Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί για το comeback, αλλά η Εθνική παραμένει «βαρίδι»

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη - Εκτόξευση τζίρου χάρη στην Εθνική

Να διαχειριστεί τις εισαγόμενες και εγχώριες πιέσεις προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι πωλητές διατηρούν τα «ηνία» για 4η διαδοχική ημέρα, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Παρά την απόπειρα ανάκαμψης, βέβαια, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη, με τις γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή να υπονομεύουν την επενδυτική ψυχολογία και να «ψαλιδίζουν» την ορατότητα. Κι αυτό, σίγουρα, δεν λειτουργεί υπέρ του σεναρίου της πειστικής ανοδικής αντίδρασης.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και το placement της Εθνικής Τράπεζας, με την παραχώρηση του 10% των μετοχών του ΤΧΣ να γίνεται στην τιμή των 7,55 ευρώ, δηλαδή αισθητά κάτω του αρχικού ανώτατου ορίου των 7,95 ευρώ.  

Συγκεκριμένα, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 1.426,60 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.428,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.416,73 έως 1.427,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 680 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν ξεκινήσει να «περνούν» τα πρώτα πακέτα από το placement του ΤΧΣ. Η «καθαρή» αξία των συναλλαγών υπολογίζεται σε 87 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η «πρωταγωνίστρια» Εθνική υποχωρεί κατά 1,5% και περιορίζεται στα 7,5 ευρώ, δηλαδή στην τιμή του placement, έχοντας «καθαρές» συναλλαγές αξίας άνω των 39 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Metlen ανακάμπτει κατά τουλάχιστον 1% και επιστρέφει άνω των 34 ευρώ, παρέχοντας πολύτιμα στηρίγματα.

Μικρή πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, υποχωρώντας οριακά στο -0,32% και τις 1.215 μονάδες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι απέχει τουλάχιστον 10% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής διολισθαίνει στο -1,57% και το 1,53 ευρώ, η μετοχή της Eurobank παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 1,97 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,60% και το 1,499 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,62% και τα 3,743 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,03% και 3.456 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement οπισθοχωρεί στο -1,8% και τα 34,3 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ρεκόρ. Οι μετοχές των Autohellas, Cenergy και Coca – Cola διολισθαίνουν κατά σχεδόν 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Metlen ανακάμπτει στο +1,3% και τα 34,3 ευρώ. Aegean, Sarantis, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ ακολουθούν πέριξ του +1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 2.293 μονάδες) η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,4% και τα 4,8 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Profile, η οποία αναδιπλώνεται στα 5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm ενισχύεται δυναμικά κατά +2,4% και επιστρέφει στο 0,8 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,9 δισ. ευρώ. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H mega βουτιά σε Eurobank – Alpha και η απότομη «προσγείωση» της Aegean

Χτίζει… αρνητικό σερί

Τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά -2,9% μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα, ανακόπτοντας τη θετική πορεία της αγοράς.

Η απώλεια του βραχυπρόθεσμου ανοδικού momentum είναι δεδομένη, με τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων να επιστρέφουν στο προσκήνιο, ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να απολέσει την άμεση επαφή με τα κρίσιμα όρια των 1.450 μονάδων.

Αναμφίβολα, το placement στην Εθνική Τράπεζα για το 10% των μετοχών του ΤΧΣ διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν κεφάλαια και να συμμετάσχουν στην πώληση.

Εξ ου και οι αυξημένες πιέσεις σε πλειάδα μετοχών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να υποχωρεί κάτω του 1,5 ευρώ, την Eurobank να χάνει τα 2 ευρώ και την Πειραιώς να απομακρύνεται από τα 4 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι παρότι το βιβλίο προσφορών της Εθνικής έκλεισε με σημαντική υπερκάλυψη, η τελική τιμή πώλησης καθορίστηκε στα 7,55 ευρώ/μετοχή, δηλαδή αρκετά κάτω του αρχικού ανώτατου ορίου των 7,95 ευρώ/μετοχή, με το ελληνικό δημόσιο να εισπράττει το ποσό των 690 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τι κάνει μέσα τον Οκτώβριο – Οι χρονιές που «γοήτευσε» και οι χρονιές που… απογοήτευσε

Την ίδια στιγμή, στην καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη συμβάλλει και η εκτόξευση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου το σενάριο ενός ολέθριου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ φαντάζει αρκετά πιθανό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική ψυχολογία, της οποίας η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός.

Παρ’ όλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 εξακολουθεί να βρίσκεται στα ικανοποιητικά επίπεδα του +10%, απέχοντας μόλις -5% από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.

Στα «συν» θα πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, τις ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε κι από τον τελευταίου γύρο δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε, τέλος, στη χθεσινή έγκριση των μετόχων της Cenergy για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Μια απόφαση, η οποία αφενός συμβάλλει στα σχέδια επέκτασης στις ΗΠΑ, αφετέρου οδηγεί σε βελτίωση της μετοχικής διασποράς, δεδομένης της πρόθεσης να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους μειοψηφίας.

Απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή του χτυπήματος – απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν. Μια εξέλιξη, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,57% και τις 518 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αναδιπλώνεται στο -0,5% και τις 19.068 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα ήπιο πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Παπαπαναγιώτου: Ξεμένει από… ανάσες ο Δρομέας (;) – Το «βαρύ» τίμημα των δανείων και η προοπτική της ανάκαμψης

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)