Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στόχος η υπεράσπιση των 1.450 μονάδων

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Ποιες μετοχές προσπαθούν να ξεχωρίσουν

Μικρή στάση, προκειμένου να αφομοιώσει τα ικανοποιητικά κέρδη του προηγούμενου διημέρου, πραγματοποιεί σήμερα (25/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το κρίσιμο για την ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, είναι η υπεράσπιση των επιπέδων των 1.450 μονάδων, τα οποία ανακτήθηκαν χθες για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, βάζοντας τέλος στη στασιμότητα της τελευταίας περιόδου.

Κι όλα αυτά, ενόσω τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην Εθνική Τράπεζα, όπου το ΤΧΣ θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην πώληση του 10% έως 12% των μετοχών (ελέγχει συνολικά το 18,3%), στον τελευταίο γύρο αποεπένδυσης του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 1.452,42 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.454,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.450,94 έως 1.453,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική δείχνει να σταθεροποιείται μετά το διήμερο ράλι (έφθασε έως τα 7,7 ευρώ), ενώ στάσιμες μένουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ο ΑΔΜΗΕ, αντίθετα, ξεχωρίζει στο +1,7% και υπερβαίνει τα 2,3 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά κέρδη του α’ εξαμήνου, αλλά και στις ευρύτερες εξελίξεις με την Κύπρο.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος είχε την τιμητική του τις προηγούμενες ημέρες, παίρνει ορισμένες… ανάσες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,28% και τις 1.265 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -0,26% και τα 7,68 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,23% και τα 3,901 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,43% και 2,061 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αναδιπλώνεται στο -0,22% και το 1,6165 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 3.540 μονάδες), η μετοχή της Cenergy περιορίζεται στο -1% και τα 9,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ μειώνεται στο -1,1% και τα 5,7 ευρώ. ΟΤΕ και Titan Cement υποχωρούν κατά 0,5% και 0,7%, αντίστοιχα, συνεχίζοντας τη διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo και Viohalco κερδίζουν πέριξ του +0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,13% και 2.344 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,1% και τα 2,3 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αλλά και τις θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου. Dimand και Fourlis έπονται στο +0,7%. Αντίθετα, η μετοχή της Ideal μειώνεται κατά 1%. Profile και Intracom υποχωρούν κατά 0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,0 δισ. ευρώ.

Ιωάννου: Η αντεπίθεση με «όπλο» αξίας άνω των 3,3 δισ. ευρώ και το ράλι +22% στη μετοχή

Γυρίζει το… παιχνίδι

Γερά… θεμέλια, ώστε να «γυρίσει» το παιχνίδι, βάζει τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από την αρχή της εβδομάδας παρουσιάζει μια εμφανώς καλύτερη εικόνα.

Με τις ελπίδες των επενδυτών να έχουν αναπτερωθεί, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ικανός να βάλει ένα τέλος στη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ενόσω ο ημερήσιος τζίρος υπερβαίνει (επιτέλους) με άνεση το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό, εύλογα, συνδράμει καθοριστικά στη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.450 μονάδων (για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου), ξεφεύγοντας από το στενό εύρος διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων (κυριάρχησε για 29 διαδοχικές συνεδριάσεις).

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, έχοντας ως σύμμαχο και τα ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό, αρχίζει να βλέπει την απόσταση από τις φετινές «κορυφές» των 1.502 μονάδων να «ψαλιδίζεται» στο -3,4%, με την απόδοση του Γ.Δ. να ξεπερνά το +12,4% από τις αρχές του έτους.

Αναμφίβολα, ο παράγοντας «Χ» της περιόδου έγκειται στο επικείμενο placement της Εθνικής, με το ΤΧΣ να βγάζει στο… σφυρί το 10% έως 12% του μετοχικού κεφαλαίου (ελέγχει το 18,3%). Η διαδικασία, εκτός απροόπτου, θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα σε τιμή, η οποία φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την αγορά.

Εκεί αποδίδεται και το εν εξελίξει ράλι της μετοχής, η οποία από τα 7,18 ευρώ έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 7,7 ευρώ, καταγράφοντας άλμα άνω του +7% μέσα σε δύο συνεδριάσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο στυλοβάτης της Εθνικής, τα ρεκόρ στη ΔΕΗ και η νέα προσπάθεια στην Πειραιώς

Αυτή η ευφορία έχει ωφελήσει όλο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βλέπει την αποτίμηση να βελτιώνεται και να καλύπτει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων εβδομάδων, λαμβάνοντας στήριξη κι από την εισαγωγή της Τράπεζα Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκπνοή της προθεσμίας δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του α’ εξαμήνου, με τις περισσότερες εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να επιβεβαιώνουν τη θετική τάση.

Νωρίς το πρωί, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, στη σκιά της πολιτικής συμφωνίας για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ μισού του έτους, ενώ αύριο είναι η σειρά των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

H εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, ενόσω οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν την κατάρριψη των ιστορικών ρεκόρ, τα μέτρα νομισματικής τόνωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας έρχονται να παράσχουν επιπλέον ώθηση, συντηρώντας το θετικό κλίμα.

Παρ’ όλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται σήμερα στο -0,31% και τις 518 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αναδιπλώνεται από τις «κορυφές» των 19.000 μονάδων. Μικρές απώλειες καταγράφουν και τα futures της Wall Street, η οποία χθες «χτύπησε» νέα ρεκόρ.

Κόκκαλης: Πώς έφθασε να ελέγχει το 30% της Intralot

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)