Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα 9 placements που άλλαξαν τον μετοχικό χάρτη – Μετατοπίσεις 3,8 δισ. ευρώ σε 12 μήνες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Πωλήσεις από τους βασικούς μετόχους οκτώ εισηγμένων εταιρειών

Συνολικά εννέα σημαντικά placements αξίας τουλάχιστον 3,8 δισ. ευρώ, έχουν λάβει χώρα το τελευταίο 12μηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναθερμαίνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον και φέρνοντας νέο… αέρα στα μετοχολόγια των εισηγμένων.

Η επιτυχία, δε, αυτών των συναλλαγών έρχεται να αποδείξει την υψηλή ελκυστικότητα των εγχώριων assets, τα οποία εξακολουθούν να μαγνητίζουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Τα placements των 3,8 δισ. ευρώ

Ο τελευταίος κρίκος αυτής της αλυσίδας αφορά την παραχώρηση του 10% των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα στην τιμή την 7,55 ευρώ/μετοχή. Μια συναλλαγή, η οποία απέφερε στο δημόσιο το ποσό των 691 εκατ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2023 είχε προηγηθεί και το placement για το 22% των μετοχών του δημοσίου, με το αντίτιμο να καθορίζεται στα 5,3 ευρώ/μετοχή ή αλλιώς στο 1,06 δισ. ευρώ. Σύνολο 1,75 δισ. ευρώ από το 32% της ΕΤΕ.

Χρηματιστήριο: Οι νέες ισορροπίες στις top εισηγμένες – Η «καπαρωμένη» κορυφή και τα… προσπεράσματα

Από τον τομέα των τραπεζών, παράλληλα, οφείλουμε να εστιάσουμε και στην πώληση του 27% στην Πειραιώς, στις αρχές του Μαρτίου. Το δημόσιο διέθεσε το σύνολο της συμμετοχής του με premium στα 4 ευρώ/μετοχή, κάτι που μεταφράστηκε σε 1,35 δισ. ευρώ.

Εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδο, τώρα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προχώρησε τον Μάιο στην παραχώρηση του 5% των μετοχών της Metlen, αποκομίζοντας ένα έσοδο 255,6 εκατ. ευρώ (35,5 ευρώ/μετοχή) στον δρόμο προς την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ο Απόστολος Βακάκης. Ο ισχυρός άνδρας της Jumbo, στις 9 Μαΐου, ολοκλήρωσε τη διάθεση του 3% των μετοχών της εταιρείας έναντι 27,2 ευρώ/μετοχή, εισπράττοντας το συνολικό ποσό των 108,8 εκατ. ευρώ.

Στις 30 Απριλίου ήταν η σειρά του Νίκου Λύκου, με τον βασικό μέτοχο της Austriacard να προβαίνει επιτυχώς σε placement για το 15% του μετοχικού κεφαλαίου. Επρόκειτο για ένα deal αξίας 32,8 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 6 ευρώ/μετοχή.

Από εκεί και πέρα, στα 235 εκατ. ευρώ έφθασε η αξία της πώλησης του 11% των μετοχών στη Helleniq Energy τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι δύο βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η οικογένεια Λάτση και το ελληνικό δημόσιο, παραχώρησαν το μειοψηφικό μερίδιο έναντι 7 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια στιγμή, στα μέσα του Ιανουαρίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε placement για το 5,8% των μετοχών έναντι 13,2 ευρώ/μετοχή ή 79,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διάθεση του 3,03% των μετοχών της οικογένειας Τσινάβου στην Κρι – Κρι, με την πώληση να γίνεται στα 12 ευρώ/μετοχή (12 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό).

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η τακτική των placement να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς δεν είναι λίγες όσες εισηγμένες έχουν προαναγγείλει ή έχουν υπαινιχθεί ότι θα επιλέξουν τον δρόμο της διάθεσης ενός μειοψηφικού ποσοστού. Άλλωστε, τα νέα ελάχιστα όρια της ΕΧΑΕ για τη μετοχική διασπορά αποτελούν ένα έξτρα κίνητρο για όσους θέλουν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες… περιπέτειες.

Τα placements των τελευταίων μηνών στο Χρηματιστήριο

• Εθνική Τράπεζα (10% των μετοχών – 691 εκατ. ευρώ)
• Κρι – Κρι (3,03% των μετοχών – 12 εκατ. ευρώ)
• Mytilineos (5% των μετοχών – 255,6 εκατ. ευρώ)
• Jumbo (3% των μετοχών – 108,8 εκατ. ευρώ)
• Αustriacard (15% των μετοχών – 32,8 εκατ. ευρώ)
• Τρ. Πειραιώς (27% των μετοχών – 1,35 δισ. ευρώ)
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,8% των μετοχών – 79,2 εκατ. ευρώ)
• Helleniq Energy (11% των μετοχών – 235 εκατ. ευρώ)
• Εθνική Τράπεζα (22% των μετοχών – 1,06 δισ . ευρώ)

Χρηματιστήριο – FTSE Large Cap: Ποιες μετοχές… ξεφεύγουν από τα «σκάγια» του Οκτωβρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)