Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έκαναν την έκπληξη τον Σεπτέμβριο – Οι top αποδόσεις του μήνα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ποια blue chips ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου

Μπορεί η φήμη του Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μην είναι η καλύτερη δυνατή -πρόκειται για έναν από τους πλέον αρνητικούς μήνες κάθε χρόνο-, αλλά φέτος η κατάσταση αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική, με τον Γενικό Δείκτη να ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το 30ήμερο με θετικό πρόσημο κατά τουλάχιστον +1,4%. Κι αυτή η αναπάντεχη άνοδος οφείλεται εν πολλοίς στο εντυπωσιακό «γύρισμα» μιας σειράς εισηγμένων της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Στην κορυφή των μηνιαίων αποδόσεων ο επενδυτής συναντά τη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 15%, παίρνοντας πίσω ένα μέρος της μεγάλης βουτιάς του καλοκαιριού. Τα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του comeback.

Με διψήφια κέρδη «φεύγει» ο Σεπτέμβριος και για τη μετοχή της Titan Cement, η οποία εκτοξεύεται κατά 11,6% κατά τη διάρκεια του μήνα, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά (>35 ευρώ) και βελτιώνοντας την αποτίμηση στα 2,7 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η Sarantis βλέπει τη μετοχή να επιστρέφει στα 11 ευρώ, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε άνοδο άνω του 10% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ εξαιρετική είναι και η επίδοση της μετοχής του ΟΤΕ, ο οποίος δίνει συνέχεια στην αντεπίθεση του β’ εξαμήνου, πραγματοποιώντας άλμα κατά 9,6% και αναρριχόμενος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών (16,08 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Lamda Development, με ώθηση από τη δραστηριοποίηση του εφοπλιστή Προκοπίου, σκαρφαλώνει στα 7,5 ευρώ (πολύ κοντά στις φετινές «κορυφές» των 7,6 ευρώ), έχοντας αυξηθεί κατά 7,1% μέσα στον μήνα.

Χρηματιστήριο – FTSE Mid Cap: Ποια μεσαία ξεφεύγουν από τη μετριότητα – Αποδόσεις έως +68%

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μετοχή της Metlen, οποία επιστρέφει κοντά στα 36 ευρώ -για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου. Κάπως έτσι, η αποτίμηση της εισηγμένης διευρύνεται άνω των 5,1 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή του Σεπτεμβρίου να καθορίζεται στο +5,1%.

Όσον αφορά τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία είδε τη Citi να δίνει τιμή – στόχο στα 14,7 ευρώ, ενισχύεται κατά τουλάχιστον 5,3%, σκαρφαλώνοντας άνω των 12 ευρώ και προσεγγίζοντας τα πολυετή υψηλά των 12,5 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, χάρη στο +4,1% του μήνα, ανακάμπτει στην περιοχή του 1,9 ευρώ, σημειώνοντας το καλύτερο σημείο του τελευταίου τετραμήνου.

Οι μετοχές του FTSE Large Cap με τα μεγαλύτερα κέρδη στον Σεπτέμβριο

• Jumbo +14,9%
• Titan +11,6%
• Σαραντης +10,2%
• ΟΤΕ +9,6%
• Lamda +7,1%
• ΔΕΗ +5,3%
• Metlen +5,1%
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +4,1%

Χρηματιστήριο – Βιομηχανία: Ο hot κλάδος που «τρέχει» με… χίλια και η πεντάδα – χρυσάφι των μετοχών

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)