Ανοδικά κινούνται από το πρωί οι τιμές του πετρελαίου λόγω των δραματικών εξελίξεων στον Λίβανο, αλλά και την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.
Το Brent της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου, κατέγραφε το πρωί άνοδο κατά 1% στα 74,68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κατά 1,25%, στα 71,59 δολάρια.
Μετά την μεγάλη υποχώρηση που είχαν καταγράψει τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου αναζητούν πλέον νέα κατεύθυνση. Η εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να γίνει «πυρκαγιά», αν ακολουθήσει χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, αυξάνει τους φόβους για εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού, ειδικά εάν το Ιράν εμπλακεί άμεσα.
Από την άλλη πλευρά, η πολύ καλή κατάσταση εφοδιασμού και κυρίως η αδύναμη παγκόσμια οικονομία ασκούν πίεση στις τιμές. Τα εξαιρετικά αδύναμα στοιχεία για την οικονομία της ΕΕ, όπου ο δείκτης της μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους στις 44,8 μονάδες, σηματοδοτούν επιβράδυνση της ανάπτυξης . Ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών ήταν επίσης απογοητευτικός στις 50,6 μονάδες αντί για τις 52,3 μονάδες, που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ανάλογα ήταν και τα συγκριτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου , τα πράγματα φαίνονται χειρότερα στη βιομηχανία παρά στον τομέα των υπηρεσιών.
Μειώσεις των επιτοκίων ανακοινώθηκαν το πρωί στην Κίνα, καθώς οι στόχοι ανάπτυξης και στον ασιατικό κολοσσό, βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Τόνι Σάικαμορ, αναλυτής της IG, δήλωσε ότι «η αγορά πετρελαίου περιμένει απεγνωσμένα περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης από τις κινεζικές αρχές για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης». Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου.
Συνολικά, όλες οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίση, η οποία έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στην κατανάλωση πετρελαίου.