Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοιώνει τα κέρδη του Σεπτεμβρίου – Όλα τα βλέμματα στην Εθνική

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγο κάτω των 1.470 μονάδων συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης

Με βήμα σημειωτόν ξεκινά στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σπεύδοντας να αφομοιώσει το +3% του προηγούμενου πενθήμερου, το οποίο έχει επαναφέρει τα χαμόγελα στους επενδυτές.

Η προσοχή όλων, φυσικά, είναι στραμμένη στο placement της Εθνικής Τράπεζας, όπου το ΤΧΣ παραχωρεί το 10% στην τιμή των 7,30 έως 7,95 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά «ζωηρό», με την επιτυχία της πώλησης να θεωρείται προεξοφλημένη.

Σήμερα, στο μεταξύ, εκπνέει και η προθεσμία για τη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με τις εισηγμένες να παρουσιάζουν μια μέση αύξηση της κερδοφορίας κατά 15%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για τα φετινά οικονομικά μεγέθη.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 1.467,21 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.468,70 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.466,74 έως 1.468,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής προσπαθεί να «πιάσει» την ανώτατη τιμή του εν εξελίξει placement (7,95 ευρώ), με αποτέλεσμα να κερδίζει περίπου 1%. Από την άλλη πλευρά, OTE και Titan διορθώνουν από τα πολυετή υψηλά και υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος είναι στάσιμος στο +0,04% και τις 1.277 μονάδες, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο placement της Εθνικής Τράπεζας, όπου οι επενδυτές έως την Τετάρτη καλούνται να υποβάλλουν τις προσφορές τους για το 10% των μετοχών του ΤΧΣ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +0,87% και τα 7,912 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,31% και τα 3,918 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,38% και το 1,587 ευρώ, και η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνεται στο -0,24% και τα 2,085 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,15% και 3.572 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διορθώνει από τα υψηλά 20 μηνών και αναδιπλώνεται κατά -0,75%, πέφτοντας κάτω των 16 ευρώ. ΕΥΔΑΠ και ΔΑΑ, παράλληλα, υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%, με τη μετοχή της ΔΕΗ να έπεται στο -0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά (+0,8% και 10,1 ευρώ), εν αναμονή της κρίσιμης Γ.Σ. για την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αυξάνονται έως 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,15% και 2.340 μονάδες), η μετοχή της Ideal Holdings ξεχωρίζει στο -1% και τα 5,9 ευρώ. Απώλειες κατά έως 0,7% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Lavipharm, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Τεχνικής Ολυμπιακής και Optima Bank. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συνεχίζει ανοδικά, ανακτώντας τα 2,4 ευρώ για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Κέρδη κατά 1% σημειώνει και η μετοχή της Dimand, η οποία βελτιώνεται στα 9,40 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Καρέλιας, η οποία αναρριχάται στο +6,1% και τα 348 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,8 δισ. ευρώ. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι κρίσιμες αποφάσεις σε Cenergy – ΔΕΗ και η χείρα βοηθείας στη Μουζάκης

Με το βλέμμα στην Εθνική

Το Χρηματιστήριο Αθηνών απέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι διαθέτει… σφυγμό και πλέον επιθυμεί να διατηρήσει αυτόν τον σφυγμό στα τρέχοντα φυσιολογικά επίπεδα, αφενός διασφαλίζοντας την κατοχύρωση των 1.450 μονάδων, αφετέρου προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο το υψηλό 13 ετών των 1.502 μονάδων.

Όμως, αυτό καλείται να το πράξει ενόσω η αγορά αρχίζει να πλημμυρίζει με μια «φουσκωμένη» προσφορά μετοχών, η οποία απαιτεί τη δραστηριοποίηση νέων «παιχτών». Σε διαφορετική περίπτωση, οι ήδη υπάρχοντες επενδυτές θα κληθούν να ανακυκλώσουν την ήδη διαθέσιμη ρευστότητα, κάτι όχι ιδιαίτερα θετικό για το Χ.Α.

