Να «σπάσει» το πενθήμερο καθοδικό σερί και να καταγράψει την πρώτη θετική συνεδρίαση της εβδομάδας επιχειρεί σήμερα (4/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παρ’ όλα αυτά, η ανοδική προσπάθεια δεν είναι ιδιαιτέρως πειστική, με την ελληνική αγορά να παραμένει κάτω των 1.450 μονάδων, εγκλωβισμένη στη γεωπολιτική αβεβαιότητα της Μέσης Ανατολής, η οποία «ψαλιδίζει» την επενδυτική ορατότητα.
Την ίδια στιγμή, τα απόνερα από το πρόσφατο placement της Εθνικής Τράπεζας εξακολουθούν να επηρεάζουν την Αθήνα, η οποία μετρά απώλειες άνω του 3% μέσα στο τελευταίο πενθήμερο, ρίχνοντας στο +10% τη φετινή απόδοση.
Συγκεκριμένα, στην 5η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,42% και διαμορφώνεται στις 1.424,38 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.418,42 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.418,83 έως 1.424,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα είναι αμετάβλητη στην τιμή του placement, δηλαδή στα 7,55 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΟΛΠ, Titan Cement και Jumbo ξεχωρίζουν ελαφρώς με άνοδο από 1% έως 2%.
Μικρά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση στο +0,30% και τις 1.210 μονάδες, έχοντας δεχθεί σημαντική πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που έχει ανεβάσει στο -10% την απόσταση από τα υψηλά έτους.
Η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 7,55 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,90% και τα 3,72 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,77% και το 1,496 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έπεται στο +0,31% και το 1,956 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 3.441 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ενισχύεται δυναμικά στο +2,2% και τα 25,6 ευρώ, ανακτώντας ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών. Η μετοχή της Titan ακολουθεί στο +1% και τα 34,4 ευρώ, με τις μετοχές των Sarantis, ΟΤΕ και Viohalco να κερδίζουν έως 0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas οπισθοχωρεί στο -2,2% και τα 10,6 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 2.294 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει θετικά στο +1,6% και διευρύνεται στα 28 ευρώ, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα πολυετή υψηλά των 28,8 ευρώ. Στο +1,1% αυξάνεται και η μετοχή της Κρι Κρι, η οποία επιστρέφει στην περιοχή των 13 ευρώ. ΕΧΑΕ, ΑΒΑΞ, Τεχνική Ολυμπιακή και Lavipharm ακολουθούν στο +0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Optima διολισθαίνει στο -0,9% και τα 12,7 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,8 δισ. ευρώ.
Αρνητική η εβδομαδιαία μεταβολή
Πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει «πληγωθεί» σημαντικά από την εν εξελίξει πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας χάσει την άμεση επαφή με τις 1.450 μονάδες, μετρά απώλειες κατά 3,6% μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ η πτώση από την αρχή της εβδομάδας ανέρχεται σε 3,4%, κάτι το οποίο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.
Είναι σαφές ότι η θετική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων έχει πλέον ανατραπεί, με τις ανταλλαγές «χτυπημάτων» ανάμεσα σε Ισραήλ – Ιράν – Λίβανο να έχουν «χαλάσει» πλήρως την επενδυτική ψυχολογία και να έχουν «κοντύνει» αισθητά την επενδυτική ορατότητα.
Πλέον, ελάχιστοι είναι όσοι επενδυτές σπεύδουν να αναλάβουν περιττά ρίσκα σ’ ένα τόσο ευμετάβλητο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό της Αθήνας, η οποία παραδοσιακά είναι «ευαίσθητη» σε τέτοιου είδους κινδύνους.
Την ίδια στιγμή, το πρόσφατο placement στην Εθνική Τράπεζα, όπου διατέθηκε στην επενδυτική κοινότητα το 10% των μετοχών του ΤΧΣ στην τιμή των 7,55 ευρώ, επιδρά εξίσου στην τρέχουσα αδυναμία της αγοράς, λόγω της απορρόφησης μεγάλου μέρους της διαθέσιμης ρευστότητας.
Χθες, μάλιστα, μέσω του Χρηματιστηρίου, εκτελέστηκαν οι πρώτες μεταβιβάσεις «πακέτων» μετοχών στους νέους κατόχους, κάτι που εκτόξευσε τον ημερήσιο τζίρο στα 809 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 609 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 200 εκατ. ευρώ ήταν οι λεγόμενες «καθαρές» συναλλαγές.
Μόνο η Εθνική, η οποία έκλεισε ακριβώς στην τιμή του placement, δηλαδή στα 7,55 ευρώ, πραγματοποίησε συνολικό ημερήσιο τζίρο 713 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 604 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα» και τα 109 εκατ. ευρώ «καθαρές» συναλλαγές.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Σήμερα, στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών θα εστιάσει και στα δεδομένα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς θα δημοσιευθούν οι νέες θέσεις απασχόλησης για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για άκρως σημαντικά στοιχεία, δεδομένου ότι θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. Μην ξεχνάμε ότι τον προηγούμενο μήνα η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε mega – «ψαλίδι» κατά 50 μονάδες βάσης.
Εν αναμονή των παραπάνω, τα προσυμβόλαια της Wall Street σημειώνουν οριακές διακυμάνσεις. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,2% και τις 517 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να είναι σταθερός στις 19.000 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)