Skip to main content

Goldman Sachs: Άμεσο άλμα 20 δολαρίων στο πετρέλαιο εάν το Ισραήλ κόψει τις ροές του Ιράν

Το Ιράν, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, είναι βασικός παίχτης της αγοράς πετρελαίου, παράγοντας περί τα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ένα ράλι των τιμών πετρελαίου, που θα ενίσχυε εκ νέου τις πληθωριστικές πιέσεις και θα ανέτρεπε τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για μειώσεις επιτοκίων είναι ο μεγάλος φόβος για τις αγορές και τις κυβερνήσεις.

Ο ένας μετά τον άλλο αναλυτές, traders και επενδυτικοί οίκοι αναθεωρούν προς τα επάνω τις εκτιμήσεις του για την τιμή του μαύρου χρυσού, που πάντως παρά το άλμα των 10 δολαρίων την τελευταία εβδομάδα, παραμένει διαχειρίσιμη. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα, εάν το Ισραήλ αποφάσιζε τελικά να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν και πολύ περισσότερο εφόσον η Τεχεράνη αποφάσιζε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

Η πιο πρόσφατη προειδοποίηση έρχεται από τη Goldman Sachs και κάνει λόγο για άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι, από τα σημερινά επίπεδα των 77,8 δολαρίων το βαρέλι, σε περίπτωση πλήγματος στην ιρανική παραγωγή. Την Πέμπτη κατεγράφη άλμα 5%.

«Υπολογίζουμε ότι εάν έχουμε μία μείωση διαρκείας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην ιρανική παραγωγή, θα δούμε το πετρέλαιο να ανεβαίνει κατά 20 δολάρια το βαρέλι άμεσα», είπε στο CNBC ο Ντάαν Στρίβεν, επικεφαλής παγκόσμιων ερευνών της αγοράς εμπορευμάτων στην Goldman Sachs.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ

Θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο ακόμη και εάν το Ισραήλ τελικά πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις; Η απάντηση του ειδικού της Goldman ήταν θετική. Μία δραματική αύξηση θα μπορούσε να αποτραπεί σε περίπτωση παρέμβασης από τον ΟΠΕΚ. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν αισθητά τη δική τους παραγωγή – εφόσον το θελήσουν. Ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, ωστόσο, θα υπήρχαν αναταράξεις στην αγορά και η τιμή θα μπορούσε να ανέβει κατά 10 δολάρια, δηλαδή κοντά στα 87 με 88 δολάρια το βαρέλι.

Να θυμίσουμε ότι το Ιράν, που είναι και το ίδιο μέλος του ΟΠΕΚ, είναι βασικός παίχτης της αγοράς πετρελαίου, παράγοντας περί τα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή το 4% της παγκόσμιας προσφοράς. Ελέγχει δε τα Στενά του Ορμούζ, την πλέον σημαντική αρτηρία για τη μεταφορά του αργού παγκοσμίως.

UBS: Ποντάρει στο σενάριο αυτοσυγκράτησης

Να θυμίσουμε πως για την UBS το βασικό σενάριο είναι ότι το Brent θα ανέλθει στα 87 δολάρια το βαρέλι. Δεν αποκλείει ωστόσο και το δυσμενές σενάριο που θα πυροδοτούσε ΄να πολύ πιο δυναμικό ράλι.

«Ενώ το Ιράν έχει συμφέρον να διατηρήσει ανεμπόδιστες τις ροές ενέργειας στην περιοχή, δεδομένης της δικής του εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου, τυχόν εμπόδιο στις ιρανικές ροές μπορεί ανατρέψει τα δεδομένα», προειδοποιεί η ελβετική τράπεζα.

UBS: Πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν – Πού θα φτάσουν οι τιμές πετρελαίου και χρυσού