Skip to main content

Στερλίνα: Πτώση άνω του 1% μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια

Ο Μπέιλι μιλώντας στον Guardian άφησε ανοιχτό το παράθυρο για πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων

Η βρετανική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Πέμπτη μετά από δημοσίευμα του The Guardian ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε πως πιο θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα σε μια πιο επιθετική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων.

Η στερλίνα υποχώρησε 1,12% στα 1,3119 δολάρια. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε μετά τη συνεδρίαση της BOE του Σεπτεμβρίου στις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς οι βρετανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδωσαν έναν πιο επιθετικό τόνο από εκείνους της Federal Reserve.

Ο Μπέιλι είπε στον Guardian σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι η BOE θα μπορούσε να γίνει «λίγο πιο επιθετική» στην προσέγγισή της για μειώσεις επιτοκίων, εάν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι καλές.

Είπε επίσης ότι οι πιέσεις του κόστους ζωής δεν ήταν τόσο έντονες όσο ανέμενε, κάτι που λειτουργεί ενθαρρυντικά για τη νομισματική πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο τον Σεπτέμβριο, αφού το μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο στο 5%. Κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η BoE εξέφρασε ανησυχίες για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών και την αγορά εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο στόχο του 2%.