Skip to main content

Wall: Δύσκολο το ξεκίνημα του Οκτωβρίου με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

REUTERS/Brendan McDermid

«Ο φόβος εξάπλωσης της κρίσης λειτουργεί πάντα αποσταθεροποιητικά»

Δύσκολη ήταν η πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου για τη Wall Street, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή πάγωσαν τον ενθουσιασμό των επενδυτών που άφησαν πίσω τους ένα πολύ ισχυρό τρίτο τρίμηνο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 173,18 μονάδες ή 0,41% κλείνοντας στις 42.156,97 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,93% στις 5.708,75 μονάδες, ενώ ο Nasdaq απώλεσε 1,53% της αξίας του για να τερματίσει στις 17.910,36 μονάδες.

Οι τιμές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη, αφότου οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι το Ιράν ξεκίνησε να βομβαρδίζει το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους. Επίσης, ο δείκτης φόβου VIX της Wall Street κινήθηκε πάνω από το 20, που υποδηλώνει την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών.

Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης, η άνοδος των τιμών πετρελαίου μετριάστηκε και οι μετοχές περιόρισαν τη μεγάλη πτώση τους, καθώς οι συναλλασσόμενοι ευελπιστούν ότι οι ζημιές και τα αντίποινα του Ισραήλ θα είναι περιορισμένης κλίμακας.

«Ο φόβος εξάπλωσης της κρίσης λειτουργεί πάντα αποσταθεροποιητικά», αναφέρει ο Κέιθ Μπουτσάναν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments.

Ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 ακολούθησε την άνοδο των τιμών πετρελαίου, σημειώνοντας άνοδο 2%. Στον αντίποδα, η τεχνολογία βούλιαξε, ασκώντας πιέσεις στον Nasdaq. Οι μετοχές των Tesla, Nvidia και Apple υποχώρησαν όλες ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 3%. Κόντρα στο ρεύμα πήγε ωστόσο ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta, φθάνοντας κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

Σε πτώση και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης με το δείκτη Russell 2000 να υποχωρεί 1,5%.

«Οι αγορές ακολουθούν μία στάση αναμονής. Οι επόμενες 24 ώρες θα είναι κρίσιμες προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο θα κλιμακωθεί η κατάσταση και εάν η στροφή στο ασφαλές ενεργητικό είναι δικαιολογημένη», αναφέρει η Κάτλιν Μπρουκς, επικεφαλής ερευνών της ΧΤΒ.