Έχοντας επαναφέρει την τάση -τόσο τη μακροπρόθεσμη, όσο και τη βραχυπρόθεσμη- σε «πράσινο» έδαφος, η Λεωφόρος Αθηνών στρέφεται πλέον στο κρίσιμο placement της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει τον «πρωταγωνιστή» της νέας εβδομάδας. Η προσφορά του 10% έως 12% των μετοχών εκ μέρους του ΤΧΣ είναι σαφές ότι θα επηρεάσει την πορεία του Γενικού Δείκτη, δεδομένου ότι ένα μέρος των κεφαλαίων θα «πέσει» στην ΕΤΕ.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιδόσεις της υπόλοιπης αγοράς, η οποία είναι αναγκασμένη να περιμένει την ολοκλήρωση της mega συναλλαγής, προκειμένου να αποτιμήσει εκ νέου την κατάσταση.

Το σημαντικότερο είναι, πάντως, να διατηρηθούν τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα στο μέτωπο του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος έχει επιστρέψει πειστικά άνω των 100 εκατ. ευρώ, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη του βελτιωμένου κλίματος.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η νέα εβδομάδα ξεκινά, έχοντας ως πρώτη στήριξη τις 1.450 μονάδων και ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες, οι οποίες σχεδόν ταυτίζονται με τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών. Από την άλλη πλευρά, η επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη συναντάται στην περιοχή των 1.480 μονάδων, προτού η αγορά έρθει αντιμέτωπη με τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ας σημειωθεί ότι η μέση απόδοση του 2024, μετά το +3% του προηγούμενου πενθήμερου, αγγίζει πλέον το +13,6%, με τη μεταβολή του Σεπτεμβρίου να καθορίζεται στο +2,6%. 

Σίγουρα, η τραπεζο-κεντρικότητα του Χ.Α. έχει αναβαθμιστεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς πέραν του placement στην Εθνική Τράπεζα, οι επενδυτές γίνονται μάρτυρες αφενός του εν εξελίξει μετασχηματισμού της Τράπεζας Αττικής, αφετέρου της επιστροφής της Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα, η οποία προσφέρει μια έξτρα κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στασινόπουλος: Ο «αθόρυβος» νικητής του Σεπτεμβρίου – Το βαρύ πυροβολικό και ο… καπνός

Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν «ανεβάσει» την αξία των εισηγμένων τραπεζών σε περισσότερα από 27 δισ. ευρώ ή αλλιώς σε τουλάχιστον 25% επί της συνολικής αξίας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Πέραν των τραπεζών, ο επενδυτής, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα κληθεί να στρέψει το βλέμμα και σε άλλα εταιρικά γεγονότα, τα οποία θα συντηρήσουν αυτήν την υψηλή προσφορά μετοχών, η οποία αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ΑΜΚ στη Cenergy, για την οποία οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της προσεχούς Τετάρτης, 2 Οκτωβρίου. Παράλληλα, μετά το placement στην Κρι – Κρι για το 3,03% του μετοχικού κεφαλαίου, η αγορά περιμένει και τις κινήσεις των υπόλοιπων εισηγμένων, οι οποίες έχουν εξαγγείλει ή έχουν υπαινιχθεί ότι θα προχωρήσουν σε διάθεση μετοχών, όπως για παράδειγμα οι Trade Estates, η Trastor και πιθανώς η Helleniq Energy.

Την ίδια στιγμή, σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με τις 25 εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να έχουν ήδη… βγάλει την υποχρέωση, επιβεβαιώνοντας την αρχική προσδοκία περί περαιτέρω αύξησης της κερδοφορίας του 2024.

Άλλωστε, στο α’ εξάμηνο του έτους οι επιδόσεις των «μεγάλων» του Χρηματιστηρίου είναι βελτιωμένες κατά διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Κι αυτό, οπωσδήποτε, ανοίγει την όρεξη για υψηλότερες μερισματικές διανομές.

Όμως, πέραν των blue chips, τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου καταδεικνύουν ότι το χρηματιστηριακό ταμπλό βρίθει αρκετών μικρών και λιγότερων γνωστών εταιρειών, με βιώσιμες ταμειακές ροές, αναπτυξιακό story και θετικές προοπτικές. Κάτι, μάλιστα, το οποίο συνδυάζεται με ελκυστικές αποτιμήσεις.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα εντυπωσιακά ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, οι επενδυτές σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, όπου η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,1% και τις 527 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει σχεδόν 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές, παραμένοντας στα επίπεδα ρεκόρ.

Χρηματιστήριο – FTSE Mid Cap: Ποια μεσαία ξεφεύγουν από τη μετριότητα – Αποδόσεις έως +68%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)