Να επωφεληθεί του θετικού κλίματος στο εξωτερικό και να δώσει συνέχεια στην ανοδική «αντεπίθεση» προσπαθεί από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας συμπληρώσει τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, εμφανίζει σημάδια κόπωσης, με αρκετούς επενδυτές να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα (+2,6% μέσα στην εβδομάδα).
Ωστόσο, το ράλι στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, ως απόρροια των μέτρων στήριξης του Πεκίνου, παρέχει πολύτιμες «ανάσες», ενόσω τα βλέμματα στρέφονται αφενός στα εταιρικά μεγέθη, αφετέρου στο placement της Εθνικής.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,24% και διαμορφώνεται στις 1.465,60 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.462,06 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.462,37 έως 1.465,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική επιλέγει να πάρει ορισμένες «ανάσες», μετά το ισχυρό ράλι 9% του τελευταίου τριήμερου. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΛΘ ενισχύεται δυναμικά κατά περίπου 2%, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, ενώ η Metlen συνεχίζει ανοδικά για 6η συνεχόμενη ημέρα.
Μικρά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να δώσει συνέχεια στη θετική κίνηση, ψαλιδίζοντας περαιτέρω την απόσταση από τις φετινές κορυφές των 1.354 μονάδων. Το αποτέλεσμα είναι, αυτήν την στιγμή, να βρίσκεται στο +0,27% και τις 1.283 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρεί ελαφρώς στο -0,23% και τα 7,842 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +0,77% και τα 2,094 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,56% και τα 3,942 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,28% και το 1,6245 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,19% και 3.569 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement συνεχίζει την αναρρίχηση σε αχαρτογράφητα εδάφη, ενισχυόμενη στο +1% και τα 34,4 ευρώ. Κέρδη κατά 1,4% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean, η οποία βέβαια, παραμένει κάτω των 11 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προσπαθεί να προσεγγίσει τα 2 ευρώ (+0,9%), με τη μετοχή της Motor Oil να ανακάμπτει στο +0,7% και τα 21,3 ευρώ. ΕΥΔΑΠ και Jumbo, οι οποίες ανακοίνωσαν βελτιωμένη κερδοφορία στο α’ εξάμηνο, βλέπουν τις μετοχές να σημειώνουν μικρή άνοδο κατά έως 0,4%. Αντίθετα, οι μετοχές των Autohellas και Cenergy οπισθοχωρούν κατά 0,5% και 0,7%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 2.349 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει και σήμερα, καθώς ενισχύεται στο +1,7% και τα 2,39 ευρώ, θέτοντας ως άμεσο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 2,4 ευρώ. Στο 1,5 ευρώ επιστρέφει, επίσης, η μετοχή του ΑΒΑΞ, η οποία διευρύνεται κατά σχεδόν +1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Optima Bank αναδιπλώνεται κατά 1,1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ΟΛΘ, ο οποίος αντιδρά στο +1,9% και τα 21,3 ευρώ, μετά τα ικανοποιητικά μεγέθη του εξαμήνου.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,9 δισ. ευρώ.
Αισθητά βελτιωμένο το κλίμα
Αισθητά βελτιωμένο είναι το βραχυπρόθεσμο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να καταγράφει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και να έχει ανακάμψει στην περιοχή των 1.460 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης, ειδικότερα, παρουσιάζει μια σωρευτική αύξηση κατά +2,60% μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ξεφεύγοντας από το στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, το οποίο ταλαιπωρούσε την Αθήνα για 29 διαδοχικές συνεδριάσεις.
Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι η εν εξελίξει θετική κίνηση συνοδεύεται με σημαντικά υψηλότερη αξία συναλλαγών, καθώς ο τζίρος της Δευτέρας ήταν 125 εκατ. ευρώ, της Τρίτης 142 εκατ. ευρώ και της Τετάρτης 114 εκατ. ευρώ.
Κάπως έτσι, η απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη ξεπερνά πλέον το +13% από τις αρχές του 2024, με τον Σεπτέμβριο να διατηρείται στο «πράσινο» (+2,1%) και την απόσταση από τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων να ανέρχεται στο -2,8%.
Αναμφίβολα, στο επίκεντρο όλων αυτών τίθεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μέσα στην εβδομάδα παρουσιάζει ένα ράλι άνω του +9%, έχοντας ανακάμψει από τα 7,1 στα 7,8 ευρώ.
Η θετική αντίδραση των αγοραστών δείχνει ότι οι όροι του επικείμενου placement για το 10% έως 12% των μετοχών του ΤΧΣ (ελέγχει συνολικά 18,3%) βρίσκουν σύμφωνη την επενδυτική κοινότητα.
Επομένως, πλέον είναι όλα έτοιμα, ώστε να ξεκινήσει η αποεπένδυση του δημοσίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα (εκτός απροόπτου τη Δευτέρα), συγκεντρώνοντας τα βλέμματα της αγοράς.
Πέραν της Εθνικής, στο μεταξύ, ικανοποιητικές αποδόσεις προσφέρουν από τις αρχές της εβδομάδας κι άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως ο ΟΤΕ (υψηλό 22 μηνών), η Metlen (5×5 ανοδικές συνεδριάσεις), η Titan Cement (ρεκόρ στα 34 ευρώ), η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (υψηλό 4μήνου), αλλά και ο ΑΔΜΗΕ (υψηλό 7μήνου).
Σήμερα, παράλληλα, η Αθήνα αποτιμά τα οικονομικά αποτελέσματα των Jumbo και ΕΥΔΑΠ, ενώ το απόγευμα περιμένει τα μεγέθη του Ομίλου Τέρνα. Παράλληλα, για τις 16.00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo για την έγκριση του προγράμματος αγοράς και ακύρωσης ιδίων μετοχών.
Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, το ράλι στις κινεζικές μετοχές δίνει ώθηση στην Ευρώπη, όπου ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +0,98% και τις 524 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο DAX στη Φρανκφούρτη διευρύνεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, υπερβαίνοντας τις 19.120 μονάδες.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή αναδίπλωση, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους Dow Jones και S&P 500 να επανέρχονται σε θετικό έδαφος και να ετοιμάζονται να τρυπήσουν ξανά το ταβάνι τους.
Ποιες… ανάσες ψάχνει το Χρηματιστήριο – Τα στοιχεία που λείπουν για να «απογειωθεί»
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)