Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ο «100άρης» τζίρος οδηγεί σε σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών μεγεθών για το α' εξάμηνο

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, λίγο πριν την εκπνοή του Σεπτεμβρίου, εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης, αξιοποιώντας την ευφορία στο εξωτερικό, όπου οι αγορές καταγράφουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, έχει καταφέρει να «ξεφύγει» από το στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, επανερχόμενος στην περιοχή των 1.470 μονάδων (υψηλό 2μήνου).

Μάλιστα, αυτή η εν εξελίξει ανοδική κίνηση, η οποία ήδη μετρά 4×4 θετικές συνεδριάσεις, συνοδεύεται από παράλληλη ανάκαμψη της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών, η οποία πλέον υπερβαίνει σταθερά το ψυχολογικό και πρακτικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To σερί της Metlen, η αναρρίχηση της Eurobank και η ανάκαμψη της Aegean

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος της Δευτέρας καθορίστηκε σε 125 εκατ. ευρώ, της Τρίτης σε 142 εκατ. ευρώ, της Τετάρτης σε 110 εκατ. ευρώ και της Πέμπτης σε 137 εκατ. ευρώ, αφήνοντας πίσω τις καχεκτικές ημέρες των προηγούμενων εβδομάδων. 

Όλα αυτά έχουν επαναφέρει τη φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς στο +13,7%, «ψαλιδίζοντας» μόλις στο -2,2% την τρέχουσα απόσταση από τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων (σημειώθηκαν στα μέσα του Μαΐου). Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η μεταβολή του Γ.Δ. ξεπερνά το 3,2%, ενώ η άνοδος στον Σεπτέμβριο ανέρχεται στο +2,8%.

Εθνική

Σίγουρα, ο παράγοντας «Χ» έγκειται στο επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας, με το ΤΧΣ να θέτει προς πώληση το 10% έως 12% των μετοχών (κατέχει συνολικά το 18,3%). Η διαδικασία θα «τρέξει» την επόμενη εβδομάδα και η τελευταία εκκρεμότητα αφορά την τιμή, η οποία εκτός απροόπτου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται πέριξ των 7,5 ευρώ.

Πάντως, η μετοχή της τράπεζας στο ταμπλό εμφανίζει σωρευτική αύξηση κατά σχεδόν 9% μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, «βγάζοντας» αντίδραση στα χαμηλά των 7,1 ευρώ και επιστρέφοντας στα 7,8 ευρώ.

Εταιρικά μεγέθη

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, με την προθεσμία δημοσίευσης να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Χθες, ΤΕΡΝΑ – ΕΥΔΑΠ – Jumbo ανακοίνωσαν άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εταιρειών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και επιβεβαιώνοντας τις ανθηρές προοπτικές του 2024.

Σήμερα και τη Δευτέρα, τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, τη σκυτάλη παίρνουν εισηγμένες της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στάσσης: Τα 6 deals που «μπουστάρουν» τη ΔΕΗ και οδηγούν τη μετοχή στα υψηλά 10ετίας

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)