Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ο Οκτώβριος «βάζει» δύσκολα – Εθνική και Μέση Ανατολή επηρεάζουν το κλίμα

INTIME – NEWS

Κάτω των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Δύσκολες αποδεικνύονται οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βραχυπρόθεσμη ανοδική «ορμή» να έχει χαθεί και τους επενδυτές να αναζητούν στηρίγματα.

Ο Γενικός Δείκτης, αυτήν την στιγμή, έχει υποχωρήσει κάτω των 1.450 μονάδων, σε μια ανησυχητική εξέλιξη για την πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία βλέπει τις προκλήσεις να συσσωρεύονται και τις ανησυχίες να «φουντώνουν».

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «τάξη» στον ΟΤΕ, το +13% του ΑΔΜΗΕ και η βουτιά της ΕΚΤΕΡ

Φόβοι για Μ. Ανατολή

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά και τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή, η οποία φλέγεται εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Πλέον το σενάριο μιας ευθείας πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο ισχυρότερων «παιχτών» της Μ. Ανατολής φαντάζει ακόμη πιο πιθανό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διεθνές επενδυτικό κλίμα και τις τιμές των υψηλού ρίσκου assets, όπως είναι οι μετοχές.

Οι πρώτες επιπτώσεις ήδη αποτυπώνονται στην αγορά του πετρελαίου, με την τιμή του Brent στο Λονδίνο να κάνει ράλι και να φθάνει στα 75 δολάρια/βαρέλι, ενώ άνω των 71 δολαρίων/βαρέλι κινούνται και τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ.

Κλείνει το βιβλίο για την Εθνική

Πέραν των γεωπολιτικών κινδύνων, η ελληνική αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα και στο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στις 4.00 το απόγευμα και την τιμή διάθεσης του 10% να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

Σήμερα το πρωί, αναμένεται επικαιροποίηση του εύρους τιμών, το οποίο κυμαίνεται στα 7,30 έως 7,95 ευρώ, και βασική ανησυχία της αγοράς είναι να μην υπάρξει μεγάλη απόσταση από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της εβδομάδας η τιμή της Εθνικής στο Χρηματιστήριο κινείται σταθερά στα 7,6 ευρώ -δείγμα ενδεικτικό των προθέσεων των επενδυτών, οι οποίοι κρατούν τη μετοχή κάτω του ανώτατου ορίου της τιμής διάθεσης (7,95 ευρώ).

Σήμερα η Γ.Σ. της Cenergy

Την ίδια στιγμή, στις 3.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη και η Γενική Συνέλευση της Cenergy, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν την πρόταση της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 200 εκατ. ευρώ.

Μέσω αυτής της κίνησης, η θυγατρική της Viohalco προσδοκά αφενός να χρηματοδοτήσει τη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ, αφετέρου να βελτιώσει τη μετοχική διασπορά, καθώς πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους μειοψηφίας.

Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)