Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πώς πήρε «προίκα» 13,8 δισ. ευρώ από το 9μηνο – Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ταμπλό

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Άνοδος +12,2% για τον Γ.Δ. από τις αρχές του 2024 - «Στυλοβάτες» οι τράπεζες με μέση απόδοση +17,8%

Γερά θεμέλια, ώστε να πετύχει την τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα χρονιά, έχει χτίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το 9μηνο του 2024 να αποδεικνύεται αρκετά γενναιόδωρο, προσφέροντας σε Έλληνες και ξένους επενδυτές μια μέση απόδοση κατά +12,2%. Κι αυτό αποτελεί την καλύτερη δυνατή «προίκα» για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο ξεκινά σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί χθες να αποχαιρέτησε κάπως «άτσαλα» τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει αφήσει πίσω την «περιπέτεια» του Αυγούστου, όταν διολίσθησε έως τις 1.341 μονάδες, και πλέον μπορεί να αισιοδοξεί για μια πιθανή προσέγγιση των πολυετών «κορυφών» των 1.502 μονάδων (απέχει μόλις -3,5%). Και οι μέχρι στιγμής επιδόσεις, αναμφίβολα, συνιστούν θετικό οιωνό.

Από τις αρχές του έτους, λοιπόν, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύεται κατά 12,2%, ένα ποσοστό το οποίο έρχεται να προστεθεί στο +39% του 2023, στο +4% του 2022 και στο +10% το 2021.

Στάσσης: Τα 6 deals που «μπουστάρουν» τη ΔΕΗ και οδηγούν τη μετοχή στα υψηλά 10ετίας

Πρόκειται για μια αθροιστική μεταβολή στην τελευταία τετραετία, η οποία «ακουμπά» το άκρως εντυπωσιακό +80%, αν αναλογιστούμε ότι η τιμή του Γενικού Δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση του 2020 ανερχόταν μετά βίας στις 800 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το +12,2% του 9μηνου εδράζεται κυρίως στις ισχυρές επιδόσεις του α’ τριμήνου, όταν η ελληνική αγορά ενισχύθηκε κατά +9,9%.

Στο β’ τρίμηνο ακολούθησε μια ελεγχόμενη αναδίπλωση κατά -1,2%, ενώ το γ’ τρίμηνο, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, προσέφερε στο «σακούλι» επιπλέον +3,3%. Μάλιστα, η εν λόγω επίδοση θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει η χθεσινή αναδίπλωση.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει «φουσκώσει» κατά 13,8 δισ. ευρώ, σε όρους κεφαλαιοποίησης, μέσα στους εννέα μήνες του έτους.

Χρηματιστήριο – Βιομηχανία: Ο hot κλάδος που «τρέχει» με… χίλια και η πεντάδα – χρυσάφι των μετοχών

Ένα επίτευγμα, το οποίο πέραν της περαιτέρω βελτίωσης των τιμών στο ταμπλό, αποδίδεται και στην έλευση δύο μεγάλων «παιχτών», δηλαδή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Τράπεζας Κύπρου.

Στυλοβάτες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, φυσικά, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο βασικός στυλοβάτης αυτής της σταθερά ανοδικής κίνησης, σε μια χρονιά που διακρίνεται για τα μεγάλα placement του ΤΧΣ, τον μετασχηματισμό της Attica Bank, αλλά και την επιστροφή, όπως προαναφέρθηκε, της Τράπεζα Κύπρου.

Ενδεικτικά, η απόδοση των τραπεζικών μετοχών, η συνολική αξία των οποίων ισοδυναμεί με τουλάχιστον το 1/4 της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, ανέρχεται στο +17,8%, με την άνοδο στο 6μηνο να υπολογίζεται στο +4,7% και τη μεταβολή στο 3μηνο να διαμορφώνεται στο +3,1%.

Στα blue chips, παράλληλα, ο δείκτης FTSE Large Cap «τρέχει» με ρυθμό +12,9% στο 9μηνο, ενόσω τόσο στο 6μηνο όσο και στο 3μηνο η αύξηση προσδιορίζεται στην περιοχή άνω του +3%.

Από την πλευρά του, κάπως πιο πίσω έχει μείνει ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύεται κατά +3,4% από τις αρχές του 2024, μένοντας από… ανάσες μετά τα ισχυρά κέρδη του 2023. Μάλιστα, εφόσον δεν είχε προηγηθεί το κερδοφόρο γ’ τρίμηνο, η απόδοση του FTSE Mid Cap στο 9μηνο θα ήταν αρνητική.

Χρηματιστήριο – FTSE Mid Cap: Ποια μεσαία ξεφεύγουν από τη μετριότητα – Αποδόσεις έως +68%

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, όπως είναι σαφές, οι τράπεζες κλέβουν τις εντυπώσεις, με τη Eurobank να κερδίζει +27%, την Εθνική +22% και την Πειραιώς +19%, ενώ η μετοχή της Optima Bank καταγράφει ένα ράλι της τάξης του +66%.

Στους μη τραπεζικούς τίτλους της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, η κορυφαία απόδοση ανήκει στην Titan Cement με +66%, ενώ ακολουθούν οι Cenergy και Κρι – Κρι με +39% και +40, αντίστοιχα. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Sarantis βλέπουν τις μετοχές να «τρέχουν» άνω του +30%, ενώ ΟΤΕ, Profile, Coca – Cola και Τέρνα Ενεργειακή αποχαιρέτησαν το 9μηνο με αύξηση άνω του +20%.

Οι επιδόσεις των βασικών δεικτών του Χ.Α. στο 9μηνο
• Γενικός Δείκτης +12,2%
• Τραπεζικός Δείκτης +17,8%
• FTSE Large Cap +12,9%
• FTSE Mid Cap +3,4%

Οι κορυφαίες αποδόσεις του 9μηνου στον FTSE Large Cap
• Titan +66%
• Cenergy +39%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +34%
• Sarantis +30%
• Eurobank +27%
• Εθνική +22%
• Coca – Cola +22%
• Τέρνα Ενεργειακή +22%
• ΟΤΕ +20%
• Πειραιώς +19%

Στασινόπουλος: Ο «αθόρυβος» νικητής του Σεπτεμβρίου – Το βαρύ πυροβολικό και ο… καπνός

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)