Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιμένουν για 4η ημέρα οι πωλητές – Υψηλός ο τζίρος στα πρώτα λεπτά

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Για 4η διαδοχική ημέρα συνεχίζεται η καθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα «ηνία» και να φέρνουν στο προσκήνιο τις βασικές στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένη στις γεωπολιτικές αναταράξεις της Μέσης Ανατολής, όπου το σενάριο ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και το placement της Εθνικής, με την πώληση του 10% των μετοχών του ΤΧΣ να γίνεται στην τιμή των 7,55 ευρώ, δηλαδή αισθητά κάτω του αρχικού ανώτατου ορίου των 7,95 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 1.424,26 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.428,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.422,75 έως 1.425,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική υποχωρεί κατά 1,5% και φθάνει στα 7,5 ευρώ, δηλαδή στην τιμή του placement, έχοντας συναλλαγές αξίας 10 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και η Eurobank, η οποία διατηρείται κάτω των 2 ευρώ. ΔΕΗ, Jumbo και ΟΤΕ χάνουν έως 0,8%, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 0,7%.

Πτώση 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,94% και τις 1.208 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 11% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής διολισθαίνει στο -1,5% και το 1,53 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,01% και το 1,955 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,20% και το 1,487 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,71 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,38% και 3.444 μονάδες), η μετοχή της Jumbo οπισθοχωρεί στο -0,8% και τα 25,5 ευρώ, με τις μετοχές των Titan Cement, ΔΕΗ και OTE να χάνουν πέριξ του 0,5%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ περιορίζεται στο -0,7% και τα 5,6 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ κερδίζουν 0,7%, ενώ οι μετοχές των Autohellas και Sarantis ακολουθούν στο +0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 2.293 μονάδες) η μετοχή της Intracom Holdings συνεχίζει πτωτικά στο -1,4% και τα 2,99 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Optima – Τεχνικής Ολυμπιακής. H μετοχή της Fourlis συρρικνώνεται κατά 0,7%. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΒΑΞ βάζει «φρένο» στις πρόσφατες απώλειες και επιστρέφει στην περιοχή του 1,5 ευρώ. Κρι Κρι και Ideal αυξάνονται οριακά κατά 0,3%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,6 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H mega βουτιά σε Eurobank – Alpha και η απότομη «προσγείωση» της Aegean

Η ΕΤΕ άλλαξε τις ισορροπίες

Τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά -2,9% μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα, ανακόπτοντας τη θετική πορεία της αγοράς.

Η απώλεια του βραχυπρόθεσμου ανοδικού momentum είναι δεδομένη, με τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων να επιστρέφουν στο προσκήνιο, ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να απολέσει την άμεση επαφή με τα κρίσιμα όρια των 1.450 μονάδων.

Αναμφίβολα, το placement στην Εθνική Τράπεζα για το 10% των μετοχών του ΤΧΣ διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν κεφάλαια και να συμμετάσχουν στην πώληση.

Εξ ου και οι αυξημένες πιέσεις σε πλειάδα μετοχών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να υποχωρεί κάτω του 1,5 ευρώ, την Eurobank να χάνει τα 2 ευρώ και την Πειραιώς να απομακρύνεται από τα 4 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι παρότι το βιβλίο προσφορών της Εθνικής έκλεισε με σημαντική υπερκάλυψη, η τελική τιμή πώλησης καθορίστηκε στα 7,55 ευρώ/μετοχή, δηλαδή αρκετά κάτω του αρχικού ανώτατου ορίου των 7,95 ευρώ/μετοχή, με το ελληνικό δημόσιο να εισπράττει το ποσό των 690 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τι κάνει μέσα τον Οκτώβριο – Οι χρονιές που «γοήτευσε» και οι χρονιές που… απογοήτευσε

Την ίδια στιγμή, στην καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη συμβάλλει και η εκτόξευση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου το σενάριο ενός ολέθριου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ φαντάζει αρκετά πιθανό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική ψυχολογία, της οποίας η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός.

Παρ’ όλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 εξακολουθεί να βρίσκεται στα ικανοποιητικά επίπεδα του +10%, απέχοντας μόλις -5% από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.

Στα «συν» θα πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, τις ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε κι από τον τελευταίου γύρο δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε, τέλος, στη χθεσινή έγκριση των μετόχων της Cenergy για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Μια απόφαση, η οποία αφενός συμβάλλει στα σχέδια επέκτασης στις ΗΠΑ, αφετέρου οδηγεί σε βελτίωση της μετοχικής διασποράς, δεδομένης της πρόθεσης να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους μειοψηφίας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή του χτυπήματος – απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν. Μια εξέλιξη, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,32% και τις 519 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αναδιπλώνεται στο -0,4% και τις 19.080 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα ήπιο πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Παπαπαναγιώτου: Ξεμένει από… ανάσες ο Δρομέας (;) – Το «βαρύ» τίμημα των δανείων και η προοπτική της ανάκαμψης

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)