Skip to main content

Χρηματιστήριο: Υπερασπίζεται τα κεκτημένα της εβδομάδας

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη - Placement για το 3% των μετοχών της Κρι Κρι

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (27/9) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές τοποθετήσεις, αφομοιώνοντας τα μεγάλα κέρδη της τρέχουσας εβδομάδας.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά διατηρείται στην περιοχή των 1.470 μονάδων, ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, δεδομένου ότι η Wall Street ίπταται από ρεκόρ σε ρεκόρ και ο DAX στη Φρανκφούρτη συνεχίζει να τρυπά διαρκώς το ταβάνι του.

Η προσοχή των επενδυτών, αναμφίβολα, είναι στραμμένη στα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, καθώς και στις προσδοκίες για το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα. Δυο παράγοντες που έχουν επαναφέρει τη μέση φετινή απόδοση στο +13,7%.  

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.470,35 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.471,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.469,15 έως 1.474,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Titan Cement συνεχίζει την αναρρίχηση σε νέα ιστορικά υψηλά, ενισχυόμενη άνω των 35,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Eurobank, Alpha, Motor Oil και Metlen αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1%.

Μικρές απώλειες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας υπερ-αποδώσει κατά +5,5% στο τετραήμερο της εβδομάδας, δείχνει σημάδια στασιμότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,67% και τις 1.277 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής, για την οποία τη Δευτέρα ανοίγει το βιβλίο προσφορών του placement, ενισχύεται οριακά στα 7,8 ευρώ (+0,3%), ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,53% και τα 3,929 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,99% και τα 2,103 ευρώ, και η μετοχή της Alpha περιορίζεται στο -1,69% και το 1,5975 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 3.582 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement εκτοξεύεται στο +2% και τα 35,7 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντίθετα, η μετοχή της Motor Oil χάνει 1,1% και πέφτει στα 21,3 ευρώ. Stop στο σερί των έξι διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων βάζει η Metlen, η οποία υποχωρεί στο -1% και τα 35,8 ευρώ. Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Lamda χάνουν από 0,8% έως 1,3%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης -0,14% και 2.346 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι παραμένει στα ιστορικά υψηλά των 13,4 ευρώ, παρά το discount (-10%) της χθεσινής τιμής του placement για το 3% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο αφορούσε 1 εκατ. μετοχές και έγινε στην τιμή των 12 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η ΕΥΑΘ κάνει άλμα 2,5%, ο ΑΒΑΞ ενισχύεται κατά 1,8% και η Dimand αυξάνεται κατά 0,5%, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Αντίθετα, οι μετοχές των Intracom και Τεχνικής Ολυμπιακής χάνουν 0,9% και 1,6%, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,9 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To σερί της Metlen, η αναρρίχηση της Eurobank και η ανάκαμψη της Aegean

Κέρδη 3% στην εβδομάδα

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, λίγο πριν την εκπνοή του Σεπτεμβρίου, εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης, αξιοποιώντας την ευφορία στο εξωτερικό, όπου οι αγορές καταγράφουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, έχει καταφέρει να «ξεφύγει» από το στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, επανερχόμενος στην περιοχή των 1.470 μονάδων (υψηλό 2μήνου).

Μάλιστα, αυτή η εν εξελίξει ανοδική κίνηση, η οποία ήδη μετρά 4×4 θετικές συνεδριάσεις, συνοδεύεται από παράλληλη ανάκαμψη της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών, η οποία πλέον υπερβαίνει σταθερά το ψυχολογικό και πρακτικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος της Δευτέρας καθορίστηκε σε 125 εκατ. ευρώ, της Τρίτης σε 142 εκατ. ευρώ, της Τετάρτης σε 110 εκατ. ευρώ και της Πέμπτης σε 137 εκατ. ευρώ, αφήνοντας πίσω τις καχεκτικές ημέρες των προηγούμενων εβδομάδων.

Όλα αυτά έχουν επαναφέρει τη φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς στο +13,7%, «ψαλιδίζοντας» μόλις στο -2,2% την τρέχουσα απόσταση από τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων (σημειώθηκαν στα μέσα του Μαΐου). Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η μεταβολή του Γ.Δ. ξεπερνά το 3,2%, ενώ η άνοδος στον Σεπτέμβριο ανέρχεται στο +2,8%.

Σίγουρα, ο παράγοντας «Χ» έγκειται στο επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας, με το ΤΧΣ να θέτει προς πώληση το 10% έως 12% των μετοχών (κατέχει συνολικά το 18,3%). Η διαδικασία θα «τρέξει» την επόμενη εβδομάδα και η τελευταία εκκρεμότητα αφορά την τιμή, η οποία εκτός απροόπτου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται πέριξ των 7,5 ευρώ.

Πάντως, η μετοχή της τράπεζας στο ταμπλό εμφανίζει σωρευτική αύξηση κατά σχεδόν 9% μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, «βγάζοντας» αντίδραση στα χαμηλά των 7,1 ευρώ και επιστρέφοντας στα 7,8 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, με την προθεσμία δημοσίευσης να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Χθες, ΤΕΡΝΑ – ΕΥΔΑΠ – Jumbo ανακοίνωσαν άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εταιρειών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και επιβεβαιώνοντας τις ανθηρές προοπτικές του 2024.

Σήμερα και τη Δευτέρα, τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, τη σκυτάλη παίρνουν εισηγμένες της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Νέα ρεκόρ στον DAX

Στο εξωτερικό, τώρα, το ράλι των διεθνών αγορών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με αρκετούς χρηματιστηριακούς δείκτες να βρίσκονται σε αχαρτογράφητα εδάφη, χάρη στις προσδοκίες περί περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Σήμερα, ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,35% και τις 527 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να σκαρφαλώνει στο ρεκόρ των 19.375 μονάδων (+0,71%). Τα futures της Wall Street, ταυτόχρονα, δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στα τρέχοντα ιστορικά υψηλά.

Στάσσης: Τα 6 deals που «μπουστάρουν» τη ΔΕΗ και οδηγούν τη μετοχή στα υψηλά 10ετίας

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)