Το Ιράν εξαπέλυσε την πιο σφοδρή έως τώρα επίθεση κατά του Ισραήλ με σχεδόν 200 πυραύλους και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να απαντήσει με σκληρά αντίποινα, έχοντας μάλιστα στο στόχαστρό τις πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν φόβοι ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βυθίσει τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο και θα ανάψει φωτιές στις αγορές. Τι περιμένουν οι ειδικοί;
Σε σημερινό σημείωμα, που υπογράφει ο Μαρκ Χέφελε, η UBS επισημαίνει ότι ήδη έχουμε αναταράξεις στις αγορές με άνοδο των τιμών του αργού, του χρυσού – που λειτουργεί ως καταφύγιο – και πτώση των μετοχών, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται πανικός. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα αν και κάνει λόγο για σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, εξακολουθεί να έχει ως βασικό σενάριο την αποτροπή ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Υπό τις συνθήκες αυτές περιμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων, αλλά όχι δραματική εκτίναξη.
«Η έκταση της αντίδρασης στις αγορές θα εξαρτηθεί από το πόσο θα οξυνθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή. Η στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή και η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης έχει αυξηθεί. Οι μελλοντικές ενέργειες από Ισραήλ και Ιράν θα είναι κρίσιμες και υπάρχει όντως ο κίνδυνος να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο», αναγνωρίζει ο Μαρκ Χέφελε. «Ομοίως, άλλα μέλη του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης μπορεί να συμβάλουν στην κλιμάκωση με τις ενέργειές τους. Αλλά η βασική μας υπόθεση εξακολουθεί να είναι ότι θα αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν», προσθέτει.
Σύμφωνα με το σημείωμα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η επίθεση του Ιράν μπορεί να είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του, χωρίς να προκαλέσει πιο δυναμικά αντίποινα από το Ισραήλ. Παρόλα αυτά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για βαρύ τίμημα και σημερινές πληροφορίες αναφέρουν πως όντως το Ισραήλ θα προβεί σε σφοδρά αντίποινα.
Λάμπει το καταφύγιο του χρυσού, «καίει» το πετρέλαιο
Ο χρυσός συνεχίζει να έχει απήχηση ως αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων, αλλά και των πιθανών αλλαγών στην πολιτική των ΗΠΑ που προκύπτουν από τις εκλογές. Το πολύτιμο μέταλλο θα επωφεληθεί επίσης από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της Fed, την ισχυρή ζήτηση της κεντρικής τράπεζας και την αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για ETFs. Υπό αυτές τις συνθήκες υπολογίζεται ότι θα σκαρφαλώσει στα 2.750 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του το έτος και στα 2.900 δολάρια έως το τελευταίο τρίμηνο του 2025, από 2.661 δολάρια σήμερα.
Ομοίως, οι θέσεις στο πετρέλαιο μπορούν να χρησιμεύσουν ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου έναντι μιας επιδείνωσης κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς ευνοούν επίσης την άνοδο. Το βασικό σενάριο είναι ότι το Brent θα ανέλθει στα 87 δολάρια το βαρέλι – με άνοδο της τάξης των 13 δολαρίων σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται και ένα δυσμενές σενάριο. «Ενώ το Ιράν έχει συμφέρον να διατηρήσει ανεμπόδιστες τις ροές ενέργειας στην περιοχή, δεδομένης της δικής του εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου, τυχόν εμπόδιο στις ιρανικές ροές μπορεί ανατρέψει τα δεδομένα», προειδοποιεί η UBS.