Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ρυθμούς, ράλι σε Εθνική και Κύπρου – Πακέτο στην Intralot

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, παρά το υποτονικό ξεκίνημα

Ρυθμό προσπαθούν να αποκτήσουν σταδιακά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ικανοποιητικές τοποθετήσεις, βελτιώνοντας την ψυχολογία της αγοράς.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια, καθώς η τρέχουσα στασιμότητα θα αρθεί μόνο εφόσον ο Γενικός Δείκτης διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, οι οποίες ταλαιπωρούν εδώ και εβδομάδες την Αθήνα.

Στο επίκεντρο της προσοχής, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες εταιρικές εξελίξεις (ΑΜΚ στη Cenergy, είσοδος της Τρ. Κύπρου), οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε σημαντική αύξηση της προσφοράς μετοχών.

Κάπως έτσι, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,01% και διαμορφώνεται στις 1.439,53 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 14,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.425,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.421,91 έως 1.439,53 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική «φρενάρει» τις απώλειες του τελευταίου μήνα (-10% στο 30ήμερο), ανακάμπτοντας δυναμικά κατά 3%. Την ίδια στιγμή, η Τρ. Κύπρου «ντεμπουτάρει» σχεδόν στο +3%, ενώ ΔΕΗ και Metlen αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2%. Μεγάλο πακέτο για το 2,3% ξεχωρίζει, επίσης, στη μετοχή της Intralot.

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακή η πρεμιέρα της Τρ. Κύπρου – Ράλι στα 2,2 δισ. ευρώ

Αγοραστικές εντολές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων εβδομάδων, καθώς διευρύνεται στο +1,68% και τις 1.240 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής αναρριχάται στο +3,48% και τα 7,43 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +2,26% και τα 2,032 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,84% και τα 3,832 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha είναι αμετάβλητη στο 1,594 ευρώ.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία «γυρίζει» στη Λεωφόρο Αθηνών έπειτα από αρκετά χρόνια. Η εκκίνηση της μετοχής αποδεικνύεται άκρως ικανοποιητική, καθώς κινείται στο +2,9% και τα 4,9 ευρώ (αποτίμηση 2,2 δισ. ευρώ), ενώ νωρίτερα έφθασε έως τα 5,1 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,26% και 3.499 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται στο +2,5% και τα 12 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό report της Citi (τιμή – στόχος 14,7 ευρώ). Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Metlen (+2,4%), η οποία επιστρέφει άνω των 35 ευρώ. Jumbo, Viohalco, Sarantis, ΔΑΑ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κερδίζουν από τουλάχιστον +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ οπισθοχωρεί στο -0,8% και το 1,96 ευρώ. Κατά 0,9% μειώνεται και η μετοχή της Titan Cement. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,28% και 2.332 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,3% και πέφτει κάτω των 13 ευρώ, με τη μετοχή της Ideal να χάνει 1,3% και να αναδιπλώνεται στα 6 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΒΑΞ κάνει ράλι 5,8%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Lavipharm, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Κρι Κρι αυξάνονται άνω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, όπου «πέρασε» πακέτο για το 2,3% των μετοχών στην τιμή του 1,2 ευρώ. Αγοραστής φέρεται να ήταν η Intracom, η μετοχή της οποίας διευρύνεται αυτήν την στιγμή κατά 2%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση (κι) από την είσοδο της Τρ. Κύπρου.

Αράπογλου: Η Εθνική, η Τρ. Κύπρου και η επιστροφή στο Χρηματιστήριο

Να σπάσει το στενό εύρος

Σε αναζήτηση του αναγκαίου καταλύτη, ο οποίος θα καταφέρει να ξεκολλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από το στενό εύρος διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων, εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία βλέπει τους ξένους δείκτες (π.χ. DAX, Dow Jones) να φιγουράρουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενόσω η ίδια αδυνατεί να προσεγγίσει τα φετινά ρεκόρ των 1.502 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και 28 συνεχόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είναι εγκλωβισμένος σ’ ένα εύρος μόλις 50 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να συνιστούν τη βασική στήριξη και τις 1.450 μονάδες να αποτελούν την απροσπέλαστη αντίσταση.

Κι όλα αυτά, ενώ η μέση ημερησία αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, παρά το μπαράζ προσυμφωνημένων πακέτων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται να θίξουν και την εξής παράμετρο: Εφόσον η ελληνική αγορά δεν καταφέρνει να υπερβεί τις 1.450 μονάδες, έχοντας ως σύμμαχο ένα ευοίωνο σκηνικό στο εξωτερικό -ιδίως μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve και την προάσπιση του σεναρίου της «ομαλής προσγείωσης» για την αμερικανική οικονομία- τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ενδεχόμενης διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα.

Αυτήν την στιγμή, σε κάθε περίπτωση, η εστίαση των επενδυτών στρέφεται στη μεγάλη και κρίσιμη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του Οκτωβρίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, την πρόθεση της Cenergy να αντλήσει έως 200 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τις εξελίξεις στην Attica Bank, αλλά και τα πιθανά placements απ’ όσες εισηγμένες θελήσουν να βελτιώσουν τη μετοχική τους διασπορά.

Σήμερα, παράλληλα, κάνει ντεμπούτο στο Χ.Α. η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (στην τιμή των 4,78 ευρώ), όπου υπάρχουν αρκετοί μέτοχοι μειοψηφίας, οι οποίοι θα ήθελαν να πουλήσουν το ποσοστό τους.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο χρήμα – Το top10 στον ημερήσιο τζίρο

Πρόκειται για μια σειρά εταιρικών γεγονότων, τα οποία αναμφίβολα θα απαιτήσουν σημαντική ρευστότητα από τους επενδυτές.

Κι αυτό, ενδεχομένως, εξηγεί εν μέρει τα αίτια πίσω από την τη τρέχουσα μεταβλητότητα, με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να κάνουν συντήρηση δυνάμεων και εξοικονόμηση «πυρομαχικών», προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τη μελλοντική προσφορά μετοχών, η κορύφωση της οποίας αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η επικείμενη δημόσια πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ικανό «μαξιλάρι» ασφαλείας για την τόνωση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, οι εισηγμένες συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφληθεί, μην εκπλήσσοντας θετικά την αγορά.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι περισσότερες εταιρείες επιβεβαιώνουν την εικόνα της βελτιωμένης και «δυνατής» κερδοφορίας, η οποία στο α’ εξάμηνο του 2024 είναι υψηλότερη κατά τουλάχιστον +15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί και την τρέχουσα εβδομάδα, όταν δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη και οι τελευταίες εισηγμένες του FTSE Large Cap (ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.).

Νωρίς το πρωί, στο μεταξύ, η διοίκηση της Profile ανακοίνωσε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 29% και άλμα της καθαρής κερδοφορίας κατά 71%.

Εικόνα σταθεροποίησης σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα πρόσφατα ρεκόρ, ως απόρροια της επιθετικής μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve, οι επενδυτές σπεύδουν να αφομοιώσουν τα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα να επιδίδονται σε προσεκτικές τοποθετήσεις, μην αναλαμβάνοντας περιττό ρίσκο.

Στην Ευρώπη, ενδεικτικά, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ελαφρώς στο +0,25% και τις 515 μονάδες, με τον δείκτη στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 0,5%. Όσον αφορά τη Wall Street, τα futures του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα χαμηλά της Aegean και η αναμονή στην ΤΕΡΝΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)