Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έσπασε τη μονοτονία με ράλι έως 4% στις τράπεζες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κέρδη 1,2% για τον Γενικό Δείκτη - Θετικό ντεμπούτο για την Τρ. Κύπρου - Πακέτο για το 2,3% της Intralot

Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων πέντε εβδομάδων πέτυχε σήμερα (23/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κυριαρχούν, σπάζοντας το σερί της παρατεταμένης επιφυλακτικότητας.

Οι τράπεζες αποτέλεσαν το βασικό «κλειδί», βοηθώντας και τις υπόλοιπες μετοχές να πάρουν… μπρος και να «ξυπνήσουν». Ωστόσο, για μια ασφαλέστερη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης τάσης, θα απαιτηθεί και συνέχεια, με την υπέρβαση των 1.450 μονάδων να συνιστά το mega «στοίχημα».

Στο επίκεντρο της προσοχής, σε κάθε περίπτωση, παρέμεινε το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προσφοράς μετοχών -εξηγώντας εν μέρει την πρότερη στασιμότητα της ελληνικής αγοράς.

Κάπως έτσι, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,22% και διαμορφώθηκε στις 1.442,53 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 17,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.425,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 23 μονάδες (από 1.421,91 έως 1.444,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 129 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια, βάζοντας «φρένο» στην αδυναμία του Σεπτεμβρίου και ανακάμπτοντας στο +4,4%. Eurobank, Metlen, Jumbo και ΔΕΗ ακολούθησαν με άνοδο άνω του +2%. Την ίδια στιγμή, η Τρ. Κύπρου «ντεμπούταρε» στο +4,6%, ενώ μεγάλο πακέτο για το 2,3% των μετοχών άλλαξε χέρια στην Intralot.

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακή η πρεμιέρα της Τρ. Κύπρου – Ράλι στα 2,2 δισ. ευρώ

Μίνι ράλι στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων εβδομάδων, καθώς τερμάτισε στο +2,43% και τις 1.249 μονάδες, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής αναρριχήθηκε στο +4,46% και τα 7,50 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +2,92% και τα 2,045 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύτηκε στο +1,87% και τα 3,871 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξήθηκε στο +0,31% και το 1,60 ευρώ.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία «γύρισε» στη Λεωφόρο Αθηνών έπειτα από αρκετά χρόνια. Η εκκίνηση της μετοχής αποδείχθηκε άκρως ικανοποιητική, καθώς έκλεισε στο +4,6% και τα 5,0 ευρώ (αποτίμηση 2,2 δισ. ευρώ), ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τα 5,1 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,55% και 3.509 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε στο +2,8% και τα 12 ευρώ (υψηλό 5,5 μηνών), λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό report της Citi (τιμή – στόχος 14,7 ευρώ). Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Metlen (+2,4%), η οποία επέστρεψε άνω των 35 ευρώ για πρώτη φορά έπειτα από 1,5 μήνα, ενώ η μετοχή της Jumbo κέρδισε 2,7% και ανέκτησε τα 25 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΑΑ αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Cenergy αναδιπλώθηκε στο -1,3% και τα 9,7 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ρεκόρ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 2.342 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχώρισε αρνητικά στο -2,5% και έπεσε στα 13 ευρώ, με τη μετοχή της Ideal να χάνει 1% και να αναδιπλώνεται στα 6 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΒΑΞ πραγματοποίησε ράλι κατά 8,6%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Lavipharm, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Austriacard αυξήθηκαν έως και 2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, όπου «πέρασε» πακέτο για το 2,3% των μετοχών στην τιμή του 1,2 ευρώ. Αγοραστής φέρεται να ήταν η Intracom, η μετοχή της οποίας διευρύνθηκε κατά 4,6%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 27 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 101,5 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση (κι) από την είσοδο της Τρ. Κύπρου.

