Skip to main content

Χρηματιστήριο: Απαιτείται και συνέχεια – Παράγοντας «Χ» η Εθνική

Πρώτος στόχος ο «απεγκλωβισμός» από το στενό εύρος των 1.400 - 1.450 μονάδων

Τα πρώτα σημάδια ζωής, έπειτα από αρκετές εβδομάδες υποτονικότητας, επιφυλακτικότητας και στασιμότητας, επέδειξε χθες (23/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέτυχε την καλύτερη συνεδρίαση από τις 14 Αυγούστου.

Ωστόσο, για να υπάρξει πειστική αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, θα απαιτηθεί και συνέχεια, με τη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.450 μονάδων να συνιστά το βασικό «στοίχημα» της επενδυτικής κοινότητας, η οποία βλέπει τους δείκτες στο εξωτερικό να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Το αβέβαιο μέλλον όσων βρίσκονται στην Επιτήρηση – Η μεγάλη βουτιά και οι εξαιρέσεις

Σίγουρα, οι πληροφορίες γύρω από το επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μεγάλη προσφορά μετοχών (τα σενάρια αναφέρουν για διάθεση του 10% έως 12%).

Χθες, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο άνω του +4%, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην περιοχή των 7,5 ευρώ. Κι αυτό υποδηλώνει πολλά για την τιμή πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ, αν λάβουμε υπόψη και το εκτιμώμενο discount του αντιτίμου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του placement, ενδεχομένως θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ευρύτερη πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία μην ξεχνάμε ότι εδώ και 29 διαδοχικές συνεδριάσεις είναι εγκλωβισμένη στο εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H επάνοδος των τραπεζών, τα 5 δισ. ευρώ της Metlen και η «σφήνα» στη 15η θέση

Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων είναι άκρως ενθαρρυντικά, κάτι το οποίο αυξάνει τα στοιχήματα για τα μελλοντικά μερίσματα και διατηρεί σε ελκυστικά επίπεδα τις αποτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. έρχεται να ανακατέψει την «τράπουλα» και να προσδώσει έναν αέρα ανανέωσης. Άλλωστε, πρόκειται για μια εταιρεία αξίας 2,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 15η πολυτιμότερη εισηγμένη στο ταμπλό.

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 11,5% από τις αρχές του 2024, με τη μεταβολή του Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται στο +0,7%, παρά το γεγονός ότι η απόσταση από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1.502 μονάδες) κυμαίνεται στο -4%.

Ρεκόρ στη Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, παρά τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης, οι μετοχές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν χθες βράδυ σε νέα ρεκόρ.

Για σήμερα, πάντως, αναμένεται να επικρατήσει η επιφυλακτικότητα και η αφομοίωση των κεκτημένων, καθώς τα futures σε Ευρώπη και Wall Street δείχνουν ένα αδύναμο ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Κερδισμένοι και χαμένοι του κλάδου των τροφίμων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)