Skip to main content

Χρηματιστήριο – FTSE Large Cap: Ποιες μετοχές… ξεφεύγουν από τα «σκάγια» του Οκτωβρίου

Οι εισηγμένες με τη μικρότερη «ζημιά» στην πρώτη εβδομάδα του μήνα

Με το… αριστερό έχει ξεκινήσει στον Οκτώβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιστρέφοντας τη θετική τάση των τελευταίων ημερών του Σεπτεμβρίου, η οποία έφερε την αγορά έως τις 1.471 μονάδες.

Και μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση να ήταν έντονα «πράσινη», αλλά αυτό δεν κατάφερε να αποτρέψει το «κόκκινο» σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τουλάχιστον 2,1% και να αναδιπλώνεται κάτω των 1.450 μονάδων. Τράπεζες, Metlen, ΔΕΗ, Aegean και Ελλάκτωρ δέχθηκαν το μεγαλύτερο κύμα πιέσεων ανάμεσα στους «25» της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Οι μετοχές που δεν… πτοήθηκαν

Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες εισηγμένες, οι οποίες αντιστάθηκαν στο καθοδικό κλίμα και κράτησαν «δυνάμεις», προσφέροντας διέξοδο στους επενδυτές.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Lamda «πέταξε» στο υψηλότερο επίπεδο της 3ετίας, κερδίζοντας +1,8% και σκαρφαλώνοντας στα 7,68 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κινείται σ’ ένα δικό της ξεχωριστό σύμπαν εν αναμονή της δημόσιας πρότασης των Αράβων (Masdar), κατόρθωσε να επανέλθει άνω των 19,5 ευρώ, πετυχαίνοντας +0,5% μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, οριακά θετική ήταν η εβδομαδιαία μεταβολή για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία επέστρεψε στα ψυχολογικά όρια των 16 ευρώ, χάρη κυρίως στο +2,2% της Παρασκευής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αθροιστική διακύμανση να αποδειχθεί θετική κατά 0,5%, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εισηγμένης στα 5,9 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Jumbo υπερασπίστηκε τα κρίσιμα επίπεδα των 26 ευρώ, παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη πτώση μόλις κατά 0,6% στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Η άνοδος του πετρελαίου, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπου η γεωπολιτική σταθερότητα έχει πλήρως διασαλευτεί, παρείχε αξιοσημείωτα στηρίγματα στις μετοχές των δύο διυλιστηρίων, οι οποίες είναι πιθανό να επωφεληθούν των υψηλότερων περιθωρίων διύλισης.

Έτσι, η τιμή της Helleniq Energy «άντεξε» στις πιέσεις και διατηρήθηκε στα όρια των 7 ευρώ/μετοχή, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1%. Παρόμοιο αποδείχθηκε το σκηνικό και στη Motor Oil, η οποία σταθεροποιήθηκε στην περιοχή των 21 ευρώ (-0,2% στο πενθήμερο).

Όσον αφορά τη μετοχή της Sarantis, κατόρθωσε να συντηρήσει την επαφή με τα όρια των 11 ευρώ, καθώς η εβδομαδιαία κάμψη κατά 0,9% δεν κατέστη ικανή να αλλάξει την τάση. Το ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία παρέμεινε στα υψηλά 24ετίας, παρά το -0,9%.

Δίπλα στις παραπάνω εισηγμένες του «25άρη», ο επενδυτής μπορεί να προσθέσει και τις μετοχές των Coca – Cola, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, των οποίων η πτώση στο πενθήμερο διαμορφώθηκε κάτω του -2%, έχοντας μια καλύτερη παρουσία σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Οι μετοχές του FTSE Large Cap με την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση

• Lamda +1,8%
• Τέρνα +0,5%
• ΟΠΑΠ +0,5%
• Helleniq +0,1%
• Μotor Oil -0,2%
• Jumbo -0,6%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,9%
• Σαράντης -0,9%

Γιαμάς: Έτοιμος για το colpo grossο; Οι αγορές μετοχών στην InterTech και η… πίσω πόρτα για τη CD Media

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)