Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στους αγοραστές ο έλεγχος – Ο μισός τζίρος στην Εθνική

INTIME – NEWS

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, μετά το πενθήμερο πτωτικό σερί

Μίνι αντίδραση στις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις «βγάζει» σήμερα (4/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά δεν δείχνει διάθεση για μια πειστική βελτίωση του βραχυπρόθεσμου κλίματος, παραμένοντας εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα της Μέσης Ανατολής, η οποία «ψαλιδίζει» την επενδυτική ορατότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι απώλειες από τις αρχές της εβδομάδας ξεπερνούν το -3% (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση), κάτι το οποίο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις κρίσιμες αντιστάσεις των 1.400 μονάδων. 

Την ίδια στιγμή, τα απόνερα από το πρόσφατο placement της Εθνικής Τράπεζας εξακολουθούν να επηρεάζουν την Αθήνα, η οποία βλέπει τον Οκτώβριο να ξεκινά σε αντίθετη ρότα σε σχέση με τον απρόσμενα θετικό Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, στην 5η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 1.426,91 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.418,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.418,83 έως 1.427,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, έχοντας διακινήσει τεμάχια αξίας 24 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τιμή είναι αμετάβλητη στα 7,55 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Jumbo ξεχωρίζει στο +2,7%, με τις Πειραιώς, Cenergy και ΟΤΕ να έπονται στο +1%.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση στο +0,31% και τις 1.211 μονάδες, ανακόπτοντας τη μεγάλη πίεση των προηγούμενων ημερών, η οποία είχε ανεβάσει στο -10% την απόσταση από τα υψηλά έτους.

Η μετοχή της Εθνικής, όπως προαναφέρθηκε, είναι αμετάβλητη στα 7,55 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,41% και τα 3,739 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,27% και το 1,4885 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο +0,28% και το 1,9555 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,66% και 3.453 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ενισχύεται δυναμικά στο +2,7% και τα 25,8 ευρώ, ανακτώντας ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών. Η μετοχή της Titan ακολουθεί στο +1,3% και τα 34,5 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy, Helleniq Energy, Sarantis, Motor Oil και ΟΤΕ να κερδίζουν τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas οπισθοχωρεί στο -1,2% και τα 10,7 ευρώ. Πτώση κατά 1% σημειώνει και η ΕΥΔΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,00% και 2.292 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και προσεγγίζει εκ νέου τα ρεκόρ των 13 ευρώ. Lavipharm και Fourlis, επίσης, διευρύνονται κατά 2,2% και 1,5%, αντίστοιχα, έχοντας ωστόσο περιορισμένο τζίρο. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ΕΥΑΘ και Τεχνικής Ολυμπιακής περιορίζονται κατά 1,2%. ΟΛΠ, Optima Bank και Profile μειώνονται κατά 0,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,9 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «σπάνε» τη… μαυρίλα των ημερών

Αρνητική η εβδομαδιαία μεταβολή

Να βάλει «φρένο» στο σερί των πέντε διαδοχικών αρνητικών συνεδριάσεων προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι έχει «πληγωθεί» σημαντικά από την εν εξελίξει πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας χάσει την άμεση επαφή με τις 1.450 μονάδες, μετρά αθροιστικές απώλειες κατά 3,6%, ενώ η πτώση από την αρχή της εβδομάδας ανέρχεται σε 3,4%, κάτι το οποίο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Είναι σαφές ότι η θετική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων έχει πλέον ανατραπεί, με τις ανταλλαγές «χτυπημάτων» ανάμεσα σε Ισραήλ – Ιράν – Λίβανο να έχουν «χαλάσει» πλήρως την επενδυτική ψυχολογία και να έχουν «κοντύνει» αισθητά την επενδυτική ορατότητα.

Πλέον, ελάχιστοι είναι όσοι επενδυτές σπεύδουν να αναλάβουν περιττά ρίσκα σ’ ένα τόσο ευμετάβλητο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό της Αθήνας, η οποία παραδοσιακά είναι «ευαίσθητη» σε τέτοιου είδους κινδύνους.

Την ίδια στιγμή, το πρόσφατο placement στην Εθνική Τράπεζα, όπου διατέθηκε στην επενδυτική κοινότητα το 10% των μετοχών του ΤΧΣ στην τιμή των 7,55 ευρώ, επιδρά εξίσου στην τρέχουσα αδυναμία της αγοράς, λόγω της απορρόφησης μεγάλου μέρους της διαθέσιμης ρευστότητας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «έκρηξη» στην Εθνική, η άνυδρη πηγή της Πειραιώς και η… δόξα του ΟΛΠ

Χθες, μάλιστα, μέσω του Χρηματιστηρίου, εκτελέστηκαν οι πρώτες μεταβιβάσεις «πακέτων» μετοχών στους νέους κατόχους, κάτι που εκτόξευσε τον ημερήσιο τζίρο στα 809 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 609 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 200 εκατ. ευρώ ήταν οι λεγόμενες «καθαρές» συναλλαγές.

Μόνο η Εθνική, η οποία έκλεισε ακριβώς στην τιμή του placement, δηλαδή στα 7,55 ευρώ, πραγματοποίησε συνολικό ημερήσιο τζίρο 713 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 604 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα» και τα 109 εκατ. ευρώ «καθαρές» συναλλαγές.

Μικρές μεταβολές σε Ευρώπη, Wall

Σήμερα, στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών θα εστιάσει και στα δεδομένα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς θα δημοσιευθούν οι νέες θέσεις απασχόλησης για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για άκρως σημαντικά στοιχεία, δεδομένου ότι θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. Μην ξεχνάμε ότι τον προηγούμενο μήνα η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε mega – «ψαλίδι» κατά 50 μονάδες βάσης.

Εν αναμονή των παραπάνω, τα προσυμβόλαια της Wall Street σημειώνουν οριακές διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,12% και τις 516 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στις 19.050 μονάδες (+0,2%).

Γιαμάς: Έτοιμος για το colpo grossο; Οι αγορές μετοχών στην InterTech και η… πίσω πόρτα για τη CD Media

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)