Ο υψηλότερος τζίρος

  • Πειραιώς +1,87% 19,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική +4,46 18,3 εκατ. ευρώ
  • Intralot +0,17% 17,8 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +2,92% 14,5 εκατ. ευρώ
  • Alpha +0,31% 7,1 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη άνοδος

  • Frigoglass +9,88% 3.623 ευρώ
  • ΑΒΑΞ +8,64% 672.622 ευρώ
  • ΓΕΒΚΑ +4,74% 9.253 ευρώ
  • Intracom +4,65% 221.448 ευρώ
  • Κύπρου +4,60% 2,2 εκατ. ευρώ

Η εντονότερη κάμψη

  • Μινέρβα -8,85% 189 ευρώ
  • Λεβεντέρης -8,91% 424 ευρώ
  • Attica Bank -6,46% 205.116 ευρώ
  • Κυριακούλης -5,09% 9.979 ευρώ
  • Τζιρακιάν -3,38% 999 ευρώ

Στόχος να σπάσει το στενό εύρος

Θετικό πρόσημο είχε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές έδειξαν πρόθεση να «ζεστάνουν» κάπως την αγορά, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες έμοιαζε εγκαταλελειμμένη στην τύχη της.

Βέβαια, για να υπάρξει πειστική αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα απαιτηθεί και συνέχεια, με τη διάσπαση των αντιστάσεων των 1.450 μονάδων να συνιστά το κρίσιμο στοίχημα αυτής της πορείας.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι εδώ και 29 συνεχόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είναι εγκλωβισμένος σ’ ένα εύρος μόλις 50 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να συνιστούν τη βασική στήριξη και τις 1.450 μονάδες να αποτελούν το απροσπέλαστο εμπόδιο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται να θίξουν και την εξής παράμετρο: Εφόσον η ελληνική αγορά δεν καταφέρνει να υπερβεί τις 1.450 μονάδες, έχοντας ως σύμμαχο ένα ευοίωνο σκηνικό στο εξωτερικό -ιδίως μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve και την προάσπιση του σεναρίου της «ομαλής προσγείωσης» για την αμερικανική οικονομία- τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ενδεχόμενης διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα.

Αυτήν την στιγμή, σε κάθε περίπτωση, η εστίαση των επενδυτών στρέφεται στη μεγάλη και κρίσιμη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του Οκτωβρίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, την πρόθεση της Cenergy να αντλήσει έως 200 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τις εξελίξεις στην Attica Bank, αλλά και τα πιθανά placements απ’ όσες εισηγμένες θελήσουν να βελτιώσουν τη μετοχική τους διασπορά.

Σήμερα, παράλληλα, έκανε ντεμπούτο στο Χ.Α. η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, όπου φέρεται να υπάρχουν αρκετοί μέτοχοι μειοψηφίας, οι οποίοι θα ήθελαν να πουλήσουν το ποσοστό τους.

Όλα αυτά συνθέτουν μια μακρόσυρτη σειρά εταιρικών γεγονότων, τα οποία αναμφίβολα θα απαιτήσουν σημαντική ρευστότητα από τους επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο χρήμα – Το top10 στον ημερήσιο τζίρο

Κι αυτό, ενδεχομένως, εξηγεί εν μέρει τα αίτια πίσω από την τη τρέχουσα μεταβλητότητα, με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να κάνουν συντήρηση δυνάμεων και εξοικονόμηση «πυρομαχικών», προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τη μελλοντική προσφορά μετοχών, η κορύφωση της οποίας αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, στο μεταξύ, οι εισηγμένες συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφληθεί, μην εκπλήσσοντας θετικά την αγορά.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι περισσότερες εταιρείες επιβεβαιώνουν την εικόνα της βελτιωμένης και «δυνατής» κερδοφορίας, η οποία στο α’ εξάμηνο του 2024 είναι υψηλότερη κατά τουλάχιστον +15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί και την τρέχουσα εβδομάδα, όταν δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη και οι τελευταίες εισηγμένες του FTSE Large Cap (ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.).

Yπερασπίζεται τα ρεκόρ η Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα πρόσφατα ρεκόρ, ως απόρροια της επιθετικής μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve, οι επενδυτές σπεύδουν να αφομοιώσουν τα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα να επιδίδονται σε προσεκτικές τοποθετήσεις, μην αναλαμβάνοντας επιπλέον ρίσκο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ελαφρώς στο +0,35% και τις 515 μονάδες, με τον δείκτη στη Φρανκφούρτη να κερδίζει περίπου 0,6%. Όσον αφορά τη Wall Street, ο Dow Jones προσπαθεί να υπερασπιστεί τα ρεκόρ των 42.000 μονάδων (-0,06%), ενώ ο S&P 500 συνεχίζει άνω των 5.700 μονάδων (+0,19%)

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα χαμηλά της Aegean και η αναμονή στην ΤΕΡΝΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)