Απώλειες για 3η διαδοχική ημέρα εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, κρατώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.450 μονάδων.
Η απώλεια του ανοδικού momentum, αναμφίβολα, σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, όπου σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών για την παραχώρηση του 10% των μετοχών του ΤΧΣ. Το εύρος τιμών έχει πλέον «κατέβει» στα 7,40 έως 7,65 ευρώ έναντι 7,30 έως 7,95 ευρώ προηγουμένως.
Την ίδια στιγμή, περαιτέρω νερό στον μύλο της αβεβαιότητας ρίχνει και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος ευθείας σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα.
Όλα αυτά, παρά την ψυχραιμία στο εξωτερικό, δείχνουν να επηρεάζουν τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημειώνει κάμψη κατά 0,64% και διαμορφώνεται στις 1.437,66 μονάδες, χάνοντας περίπου 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.447,03 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.436,08 έως 1.439,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η «πρωταγωνίστρια» Εθνική συνεχίζει την πλαγιο-καθοδική κίνηση, πέφτοντας κάτω των 7,6 ευρώ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank και Lamda Development χάνουν τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της Metlen αναδιπλώνεται στα 34,6 ευρώ.
Νέα πτώση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,67% και τις 1.230 μονάδες, απέχοντας τουλάχιστον 9% από τις φετινές «κορυφές».
Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται ελαφρώς στο -0,34% και τα 7,624 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,58% και τα 3,768 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,62% και το 1,527 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνεται στο -1,56% και το 1,9905 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,76% και 3.483 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,4% και «ψαλιδίζεται» στα 15,5 ευρώ, με τις μετοχές των ΔΕΗ, Aegean και Jumbo να χάνουν τουλάχιστον 1%. Cenergy, Metlen, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ περιορίζονται από 0,7% έως 0,9%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αυξάνεται στο +0,7% και τα 5,7 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 2.314 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και τα 3 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να έπεται στο -1,4% και το 1,12 ευρώ. Πτώση 2% παρουσιάζει και η μετοχή της ΑΒΑΞ, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Quest και Lavipharm διολισθαίνουν άνω του -1%. Στον αντίποδα, Κρι Κρι και ΟΛΠ ενισχύονται οριακά κατά 0,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 61 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 100,4 δισ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «τάξη» στον ΟΤΕ, το +13% του ΑΔΜΗΕ και η βουτιά της ΕΚΤΕΡ
Οι δύσκολες ημέρες του Οκτωβρίου
Δύσκολες αποδεικνύονται οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βραχυπρόθεσμη ανοδική «ορμή» να έχει χαθεί και τους επενδυτές να αναζητούν στηρίγματα.
Ο Γενικός Δείκτης, αυτήν την στιγμή, έχει υποχωρήσει κάτω των 1.450 μονάδων, σε μια ανησυχητική εξέλιξη για την πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία βλέπει τις προκλήσεις να συσσωρεύονται και τις ανησυχίες να «φουντώνουν».
Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά και τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή, η οποία φλέγεται εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Πλέον το σενάριο μιας ευθείας πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο ισχυρότερων «παιχτών» της Μ. Ανατολής φαντάζει ακόμη πιο πιθανό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διεθνές επενδυτικό κλίμα και τις τιμές των υψηλού ρίσκου assets, όπως είναι οι μετοχές.
Οι πρώτες επιπτώσεις ήδη αποτυπώνονται στην αγορά του πετρελαίου, με την τιμή του Brent στο Λονδίνο να κάνει ράλι και να φθάνει στα 75 δολάρια/βαρέλι, ενώ άνω των 71 δολαρίων/βαρέλι κινούνται και τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ.
Πέραν των γεωπολιτικών κινδύνων, η ελληνική αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα και στο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στις 4.00 το απόγευμα και την τιμή διάθεσης για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.
Σήμερα το πρωί, η διοίκηση του ΤΧΣ προχώρησε σε επικαιροποίηση του εύρους τιμών για τις εναπομείνασες προσφορές, το οποίο αναθεωρήθηκε στα 7,40 έως 7,65 ευρώ έναντι 7,30 έως 7,95 ευρώ προηγουμένως.
Αυτή η αναπροσαρμογή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να «γεφυρωθεί» η απόσταση από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό, η οποία από τις αρχές της εβδομάδας κινείται σταθερά στα 7,6 ευρώ -δηλαδή αισθητά κάτω του αρχικού ανώτατου ορίου (7,95 ευρώ).
Την ίδια στιγμή, στις 3.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη και η Γενική Συνέλευση της Cenergy, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν την πρόταση της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 200 εκατ. ευρώ.
Μέσω αυτής της κίνησης, η θυγατρική της Viohalco προσδοκά αφενός να χρηματοδοτήσει τη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ, αφετέρου να βελτιώσει τη μετοχική διασπορά, καθώς πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους μειοψηφίας.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, όπου ο κίνδυνος μιας άμεσης σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ φαντάζει πιο πιθανός από ποτέ, μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση της Τεχεράνης.
Πάντως, προς το παρόν, οι αγορές τηρούν ψύχραιμη στάση, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,23% και τις 522 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα οριακά πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)