Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αρνητικό το πρόσημο της εβδομάδας – Αγκάθι η γεωπολιτική κρίση

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Έχει χαθεί η άμεση επαφή με τις 1.450 μονάδες

Πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει «πληγωθεί» σημαντικά από την εν εξελίξει πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας χάσει την άμεση επαφή με τις 1.450 μονάδες, μετρά απώλειες κατά 3,6% μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ η πτώση από την αρχή της εβδομάδας ανέρχεται σε 3,4%, κάτι το οποίο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Είναι σαφές ότι η θετική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων έχει πλέον ανατραπεί, με τις ανταλλαγές «χτυπημάτων» ανάμεσα σε Ισραήλ – Ιράν – Λίβανο να έχουν «χαλάσει» πλήρως την επενδυτική ψυχολογία και να έχουν «κοντύνει» αισθητά την επενδυτική ορατότητα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «σπάνε» τη… μαυρίλα των ημερών

Πλέον, ελάχιστοι είναι όσοι επενδυτές σπεύδουν να αναλάβουν περιττά ρίσκα σ’ ένα τόσο ευμετάβλητο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό της Αθήνας, η οποία παραδοσιακά είναι «ευαίσθητη» σε τέτοιου είδους κινδύνους.

Την ίδια στιγμή, το πρόσφατο placement στην Εθνική Τράπεζα, όπου διατέθηκε στην επενδυτική κοινότητα το 10% των μετοχών του ΤΧΣ στην τιμή των 7,55 ευρώ, επιδρά εξίσου στην τρέχουσα αδυναμία της αγοράς, λόγω της απορρόφησης μεγάλου μέρους της διαθέσιμης ρευστότητας.

Χθες, μάλιστα, μέσω του Χρηματιστηρίου, εκτελέστηκαν οι πρώτες μεταβιβάσεις «πακέτων» μετοχών στους νέους κατόχους, κάτι που εκτόξευσε τον ημερήσιο τζίρο στα 809 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 609 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 200 εκατ. ευρώ ήταν οι λεγόμενες «καθαρές» συναλλαγές.

Μόνο η Εθνική, η οποία έκλεισε ακριβώς στην τιμή του placement, δηλαδή στα 7,55 ευρώ, πραγματοποίησε συνολικό ημερήσιο τζίρο 713 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 604 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα» και τα 109 εκατ. ευρώ «καθαρές» συναλλαγές.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «έκρηξη» στην Εθνική, η άνυδρη πηγή της Πειραιώς και η… δόξα του ΟΛΠ

Θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Σήμερα, στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών θα εστιάσει και στα δεδομένα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς θα δημοσιευθούν οι νέες θέσεις απασχόλησης για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για άκρως σημαντικά στοιχεία, δεδομένου ότι θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. Μην ξεχνάμε ότι τον προηγούμενο μήνα η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε mega – «ψαλίδι» κατά 50 μονάδες βάσης.

Γιαμάς: Έτοιμος για το colpo grossο; Οι αγορές μετοχών στην InterTech και η… πίσω πόρτα για τη CD Media

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)