Skip to main content

Χρηματιστήρια: Συγκρατημένη άνοδος στην Ευρώπη μετά τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας

REUTERS/Tingshu Wang

Η Κίνα ανακοίνωσε μέτρα τόνωσης της οικονομίας της

Σε διπλά μέτρα στήριξης της οικονομίας προχώρησε η Κίνα, με δεδομένη την οικονομική επιβράδυνση, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες και θα μειώσει επίσης το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο repos.

Τα κινεζικά ομόλογα σημείωσαν ράλι με τις αποδόσεις να φτάνουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, μετά τις ανακοινώσεις.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας μειώθηκε κατά 3,2 μονάδες βάσης στο 2,041%, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, ευρισκόμενη σε ιστορικό χαμηλό. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,4 μονάδες βάσης σε χαμηλό ρεκόρ 2,168%.

Τα μέτρα

Ο διοικητής της PBOC Pan Gongsheng ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ο λόγος του υποχρεωτικού αποθεματικού (κεφαλαίων) στο εγγύς μέλλον θα μειωθεί κατά 0,5% για δοθεί στη χρηματαγορά μακροπρόθεσμη ρευστότητα περίπου 1 τρισεκατομμυρίου γιούαν (128 δισεκ. ευρώ)», διευκρίνισε Pan Gongsheng.

Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει επίσης «τα επιτόκια των χορηγημένων ενυπόθηκων δανείων» και «θα ενοποιήσει τον λόγο των προκαταβολών για τα ενυπόθηκα δάνεια», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.  Αυτό θα «ωθήσει τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων που έχουν χορηγήσει σε επίπεδο κοντά σε αυτό των επιτοκίων νέων χορηγήσεων», συμπλήρωσε.

Αυτή η ξαφνική συνέντευξη Τύπου υψηλού επιπέδου διοργανώθηκε μετά τη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης που μπορεί να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Κίνας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της για να τονώσει την ανάπτυξη εν μέσω αποπληθωριστικών πιέσεων.

Πάντως οι ασιατικές αγορές ενισχύθηκαν σε υψηλά 2,5 ετών μετά τις ανακοινώσεις. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άλμα 3,3%, ενώ ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 2,8%. Στο Τόκιο, ο Nikkei ενισχύθηκε 0,71% (τη Δευτέρα ήταν αργία), ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο 38.000 μονάδων από τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε επίσης κέρδη.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται

Θετικό πρόσημο στην Ευρώπη

Με ώθηση από τα μέτρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, απομακρύνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης σημείωνε άνοδο 0,8% με τους κλάδους των ορυχείων, της τεχνολογίας και των οικιακών αγαθών να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις και μόνο οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Στο +0,72% ο DAX, κέρδη και στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο τη Δευτέρα, παρά τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI της Γερμανίας και της Γαλλίας, που έδειξε πτώση τον Σεπτέμβριο και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς και στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.

Χθες Δευτέρα, η UniCredit ανακοίνωσε ότι αύξησε τη συμμετοχή της στη γερμανική Commerzbank σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για την αύξηση της συμμετοχής της σε έως και 29,9%.

H ιταλική UniCredit εξαγόρασε το 9% της γερμανικής Commerzbank, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης γερμανικής τράπεζας. Η UniCredit διέθεσε έως και 1,4 δισ. ευρώ και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank μετά τη γερμανική κυβέρνηση (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).

Ενημερωθείτε ΕΔΩ για τη συνεδρίαση στην Αθήνα