστική παγίδα” (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη – κλειδί» σχολιάζει επικουρικά ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης.
Τι κρατά πίσω την αγορά
Η μέχρι στιγμής αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κεφαλαιοποιήσει τις ελκυστικές αποτιμήσεις, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και το μεγάλο discount είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, παρά το «μάζεμα» της Παρασκευής, ήταν απολύτως ενδεικτική του αρνητικού κλίματος, με την ελληνική αγορά όχι μόνο να μην συγκλίνει με τις κορυφές των 1.502 μονάδων, αλλά να υποχωρεί κάτω των 1.450 μονάδων.
Σίγουρα, η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και το placement στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο εύλογα δέσμευσε μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας, διαδραματίζουν καίριο ρόλο. Η «χώνεψη» των νέων δεδομένων, καθώς και η εκ νέου αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης απαιτεί από τους επενδυτές ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, ουδείς θέλει να αναλάβει περιττά ρίσκα, ενόσω στη γειτονιά μας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος άγνωστων (μέχρι στιγμής) διαστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην ξεχνάμε ότι ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ήδη «πατά» στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, βρίσκεται σε ξεκάθαρη τροχιά επίτευξης της τέταρτης συνεχόμενης ανοδικής χρονιάς. «Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Στεριώτης.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)