Skip to main content

Χρηματιστήριο: Υπερασπίζεται τα κεκτημένα με Εθνική, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Στάσιμος ο Γενικός Δείκτης, μετά το διήμερο ανοδικό σερί

Βασικό στόχο την υπεράσπιση των 1.450 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Αυγούστου, έχει σήμερα (25/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλλωστε, η ελληνική αγορά, μετά το διήμερο ανοδικό σερί, σπεύδει να «κατεβάσει» ρυθμούς και να αφομοιώσει τα κεκτημένα των 1.450 μονάδων, τα οποία φιλοδοξούν να βάλουν ένα τέλος στη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων.

Η αντοχή των τρεχόντων επιπέδων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος βλέπει την απόδοση του 2024 να αγγίζει το +12,5%, «ψαλιδίζοντας» στο -3,4% την απόσταση από τις φετινές «κορυφές».

Κι όλα αυτά, ενόσω τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην Εθνική Τράπεζα, όπου το ΤΧΣ θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην πώληση του 10% έως 12% των μετοχών (ελέγχει συνολικά το 18,3%), στον τελευταίο γύρο αποεπένδυσης του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,04% και διαμορφώνεται στις 1.454,75 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.454,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.449,14 έως 1.455,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην «ανάβαση» της τρέχουσας εβδομάδας, ενόσω ο ΟΤΕ επιστρέφει στα υψηλά 15 μηνών. Ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα, ξεχωρίζει στο +1,7% και υπερβαίνει τα 2,3 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά κέρδη του α’ εξαμήνου, αλλά και στις ευρύτερες εξελίξεις με την Κύπρο.

Χρηματιστήριο – ΑΔΜΗΕ: Στα υψηλά 6μήνου η μετοχή, πολύ υψηλός ο τζίρος

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος είχε την τιμητική του τις προηγούμενες ημέρες, παίρνει ορισμένες… ανάσες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,01% και τις 1.269 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +0,81% και τα 7,762 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,15% και τα 3,916 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,19% και 2,066 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αναδιπλώνεται στο -0,86% και το 1,606 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 3.543 μονάδες), η μετοχή της Μetlen βάζει «φρένο» στο πενθήμερο ανοδικό σερί, καθώς περιορίζεται στο -0,9% και τα 35,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Lamda μειώνεται στο -0,8% και τα 7,4 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διευρύνονται στο +2,4%. Η μετοχή του ΟΤΕ, ταυτόχρονα, ενισχύεται στο +0,9% και τα 15,6 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 15 μηνών. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Titan Cement σκαρφαλώνει στο ρεκόρ των 33,8 ευρώ (+0,7%).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,09% και 2.339 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,7% και τα 2,3 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αλλά και τις θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου. Η μετοχή της Intracom έπεται στο +1,6% και επιστρέφει στα 3,2 ευρώ, μετά την ενίσχυση της μετοχικής συμμετοχής στην Intralot. Κέρδη κατά 1,7% παρουσιάζει και η μετοχή της Lavipharm. Αντίθετα, οι μετοχές των Ideal και Trade Estates υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,1 δισ. ευρώ.

Ιωάννου: Η αντεπίθεση με «όπλο» αξίας άνω των 3,3 δισ. ευρώ και το ράλι +22% στη μετοχή

Βελτιωμένο το κλίμα

Γερά… θεμέλια, ώστε να «γυρίσει» το παιχνίδι, βάζει τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από την αρχή της εβδομάδας παρουσιάζει μια εμφανώς καλύτερη εικόνα.

Με τις ελπίδες των επενδυτών να έχουν αναπτερωθεί, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ικανός να βάλει ένα τέλος στη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ενόσω ο ημερήσιος τζίρος υπερβαίνει (επιτέλους) με άνεση το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό, εύλογα, συνδράμει καθοριστικά στη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.450 μονάδων (για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου), ξεφεύγοντας από το στενό εύρος διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων (κυριάρχησε για 29 διαδοχικές συνεδριάσεις).

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, έχοντας ως σύμμαχο και τα ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό, αρχίζει να βλέπει την απόσταση από τις φετινές «κορυφές» των 1.502 μονάδων να «ψαλιδίζεται» στο -3,4%, με την απόδοση του Γ.Δ. να ξεπερνά το +12,4% από τις αρχές του έτους.

Αναμφίβολα, ο παράγοντας «Χ» της περιόδου έγκειται στο επικείμενο placement της Εθνικής, με το ΤΧΣ να βγάζει στο… σφυρί το 10% έως 12% του μετοχικού κεφαλαίου (ελέγχει το 18,3%). Η διαδικασία, εκτός απροόπτου, θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα σε τιμή, η οποία φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την αγορά.

Εκεί αποδίδεται και το εν εξελίξει ράλι της μετοχής, η οποία από τα 7,18 ευρώ έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 7,7 ευρώ, καταγράφοντας άλμα άνω του +7% μέσα σε δύο συνεδριάσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο στυλοβάτης της Εθνικής, τα ρεκόρ στη ΔΕΗ και η νέα προσπάθεια στην Πειραιώς

Αυτή η ευφορία έχει ωφελήσει όλο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βλέπει την αποτίμηση να βελτιώνεται και να καλύπτει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων εβδομάδων, λαμβάνοντας στήριξη κι από την εισαγωγή της Τράπεζα Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκπνοή της προθεσμίας δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του α’ εξαμήνου, με τις περισσότερες εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να επιβεβαιώνουν τη θετική τάση.

Νωρίς το πρωί, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, στη σκιά της πολιτικής συμφωνίας για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ μισού του έτους, ενώ αύριο είναι η σειρά των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Στασιμότητα σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, ενόσω οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν την κατάρριψη των διαδοχικών ιστορικών ρεκόρ, τα μέτρα νομισματικής τόνωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας έρχονται να παράσχουν επιπλέον ώθηση, συντηρώντας το θετικό κλίμα.

Παρ’ όλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται σήμερα σταθεροποιητικά στις 519 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αναδιπλώνεται από τις «κορυφές» των 19.000 μονάδων (-0,4%). Μικρές μεταβολές καταγράφουν και τα futures της Wall Street, η οποία χθες «χτύπησε» νέα ρεκόρ.

Κόκκαλης: Πώς έφθασε να ελέγχει το 30% της Intralot

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)