Skip to main content

Χρηματιστήριο – Unibios: Γιατί η μετοχή ενισχύεται άνω του +3%

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Ώθηση από τα οικονομικά μεγέθη του α' εξαμήνου

Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα (1/10) η μετοχή της Unibios στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται δυναμικά κατά τουλάχιστον +3,2%, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στο υψηλό ημέρας του 1,60 ευρώ.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί περισσότερα από 28.300 τεμάχια, συνολικής αξίας 45.074 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό

Βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., η διοίκηση του Ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της αφαλάτωσης και της διαχείρισης υδάτων, ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 12% στο α’ εξάμηνο του 2024 (5,8 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη, την ίδια στιγμή, διευρύνθηκαν κατά 22%, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους βελτιώθηκε στο 40% από 36,7% το α’ εξάμηνο του 2023.

Από την άλλη πλευρά, η εκκαθάριση της θυγατρικής Βιοσώλ Δομικά Εργαλεία, η οποία ασχολείται με τον κλάδο της σκαλωσιάς, είχε σαν συνέπεια την εγγραφή έκτακτης ζημιάς 401.000 ευρώ.

Χωρίς να ληφθεί υπόψη η παραπάνω δαπάνη, τα προσαρμοσμένα EBITDA του Ομίλου «φούσκωσαν» σημαντικά κατά 49% και έφθασαν στα 891.000 ευρώ από 597.000 ευρώ προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Ράλι 48% στο 12μηνο

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Unibios υπολογίζεται σε 27,5 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο κατά 39% μέσα στο 2024 και κατά 48% μέσα στο 12μηνο. Κι αυτό, παρότι έχει μεσολαβήσει μια εύλογη διόρθωση κατά 13% από τα υψηλά 10ετίας του 1,8 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E καθορίζεται στο 14,9x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται στο 1,75x.

Βέβαια, αυτά τα νούμερα είναι πιθανό να βελτιωθούν σημαντικά στο μέλλον, αυξάνοντας τα περιθώρια ανόδου της μετοχής, δεδομένου ότι η διοίκηση έχει εκφράσει την πρόθεση εξαγοράς εταιρείας/εταιρειών του εξωτερικού στον τομέα της επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων.

Ανδρεάδης: Η… χαρά του παιχνιδιού – Οι νέες εξαγορές, η Ρουμανία και η ελκυστική μετοχή

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)