Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με «πρωταγωνίστριες» τις τράπεζες

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Υπερβαίνει το όριο των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Ικανό να υπερβεί το στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, το οποίο ταλαιπωρεί την αγορά εδώ και 29 διαδοχικές συνεδριάσεις, εμφανίζεται σήμερα (24/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έχοντας ως βασικό όχημα τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος δείχνει να «ξυπνάει» από την παρατεταμένη νάρκωση, η ελληνική αγορά δηλώνει έτοιμη να διασπάσει τις 1.450 μονάδες για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου, δίνοντας συνέχεια στο θετικό «γύρισμα» του Σεπτεμβρίου. 

Αναμφίβολα, το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα αποτελεί τον παράγοντα «Χ», καθώς ενδεχόμενη επιτυχία του deal θα στείλει ακόμη ένα αισιόδοξο μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα, την ίδια ώρα που τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζουν την αναρρίχηση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 1.451,96 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.442,53 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.445,25 έως 1.453,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική αναρριχάται άνω του +2% και «μαζεύει» περαιτέρω τις απώλειες του μήνα, με την Τρ. Πειραιώς, από την πλευρά της, να προσεγγίζει ξανά το όριο των 4 ευρώ. Metlen, Eurobank και ΔΕΗ παραμένουν στο «πράσινο».

Κόκκαλης: Πώς έφθασε να ελέγχει το 30% της Intralot

Ώθηση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στην πορεία ανάκαμψης, καθώς αυτήν την στιγμή ενισχύεται στο +1,43% και τις 1.267 μονάδες, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα υψηλά έτους των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο +2,40% και τα 7,68 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +1,37% και τα 3,924 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,78% και το 1,6125 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +0,98% και τα 2,065 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία χθες έκανε πρεμιέρα στο +4,6% και τα 5 ευρώ, σήμερα αναδιπλώνεται εύλογα στο -0,8% και τα 4,96 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,79% και 3.536 μονάδες), η μετοχή της Metlen ενισχύεται στο +1,3% και τα 35,5 ευρώ, παραμένοντας άνω των 5 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης. Κέρδη τουλάχιστον 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Cenergy – ΔΕΗ – Σαράντης – Jumbo, ενώ έως το +0,9% έπονται οι μετοχές των ΔΑΑ και Viohalco. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε σε νέα υψηλά έτους (15,6 ευρώ), οπισθοχωρεί ελαφρώς στο -0,2% και τα 15,5 ευρώ. Κατά 0,6% μειώνεται και η μετοχή της Coca – Cola. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 2.347 μονάδες), η μετοχή της Intrakat, μετά την απόκτηση του 2,3% της Intralot, ξεχωρίζει θετικά στο +1,1% και τα 3,18 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να είναι σταθερή στο 1,15 ευρώ. Optima και ΑΒΑΞ αυξάνονται ήπια κατά 0,8%, ενώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών διολισθαίνει στο -0,7% και τα 5,2 ευρώ. Ideal, Intrakat και Τεχνική Ολυμπιακή αναδιπλώνονται έως -0,8%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές είναι αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,9 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Το αβέβαιο μέλλον όσων βρίσκονται στην Επιτήρηση – Η μεγάλη βουτιά και οι εξαιρέσεις

Αναθέρμανση ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο

Τα πρώτα σημάδια ζωής, έπειτα από αρκετές εβδομάδες υποτονικότητας, επιφυλακτικότητας και στασιμότητας, επιδεικνύει μέσα στο τελευταίο διήμερο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ημερήσια αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, για να υπάρξει πειστική αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, απαιτείται και συνέχεια, με τη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.450 μονάδων να συνιστά το βασικό «στοίχημα» της επενδυτικής κοινότητας, η οποία βλέπει τους δείκτες στο εξωτερικό να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σίγουρα, οι πληροφορίες γύρω από το επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μεγάλη προσφορά μετοχών (τα σενάρια αναφέρουν για διάθεση του 10% έως 12%).

Χθες, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο άνω του +4%, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην περιοχή των 7,5 ευρώ. Κι αυτό υποδηλώνει πολλά για την τιμή πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ, αν λάβουμε υπόψη και το εκτιμώμενο discount του αντιτίμου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του placement, ενδεχομένως θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ευρύτερη πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία μην ξεχνάμε ότι εδώ και 29 διαδοχικές συνεδριάσεις είναι εγκλωβισμένη στο εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H επάνοδος των τραπεζών, τα 5 δισ. ευρώ της Metlen και η «σφήνα» στη 15η θέση

Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων είναι άκρως ενθαρρυντικά, κάτι το οποίο αυξάνει τα στοιχήματα για τα μελλοντικά μερίσματα και διατηρεί σε ελκυστικά επίπεδα τις αποτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. έρχεται να ανακατέψει την «τράπουλα» και να προσδώσει έναν αέρα ανανέωσης. Άλλωστε, πρόκειται για μια εταιρεία αξίας 2,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 15η πολυτιμότερη εισηγμένη στο ταμπλό.

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 11,5% από τις αρχές του 2024, με τη μεταβολή του Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται στο +0,7%, παρά το γεγονός ότι η απόσταση από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1.502 μονάδες) κυμαίνεται στο -4%.

Nέα ρεκόρ για τον DAX

Στο εξωτερικό, τώρα, παρά τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι μετοχές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν χθες βράδυ σε νέα ρεκόρ.

Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνει η Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,82% και τις 520 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο DAX στη Φρανκφούρτη φλερτάρει για πρώτη φορά με τις 19.000 μονάδες, ενόσω ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1,6%.

Χρηματιστήριο: Κερδισμένοι και χαμένοι του κλάδου των τροφίμων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)