Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το αβέβαιο μέλλον όσων βρίσκονται στην Επιτήρηση – Η μεγάλη βουτιά και οι εξαιρέσεις

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Ποιες μετοχές της Επιτήρησης χάνουν έως και 42% μέσα στο 2024

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται η διαπραγμάτευση των εννέα μετοχών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία της Επιτήρησης.

Κι αυτό, διότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, οι διοικήσεις θα πρέπει να αποδείξουν στην ΕΧΑΕ ότι αξίζουν την παραμονή στο Χρηματιστήριο. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν αρχικά με αναστολή και μετέπειτα με οριστική διαγραφή.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η αθροιστική αξία των «9» έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ ή αλλιώς κατά σχεδόν 30% από τον Μάιο του 2024 -μήνας δημοσίευσης του νέου κανονισμού της ΕΧΑΕ.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι έχει μεσολαβήσει και το «πάγωμα» των μετοχών της SATO, η οποία αποτιμάται στo 1,8 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες απώλειες

Η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρείται στη μετοχή της Προοδευτικής, η οποία έχει απολέσει τουλάχιστον -42% μέσα στο 2024, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να μην ξεπερνά τα 5,3 εκατ. ευρώ. Πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα, με τη διοίκηση να ανακοινώνει την ανάληψη έργου στο μέτωπο των ΑΠΕ. Στόχος είναι, φυσικά, να υπάρξει και συνέχεια. Μην ξεχνάμε, δε, και την πρόσφατη απόκτηση του 5% των μετοχών από τον Ελληνοαμερικανό Charilos Koutounidis.

Η μετοχή της ΒΙΣ, από την πλευρά της, διολισθαίνει κατά τουλάχιστον -41%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σημερινή της αξία υπολογίζεται στα 7,7 εκατ. ευρώ, ενόσω το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό κατά 3,2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Frigoglass, η οποία αξίζει 15,3 εκατ. στο ταμπλό, ακολουθεί με βουτιά -35% (απώλειες -25% στο τελευταίο 30ήμερο). Μάλιστα, η εισηγμένη έχει καθαρή θέση μόλις 0,8 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2023). Βέβαια, τελευταία καταγράφεται μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο χρήμα – Το top10 στον ημερήσιο τζίρο

Παράλληλα, ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου βλέπει τη μετοχή να κατρακυλά κατά 33%. Η διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, με το καθαρό κεφάλαιο κίνησης να είναι αρνητικό κατά 2,2 εκατ. ευρώ.

Συγχρόνως, η μετοχή της Τρία Άλφα, η οποία καλείται να βρει λύση στο ζήτημα των χαμηλών ιδίων κεφαλαίων (350.000 ευρώ) υποχωρεί κατά 32% μέσα στο 2024, με την αποτίμησή της να μην υπερβαίνει τα 4,8 εκατ. ευρώ.

Η YALCO, η οποία έχει τον βραχνά των συσσωρευμένων υποχρεώσεων (47,9 εκατ. ευρώ το 2023), περιορίζεται κατά 17% από τις αρχές του έτους, ενώ η μετοχή της Επίλεκτος εμφανίζει μικρή άνοδο κατά 4%, με το βλέμμα των επενδυτών να εστιάζει στα αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Οι φωτεινές εξαιρέσεις

Στον αντίποδα των παραπάνω, η μετοχή της Μπήτρος «τρέχει» ένα ράλι 30% μέσα στο 2024, βελτιώνοντας την κεφαλαιοποίηση σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. ευρώ, καθώς η έγκριση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού δίνει ένα νέο αφήγημα στη διοίκηση, ενόσω μένει να αποσαφηνιστεί το ακριβές όφελος της εισηγμένης.

Την ίδια στιγμή, το πτυχίο 7ης τάξης της ΒΙΟΤΕΡ φαίνεται ότι συνιστά το καλύτερο asset της κατασκευαστικής, η οποία κατά καιρούς εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια εξαγοράς. Όλα αυτά «κρατούν» τη μετοχή στο +9% από τις αρχές του έτους, ενώ η μεταβολή στις τελευταίες 30 ημέρες υπερβαίνει το +10%.

Αράπογλου: Η Εθνική, η Τρ. Κύπρου και η επιστροφή στο Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)