Skip to main content

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια το βαρέλι αν το Ισραήλ πλήξει ιρανικά διυλιστήρια

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS
Ιρανοί σπεύδουν να βάλουν βενζίνη στα οχήματά τους μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο

Τα ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου μπορεί τώρα να αποτελέσουν στόχο για το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν με 181 πυραύλους, γεγονός που θα εκτινάξει τις τιμές του μαύρου χρυσού στα 100 δολάρια το βαρέλι, αναθερμαίνοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους, προειδοποιούν παράγοντες αναλυτές.

Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν  με το Brent να κινείται προς τα 75 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 1,44%) ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού  West Texas Intermediate  αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2% στα 70,95 δολάρια το βαρέλι.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Σαούλ Κάβονιτς, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στη MST Marquee. «Το ενδεχόμενο  μιας διακοπής στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι πλέον επικείμενο».

Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η σύγκρουση καλύπτει τώρα άμεσα το Ιράν και μια επίθεση ή επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε ο Κάβονιτς.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παράγοντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

«Οι τελευταίες εξελίξεις και η διακηρυγμένη απόφαση του Ισραήλ για αντίποινα ,θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «κόπωσης» για τους γεωπολιτικούς κινδύνους ,κατά την οποία οι έμποροι απέκρουσαν τις απειλές διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και στην Ουκρανία», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Πετρέλαιο: Το Ιράν έβαλε φωτιά στις τιμές – Σενάριο για επιστροφή στα 100 δολάρια

Πόλεμος της ενέργειας

Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου είχαν περιοριστεί..

«Καθώς όμως το Ισραήλ στρέφεται από τη Γάζα ,στον Λίβανο και το Ιράν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα και πιο σχετική με την ενέργεια φάση», είπε στο CNBC ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση του Ιράν να είναι «δυσανάλογα μεγάλη ».

Ο Ρος Σαάπ, επικεφαλής της έρευνας στη GeoQuant, η οποία αξιοποιεί τα δεδομένα για τη δημιουργία τάσεων πολιτικού κινδύνου, είπε ότι το μοντέλο ανάλυσης κινδύνου του οργανισμού για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν καταγράφει σημαντική άνοδο μετά τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αναμένονται «πολύ μεγαλύτερα γεγονότα», είπε ο Σάαπ .

Ο Τζος Γιούνγκ, CIO της Bison Interests, ο οποίος παρατηρεί με παρόμοιο τρόπο μια αυξανόμενη πιθανότητα μιας πιθανής επίθεσης στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή , είπε ότι οι εξελίξεις σηματοδοτούν μια «σημαντική κλιμάκωση».

Σε περίπτωση που οι ιρανικές εξαγωγές αποσυνδεθούν από την αγορά λόγω επίθεσης, ο Γιούνγκ  προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.