Skip to main content

Wall: Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί του Dow

REUTERS/Brendan McDermid

Πάντως, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street αναμένεται να κλείσουν το Σεπτέμβριο με άνοδο

Έχασαν έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones και ο S&P 500, υπαναχωρώντας από τα προηγούμενα ρεκόρ τους.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,19% για να κλείσει στις 5.722,26 μονάδες, ενώ ο Dow σημείωσε πτώση 293,47 μονάδων ή 0,7% στις 41.914,75 μονάδες, υπό την πίεση της Amgen, η μετοχή της οποίας κατέγραψε απώλειες άνω του 5%. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 κατέγραψαν νέα ρεκόρ στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, όμως εν συνεχεία ο Dow άλλαξε πορεία τερματίζοντας το τετραήμερο ανοδικό σερί. Ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 18.082,21 μονάδες.

Στους χαμένους ανήκουν οι General Motors και Ford, που υποχώρησαν 5% και 4% αντίστοιχα, μετά την υποβάθμισή τους από τη Morgan Stanley. Εννέα από τους 11 κλάδους του S&P 500 κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, παρασυρόμενοι από την πτώση των τιμών ενέργειας. Η μετοχή της Chevron σημείωσε πτώση 2%.

Η τεχνολογία αναδείχθηκε στο θετικό σημείο της αγοράς. Η Hewlett Packard Enterprise ενισχύθηκε άνω του 4% μετά την αναβάθμισή της από την Barclays, επικαλούμενη την υψηλή ζήτηση για data center βασιζόμενα στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο κολοσσός στον χώρο των τσιπ, η Nvidia, ενισχύθηκε περίπου 2%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 3 τρισ.δολάρια.

Πάντως, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street αναμένεται να κλείσουν το Σεπτέμβριο με άνοδο, παρότι εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ βοήθησε τελικά τον S&P 500 να αποφύγει τον παραδοσιακά αδύναμο Σεπτέμβριο.

«Οι μετοχές έχουν την τάση να παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις, όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια ενόσω η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Όμως, το επίπεδο επιτυχίας της Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ομαλή προσγείωση είναι σημαντικό για να καθορίσει τις προοπτικές για τις διάφορες κατηγορίες ενεργητικού», σημειώνει ο Σολίτα Μαρκέλι, επικεφαλής επενδύσεων της UBS.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 4,7% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ τα βλέμματα αύριο θα στραφούν στα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας.