Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη στην πρεμιέρα του Οκτωβρίου – Πώς κινείται η μετοχή της ΕΤΕ

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανακτά ένα μέρος των χθεσινών απωλειών ο Γενικός Δείκτης

Τον θετικό του βηματισμό επιχειρεί να ξαναβρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών, οι οποίες «ψαλίδισαν» μερικώς τις ικανοποιητικές αποδόσεις του 9μηνου.

Με το βλέμμα να είναι στραμμένο στο εν εξελίξει placement της Εθνικής αλλά και στα ισχυρά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, η ελληνική αγορά προσπαθεί να κάνει ένα θετικό ντεμπούτο στον Οκτώβριο, γεφυρώνοντας την απόσταση από το εξωτερικό, όπου οι δείκτες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά.

Πάντως, μια καλύτερη άποψη για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση θα αποκτήσουμε μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής στην ΕΤΕ, η οποία συνιστά το mega – συμβάν της εβδομάδας, αντλώντας πολύτιμη ρευστότητα και επηρεάζοντας άμεσα την ευρύτερη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 1.457,17 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.451,90 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.454,35 έως 1.459,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 1% και φθάνει στα 7,76 ευρώ, εν μέσω της υπερκάλυψης του βιβλίου προσφορών. Κέρδη πέριξ του 1% εμφανίζουν και οι Πειραιώς – ΟΤΕ – Jumbo, ενώ ΕΧΑΕ και ΟΛΠ αυξάνονται κατά 1,5%.

Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό

Ανακάμπτουν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος χθες δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, προσπαθεί να ανακάμψει στο +0,73% και τις 1.260 μονάδων, εν μέσω των εξελίξεων για το placement του ΤΧΣ.

Ειδικότερα, η μετοχή της Εθνικής διευρύνεται στο +1,1% και τα 7,76 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,92% και τα 2,077 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,60% και τα 3,849 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,58% και το 1,567 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,42% και 3.542 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται στο +1,3% και τα 15,7 ευρώ, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών της Δευτέρας. Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo αυξάνονται κατά περίπου 1%, με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έπεται στο +0,4%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 2.332 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και τα 27,1 ευρώ, αντιδρώντας στη χθεσινή κάμψη. ΕΧΑΕ, Quest και Lavipharm επίσης κερδίζουν περίπου +1,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Κρι Κρι περιορίζεται στο -0,7% και τα 13,3 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ΕΚΤΕΡ, η οποία χάνει τουλάχιστον 4%, εν μέσω των διαδικασιών για την απορρόφηση της Κόμβος Ενεργειακή.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,0 δισ. ευρώ.

Ανδρεάδης: Η… χαρά του παιχνιδιού – Οι νέες εξαγορές, η Ρουμανία και η ελκυστική μετοχή

«Δυνατό» το 9μηνο του 2024

Μπορεί το κλείσιμο του 9μηνου να ήταν κάπως… άτσαλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αναδιπλώνεται στις 1.451 μονάδες, αλλά ουδείς μπορεί να έχει παράπονο από τις φετινές αποδόσεις της κεφαλαιαγοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επενδυτής εξασφαλίζει μια μέση επιστροφή +12,2% από τις αρχές του έτους, με την επίδοση του γ’ τριμήνου να διαμορφώνεται στο +3,3% και την επίδοση του Σεπτεμβρίου -ενός παραδοσιακά πτωτικού μήνα- να καθορίζεται στο +1,4%.

Σίγουρα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η χθεσινή κάμψη (-1,1%), η οποία αποδίδεται τόσο στο κλείσιμο των βιβλίων ορισμένων ξένων funds όσο και στην κατοχύρωση μέρους των πρόσφατων κερδών, τα παραπάνω ποσοστά θα ήταν ακόμα υψηλότερα, μεγαλώνοντας την προίκα του 9μήνου.

Το σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η ελληνική αγορά δείχνει να έχει αφήσει οριστικά πίσω την «αναποδιά» του Αυγούστου, όταν και διολίσθησε έως τις 1.341 μονάδες. Έκτοτε, άλλωστε, έχει ακολουθήσει ένα ράλι – ανάκαμψης άνω του +8%, με την απόσταση από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων να υπολογίζεται στο -3,5%.

Τώρα, όσον αφορά την τρέχουσα εβδομάδα, όλη η προσοχή εστιάζει στο εν εξελίξει placement στην Εθνική Τράπεζα, όπου η επενδυτική ζήτηση έχει ήδη καλύψει κατά αρκετές φορές την προσφορά για το 10% των μετοχών του ΤΧΣ (ελέγχει συνολικά το 18,3% της τράπεζας).

Το μείζον, βέβαια, αφορά το ύψος του αντιτίμου, το οποίο, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7,3 και 7,95 ευρώ. Σήμερα, αναμένεται να υπάρξει επικαιροποίηση του εν λόγω εύρους, κάτι το οποίο θα βοηθήσει την αγορά να αποκτήσει μια καλύτερη ενημέρωση για την ποιότητα των μέχρι στιγμής προσφορών.

Είναι σαφές, πάντως, ότι οι συνεδριάσεις αυτών των ημερών «χορεύουν» στους ρυθμούς του placement και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση πριν την ολοκλήρωση της mega συναλλαγής.

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, με τις εισηγμένες να πετυχαίνουν καθαρή κερδοφορία άνω των 5,8 δισ. ευρώ έναντι 4,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Αυτό καθιστά αρκετά πιθανή την προσέγγιση ή και την υπέρβαση του ιστορικού ρεκόρ των 11,7 δισ. ευρώ, το οποίο είχε καταγραφεί το 12μηνο του 2007.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, έπειτα από έναν «δυνατό» Σεπτέμβριο και ένα κερδοφόρο 9μηνο, οι επενδυτές φαίνεται ότι ρίχνουν ρυθμούς στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου αλλά και το δ’ τριμήνου.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,08% και τις 522 μονάδες, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν μικρές απώλειες έως -0,20%.

Χρηματιστήριο: Το 1/4 στην Εθνική, η ακάθεκτη Titan και το εν δυνάμει ράλι στην ΤΕΡΝΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)