Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πιέσεις εν μέσω των αβεβαιοτήτων – Ποιες μετοχές πιέζονται

Alexandros Michailidis / SOOC

Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος των συναλλαγών

Υπό πίεση τελεί και σήμερα (2/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία για 3η διαδοχική συνεδρίαση, αντιστρέφοντας το ανοδικό momentum.

Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά να απομακρύνεται από τα κρίσιμα όρια των 1.450 μονάδων, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να «γυρίζει» σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω της ευρύτερης επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος.

Η απώλεια του momentum, αναμφίβολα, σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, όπου σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών για την παραχώρηση του 10% των μετοχών του ΤΧΣ. Το εύρος τιμών έχει πλέον «κατέβει» στα 7,40 έως 7,65 ευρώ έναντι 7,30 έως 7,95 ευρώ προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, περαιτέρω νερό στον μύλο της αβεβαιότητας ρίχνει και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος ευθείας σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα.

Όλα αυτά, εύλογα, επηρεάζουν τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημειώνει κάμψη κατά 0,92% και διαμορφώνεται στις 1.433,70 μονάδες, χάνοντας περίπου 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.447,03 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.431,33 έως 1.439,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η «πρωταγωνίστρια» Εθνική συνεχίζει την πλάγια κίνηση στην περιοχή των 7,6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, οι μετοχές των Eurobank και Alpha χάνουν τουλάχιστον 2%, με τους ΟΤΕ, Metlen και ΔΕΗ να έπονται πέριξ του -1,5%.

Πτώση άνω του 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,13% και τις 1.224 μονάδες, απέχοντας περίπου 10% από τις φετινές «κορυφές».

Η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -2,70% και το 1,9675 ευρώ, η μετοχή της Alpha περιορίζεται στο -2,02% και το 1,5055 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,98% και τα 3,753 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται ελαφρώς στο +0,50% και τα 7,688 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Εξάρχου: Ο πρωταγωνιστής του Οκτωβρίου – Το… παράσημο και τo διπλό στοίχημα σε Intrakat και Attica

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,05% και 3.473 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 2,1% και «ψαλιδίζεται» στα 15,4 ευρώ, διορθώνοντας από τα υψηλά των 16 ευρώ. Οι μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, Metlen, Lamda, Jumbo, Cenergy και Autohellas χάνουν τουλάχιστον 1%, με την Aegean να περιορίζεται κατά 2,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Coca – Cola αυξάνεται στο +0,7% και τα 32,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,88% και 2.311 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και τα 3 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να έπεται στο -1,0% και το 1,13 ευρώ. Πτώση άνω του 2% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Lavipharm, Profile, ΑΒΑΞ και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ οι μετοχές των Intrakat, Quest και ΑΔΜΗΕ υποχωρούν άνω του -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται στο +1,1% και τα 27,3 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 15 μετοχές κινούνται ανοδικά, 90 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 100,3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Eurobank: Χάνει τα 2 ευρώ, με απώλειες 7,5% στο 4ήμερο

Αντιστροφή του ανοδικού momentum

Δύσκολες αποδεικνύονται οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βραχυπρόθεσμη ανοδική «ορμή» να έχει χαθεί και τους επενδυτές να αναζητούν στηρίγματα.

Ο Γενικός Δείκτης, αυτήν την στιγμή, έχει υποχωρήσει κάτω των 1.450 μονάδων, σε μια ανησυχητική εξέλιξη για την πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία βλέπει τις προκλήσεις να συσσωρεύονται και τις ανησυχίες να «φουντώνουν».

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά και τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή, η οποία φλέγεται εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Πλέον το σενάριο μιας ευθείας πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο ισχυρότερων «παιχτών» της Μ. Ανατολής φαντάζει ακόμη πιο πιθανό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διεθνές επενδυτικό κλίμα και τις τιμές των υψηλού ρίσκου assets, όπως είναι οι μετοχές.

Οι πρώτες επιπτώσεις ήδη αποτυπώνονται στην αγορά του πετρελαίου, με την τιμή του Brent στο Λονδίνο να κάνει ράλι και να φθάνει στα 75 δολάρια/βαρέλι, ενώ άνω των 71 δολαρίων/βαρέλι κινούνται και τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ.

Πέραν των γεωπολιτικών κινδύνων, η ελληνική αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα και στο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στις 4.00 το απόγευμα και την τιμή διάθεσης για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

Σήμερα το πρωί, η διοίκηση του ΤΧΣ προχώρησε σε επικαιροποίηση του εύρους τιμών για τις εναπομείνασες προσφορές, το οποίο αναθεωρήθηκε στα 7,40 έως 7,65 ευρώ έναντι 7,30 έως 7,95 ευρώ προηγουμένως.

Αυτή η αναπροσαρμογή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να «γεφυρωθεί» η απόσταση από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό, η οποία από τις αρχές της εβδομάδας κινείται σταθερά στα 7,6 ευρώ -δηλαδή αισθητά κάτω του αρχικού ανώτατου ορίου (7,95 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, στις 3.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη και η Γενική Συνέλευση της Cenergy, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν την πρόταση της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 200 εκατ. ευρώ.

Μέσω αυτής της κίνησης, η θυγατρική της Viohalco προσδοκά αφενός να χρηματοδοτήσει τη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ, αφετέρου να βελτιώσει τη μετοχική διασπορά, καθώς πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους μειοψηφίας.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, όπου ο κίνδυνος μιας άμεσης σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ φαντάζει πιο πιθανός από ποτέ, μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση της Τεχεράνης.

Πάντως, προς το παρόν, οι αγορές τηρούν ψύχραιμη στάση, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,20% και τις 519 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα οριακά πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)