Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «σπάνε» τη… μαυρίλα των ημερών

Οι εισηγμένες που βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ ή πολυετή υψηλά

Ενόσω το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει απολέσει τη βραχυπρόθεσμη ανοδική ορμή και έχει εμπλακεί σε μια πλαγιο-καθοδική κίνηση, ο επενδυτής παρατηρεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είτε βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ είτε καταγράφουν υψηλά πολλών ετών, προσφέροντας πολύτιμες «ανάσες» στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Η Titan Cement αποτελεί μία απ’ αυτές τις «χρυσές» εταιρείες, καθώς φιγουράρει άνω των 35 ευρώ, σκαρφαλώνοντας στο καλύτερο σημείο από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών του νέου εταιρικού σχήματος, δηλαδή από το 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ -ένα ποσό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό, εύλογα, έχει επαναφέρει τα σενάρια περί πιθανής προσθήκης στον MSCI Standard Greece.

Από εκεί και πέρα, σε ιστορικά υψηλά αναρριχάται και η μετοχή της Cenergy, η οποία ίπταται στην περιοχή των 10 ευρώ, εξασφαλίζοντας μια αποτίμηση σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, χθες οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 200 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σταθερά άνω των 17 ευρώ, κάτι το οποίο έχει να συμβεί από το μακρινό 2000. Η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου υπερβαίνει το 1,8 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία πώλησης της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή να οδηγεί σε upgrade της μετοχής.

Μία «ανάσα» από τις πρόσφατες «κορυφές» 10ετίας των 12,5 ευρώ απέχει, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εξασφαλίζει μια κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ, ταυτόχρονα, είδε τη μετοχή να φθάνει την προηγούμενη εβδομάδα έως τα 16,08 ευρώ και τα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έκαναν την έκπληξη τον Σεπτέμβριο – Οι top αποδόσεις του μήνα

Όσον αφορά την Coca – Cola, τα υψηλά τετραετίας των 34 ευρώ απέχουν μόλις 6% από τη σημερινή τιμή της μετοχής, η οποία «τρέχει» ένα ράλι άνω του 20% μέσα στο 2024, έχοντας ανακτήσει τα 12 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης.

Ποια «μεσαία» ξεχωρίζουν

Ρίχνοντας, τώρα, μια ματιά στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση, ο επενδυτής μπορεί κάλλιστα να ξεχωρίσει την Optima Bank, η οποία έχει πετάξει στην περιοχή των 13 ευρώ για πρώτη φορά από την έναρξη της διαπραγμάτευσης της τράπεζας στο Χρηματιστήριο.

Η μετοχή της Κρι – Κρι, επιπλέον, πορεύεται σε αχαρτογράφητα εδάφη, υπερβαίνοντας τα 13 ευρώ και πετυχαίνοντας κεφαλαιοποίηση άνω των 440 εκατ. ευρώ.

Πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά φιγουράρει και η μετοχή της Profile, η οποία πριν λίγες ημέρες αναρριχήθηκε έως τα 5,5 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή του ΟΛΠ, παρά την αναδίπλωση της Δευτέρας, διατηρεί την επαφή με τις «κορυφές» των τελευταίων 16 ετών (28 ευρώ).

Ανδρεάδης: Η… χαρά του παιχνιδιού – Οι νέες εξαγορές, η Ρουμανία και η ελκυστική μετοχή

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)