Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γυρίζει το… παιχνίδι με τις ευλογίες της Εθνικής

INTIME – NEWS

Σήμερα τα οικονομικά μεγέθη του ΑΔΜΗΕ

Γερά… θεμέλια, ώστε να «γυρίσει» το παιχνίδι, βάζει τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από την αρχή της εβδομάδας παρουσιάζει μια εμφανώς καλύτερη εικόνα.

Με τις ελπίδες των επενδυτών να έχουν αναπτερωθεί, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ικανός να βάλει ένα τέλος στη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ενόσω ο ημερήσιος τζίρος υπερβαίνει (επιτέλους) με άνεση το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Ιωάννου: Η αντεπίθεση με «όπλο» αξίας άνω των 3,3 δισ. ευρώ και το ράλι +22% στη μετοχή

Κι αυτό, εύλογα, συνδράμει καθοριστικά στη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.450 μονάδων (για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου), ξεφεύγοντας από το στενό εύρος διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων (κυριάρχησε για 29 διαδοχικές συνεδριάσεις).

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, έχοντας ως σύμμαχο και τα ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό, αρχίζει να βλέπει την απόσταση από τις φετινές «κορυφές» των 1.502 μονάδων να «ψαλιδίζεται» στο -3,4%, με την απόδοση του Γ.Δ. να ξεπερνά το +12,4% από τις αρχές του έτους.

Ο παράγοντας «Χ»

Αναμφίβολα, ο παράγοντας «Χ» της περιόδου έγκειται στο επικείμενο placement της Εθνικής, με το ΤΧΣ να βγάζει στο… σφυρί το 10% έως 12% του μετοχικού κεφαλαίου (ελέγχει το 18,3%). Η διαδικασία, εκτός απροόπτου, θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα σε τιμή, η οποία φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την αγορά.

Εκεί αποδίδεται και το εν εξελίξει ράλι της μετοχής, η οποία από τα 7,18 ευρώ έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 7,7 ευρώ, καταγράφοντας άλμα άνω του +7% μέσα σε δύο συνεδριάσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο στυλοβάτης της Εθνικής, τα ρεκόρ στη ΔΕΗ και η νέα προσπάθεια στην Πειραιώς

Αυτή η ευφορία έχει ωφελήσει όλο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βλέπει την αποτίμηση να βελτιώνεται και να καλύπτει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων εβδομάδων, λαμβάνοντας στήριξη κι από την εισαγωγή της Τράπεζα Κύπρου.

Εταιρικά μεγέθη

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκπνοή της προθεσμίας δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του α’ εξαμήνου, με τις περισσότερες εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να επιβεβαιώνουν τη θετική τάση.

Σήμερα, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, στη σκιά της πολιτικής συμφωνίας για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου, θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ μισού του έτους, ενώ αύριο είναι η σειρά των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Στο εξωτερικό, τώρα, ενόσω οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν την κατάρριψη των ιστορικών ρεκόρ, τα μέτρα νομισματικής τόνωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας έρχονται να παράσχουν επιπλέον ώθηση στις διεθνείς μετοχές.

Κόκκαλης: Πώς έφθασε να ελέγχει το 30% της Intralot

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)