Την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται και τα σενάρια για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι επιστρέφουν στο προσκήνιο, η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί για το ακριβώς αντίθετο: μία κατάρρευση των τιμών.
Στην πλέον δραματική προειδοποίηση έως τώρα ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και τα 50 δολάρια το βαρέλι (από περίπου 75 δολάρια σήμερα) εάν τα μέλη του OPEC+ δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα όρια παραγωγής. Οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν από άλλους παραγωγούς ως συγκαλυμμένη απειλή από το βασίλειο ότι είναι πρόθυμο να ξεκινήσει πόλεμο τιμών για να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά εάν οι άλλες χώρες δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.
Μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν μετά από εβδομάδες σταθερής πτώσης. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, σημείωσε άνοδο έως και 5%, ενώ και το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε σε ανάλογο βαθμό. Υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι ένας ευρύτερος πόλεμος θα μπορούσε να πνίξει τις εξαγωγές πετρελαίου από τον Κόλπο που διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα. Ακόμη και ένα πλήγμα των Ισραηλινών στα διυλιστήρια των Ιρανών θα πυροδοτούσε αισθητή άνοδο των τιμών.
Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις επιμένουν για μήνες χωρίς ουσιαστική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου. Αν δεν έρθει η προβλεπόμενη κλιμάκωση, οι τιμές θα επιστρέψουν σε τροχιά πτώσης.
Και τούτο γιατί έως τώρα η Σαουδική Αραβία σηκώνει εν πολλοίς μόνη το βάρος των μειώσεων της προσφοράς. Ιράκ και Καζακστάν είναι μεταξύ των χωρών, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνουν κατά πολύ τα συμφωνηθέντα όρια παραγωγής. Το μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας ήταν «δεν έχει νόημα να προσθέτουμε περισσότερα βαρέλια αν δεν υπάρχει χώρος για αυτά στην αγορά», είπε ένας εκπρόσωπος που παρευρέθηκε.
UBS: Πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν – Πού θα φτάσουν οι τιμές πετρελαίου και χρυσού
Ο πόλεμος τιμών του 2020
Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμές στα 85 δολάρια το βαρέλι για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του οικονομικού της μετασχηματισμού, λένε οι αναλυτές. Η ίδια όμως θέτει ως προτεραιότητα τη διατήρηση του μεριδίου της στην αγορά. Πριν από λίγο καιρό είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά της, ως απάντηση στην απροθυμία των υπόλοιπων να συμμορφωθούν. Αν το κάνει ο πόλεμος τιμών θα έχει αρχίσει.
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών για το πετρέλαιο με τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2020. Η απόφαση του βασιλείου να παράξει επίπεδα ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας του Covid και των lockdown (που προκάλεσαν κατάρρευση της ζήτησης) οδήγησε σε μία τριμηνιαία πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 65% σε ναδίρ 17 ετών. Μάλιστα ορισμένα συμβόλαια πετρελαίου στις ΗΠΑ είδαν την τιμή τους… σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στα χρονικά.