Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πώς το placement της Εθνικής άλλαξε τις ισορροπίες

Απώλειες 2,9% μέσα σε τρεις ημέρες για τον Γενικό Δείκτη

Τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά -2,9% μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα, ανακόπτοντας τη θετική πορεία της αγοράς.

Η απώλεια του βραχυπρόθεσμου ανοδικού momentum είναι δεδομένη, με τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων να επιστρέφουν στο προσκήνιο, ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να απολέσει την άμεση επαφή με τα κρίσιμα όρια των 1.450 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H mega βουτιά σε Eurobank – Alpha και η απότομη «προσγείωση» της Aegean

Αναμφίβολα, το placement στην Εθνική Τράπεζα για το 10% των μετοχών του ΤΧΣ διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν κεφάλαια και να συμμετάσχουν στην πώληση.

Εξ ου και οι αυξημένες πιέσεις σε πλειάδα μετοχών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να υποχωρεί κάτω του 1,5 ευρώ, την Eurobank να χάνει τα 2 ευρώ και την Πειραιώς να απομακρύνεται από τα 4 ευρώ.

Με το βιβλίο προσφορών της Εθνικής να κλείνει με σημαντική υπερκάλυψη, σήμερα αναμένεται να μάθουμε την τελική τιμή πώλησης, με το τελευταίο εύρος -κατόπιν τριών διαδοχικών αναθεωρήσεων- να έχει προσδιοριστεί στα 7,55 έως 7,65 ευρώ. Σίγουρα, αρκετά κάτω του αρχικού ανώτατου ορίου των 7,95 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια στιγμή, στην καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη συμβάλλει και η εκτόξευση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου το σενάριο ενός ολέθριου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ φαντάζει αρκετά πιθανό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική ψυχολογία, της οποίας η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός.

Χρηματιστήριο: Τι κάνει μέσα τον Οκτώβριο – Οι χρονιές που «γοήτευσε» και οι χρονιές που… απογοήτευσε

Στο +10% η απόδοση του 2024

Παρ’ όλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 εξακολουθεί να βρίσκεται στα ικανοποιητικά επίπεδα του +10%, απέχοντας μόλις -5% από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.

Στα «συν» θα πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, τις ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε κι από τον τελευταίου γύρο δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε, τέλος, στη χθεσινή έγκριση των μετόχων της Cenergy για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Μια απόφαση, η οποία αφενός συμβάλλει στα σχέδια επέκτασης στις ΗΠΑ, αφετέρου οδηγεί σε βελτίωση της μετοχικής διασποράς, δεδομένης της πρόθεσης να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους μειοψηφίας.

Παπαπαναγιώτου: Ξεμένει από… ανάσες ο Δρομέας (;) – Το «βαρύ» τίμημα των δανείων και η προοπτική της ανάκαμψης

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)