Skip to main content

Χρηματιστήριο – Βιομηχανία: Ο hot κλάδος που «τρέχει» με… χίλια και η πεντάδα – χρυσάφι των μετοχών

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Απόδοση 28% προσφέρει ο δείκτης FTSE_IN στο Χρηματιστήριο

Με μέση απόδοση υπερδιπλάσια του Γενικού Δείκτη «τρέχει» φέτος ο κλάδος της Βιομηχανίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι η αθροιστική άνοδος ξεπερνά το +28% από τις αρχές του 2024 (έναντι 11,5% του Γ.Δ.), αποτελώντας έναν από τους πλέον «καυτούς» κλάδους της ελληνικής αγοράς. Κι αυτό οφείλεται αφενός στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, ως απόρροια της μείωσης του ενεργειακού κόστους, αφετέρου στη super-επίδοση επιλεγμένων βιομηχανικών μετοχών.

Η «χρυσή» πεντάδα του κλαδικού δείκτη (FTSE_IN) απαρτίζεται από τις μετοχές των Titan Cement, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Intrakat, οι οποίες φέτος εμφανίζουν ευμεγέθεις μεταβολές, προσφέροντας γενναιόδωρες επιστροφές στους επενδυτές και δίνοντας σημαντικό «μπουστάρισμα» στον ευρύτερο δείκτη της Βιομηχανίας, ο οποίος απέχει ελάχιστα από τις φετινές «κορυφές» των 6.621 μονάδων (σημειώθηκαν στις 22 Αυγούστου).

Κόκκαλης: Πώς έφθασε να ελέγχει το 30% της Intralot

Η «χρυσή» πεντάδα

Στην «κορυφή» της σχετικής λίστας φιγουράρει η μετοχή της Titan, η οποία «τρέχει» με ρυθμό άνω του +52% μέσα στο 2024. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται μία «ανάσα» από τα ιστορικά υψηλά των 33,7 ευρώ, αλλά και να έχει διευρύνει τη χρηματιστηριακή της αξία άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η Titan Cement, αυτήν την στιγμή, παρουσιάζει την καλύτερη απόδοση ανάμεσα στα 25 blue chips.

Σε κοντινή απόσταση ακολουθεί το ράλι της Cenergy, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά +36% από τις αρχές του έτους, έχοντας σκαρφαλώσει στις παρυφές των 10 ευρώ. Πριν λίγες εβδομάδες, είχε βρεθεί έως τα 10,1 ευρώ, τα οποία συνιστούν μέχρι και σήμερα το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει την αποτίμηση της εταιρείας στο ρεκόρ του 1,8 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχοντας ωφεληθεί αισθητά από το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου στη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή, βλέπει την κεφαλαιοποίηση να ίπταται στο 1,8 δισ. ευρώ, με την τιμή της εισηγμένης να παραμένει σταθερά στα υψηλότερα σημεία της τελευταίας 24ετίας (>17 ευρώ). Κάπως έτσι, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί το φετινό +33%.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΛΠ αποτελεί ακόμα έναν «πρωταγωνιστή» του κλάδου, καθώς το +17% από τις αρχές του 2024 έχει ανεβάσει την αποτίμηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, ενόσω η τιμή της εταιρείας απέχει μόλις 5% από τα πολυετή υψηλά των 28,8 ευρώ (σημειώθηκαν στις 28 Μαρτίου του 2024).

Απολύτως ικανοποιητική είναι, τέλος, η πορεία της Intrakat, η οποία παρότι έχει διορθώσει περίπου 12,5% από τα φετινά υψηλά (και υψηλά 14ετίας) των 5,6 ευρώ, εξακολουθεί να ενισχύεται κατά +9% σε σχέση με τις αρχές του έτους. Μάλιστα, η κατασκευαστική διατηρείται στις παρυφές των 5 ευρώ/μετοχή ή αλλιώς στις παρυφές των 800 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Οι καλύτερες επιδόσεις των κυριότερων μετοχών του δείκτη FTSE_IN

• Titan +52%
• Cenergy +36%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +33%
• ΟΛΠ +17%
• Intrakat +9%

Χρηματιστήριο: Το αβέβαιο μέλλον όσων βρίσκονται στην Επιτήρηση – Η μεγάλη βουτιά και οι εξαιρέσεις

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)