Skip to main content

Χρηματιστήρια: Απογείωση 8% για τις κινεζικές μετοχές, βουτιά 4,6% για τις ιαπωνικές – Τι συνέβη

Πολύ διαφορετική η εικόνα στα χρηματιστήρια ανά την Ασία

Άκρως αντικρουόμενα συναισθήματα – και κατά συνέπεια κινήσεις από τους επενδυτές – πυροδότησαν τα μακρο-οικονομικά δεδομένα σε Κίνα και Ιαπωνία. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, με τον Nikkei 225 να βυθίζεται, ενώ στη Σανγκάη ξέσπασε ένα ξέφρενο ράλι.

Την ώρα που ο Nikkei 225 υποχωρούσε κατά 4,6%, ο βασικός δείκτης στην κινεζική αγορά απογειωνόταν κατά 8,5%, ενώ και ο Hang Seng  ενισχύθηκε 3,8%. Μάλιστα ο επιμέρους δείκτης Hang Seng Mainland Properties με τις κατασκευαστικές της κυρίως Κίνας έκανε άλμα 9,7%.

Ώθηση στις κινεζικές μετοχές έδωσαν εν μέρει τα στοιχεία που έδειξαν ότι η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Κίνα, αν και συνεχίστηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, ήταν λιγότερο βαθιά από ό,τι υπολογιζόταν. Πρωτίστως όμως ήταν μία ένδειξη του ένθουσιασμού των επενδυτών για τις πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα προς στήριξη της οικονομίας. Η έκταση των κερδών έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι οι αγορές στην κυρίως Κίνα θα είναι κλειστές το υπόλοιπο της εβδομάδας λόγω αργίας.

Τι φοβίζει τους επενδυτές στο Τόκιο

Στο Τόκιο από την άλλη απογοητευτικά δεδομένα για τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και εντεινόμενη ανησυχία για ύφεση στην αγορά ακινήτων πυροδότησαν ένα σφυροκόπημα των μετοχών real estate. Το μεγαλύτερο «βαρίδι» στον δείκτη ήταν η Isetan Mitsukoshi, με απώλειες 11%. Ο Topix υποχώρησε 3,3%.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία σημείωσε τον Αύγουστο πτώση 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ υποχώρησε 3,3% και σε μηνιαία. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ελαφρά μόνο πτώση 0,9% σε μηνιαία βάση, ύστερα από άνοδο 3,1% τον Ιούλιο.

Οι επενδυτές στην ιαπωνική αγορά «χωνεύουν» ακόμη τα νέα της εκλογής του Σιγκέρου Ισίμπα στην πρωθυπουργία .  Ο Ισίμπα, που θα διαδεχθεί τον Φούμιο Κισίντα, αναμένεται να αφήσει εντελώς ανεπηρέαστη την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Ο Ισίμπα κέρδισε οκτώ συνυποψηφίους του και στον τελικό γύρο τη Σανάε Τακαίτσι, την πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε το ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα, η οποία και ήταν υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων.

Μεικτή η εικόνα στις άλλες αγορές της Ασίας. Ο S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ αυξήθηκε 0,7%, υπερβαίνοντας το ιστορικό ρεκόρ των 8.246,2 μονάδων. Ο Kospi στη Σεούλ υποχώρησε 1,76% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 1,2%.